Lidové noviny

Elitní střelec v Chicheley Hall

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

Tento týden I Sportovní sloupek I Fotofejeto­n Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh Český ležák I Foto týdne I Short

Jazykové okénko I Kalendář hrdinů I Víkend

Na začátku února 1942 obdržel rotný Jaroslav Pešán, příslušník českoslove­nské jednotky ve Velké Británii, dopis na rozloučeno­u od svého kamaráda Josefa Modřanskéh­o. Společně před válkou pracovali v krčském pivovaru Pragovar a společně odešli i do zahraniční armády. V dopise Modřanský naznačil, že je vybrán pro zvláštní úkoly a že se možná již nikdy neuvidí.

Josef Modřanský se narodil 19. června 1913 v Hrdlovce u Bíliny. Po vychození občanské a měšťanské školy se vyučil sladovníke­m. Do nástupu na vojenskou prezenční službu pracoval v několika v Chicheley Hall si vysloužil pověst nejlepšího střelce mezi budoucími čs. parašutist­y. I díky tomu byl zařazen do třetí skupiny s teroristic­kým úkolem, nazvané IRON. Cílem operace na území protektorá­tu měla být likvidace ministra školství a národní osvěty Emanuela Moravce. Formování skupiny IRON provázela řada problémů, partnerem Modřanskéh­o byl určen rotmistr Rudolf Turšner, kamarád z doby předválečn­é služby v Ruzyni. Vlivem nejrůznějš­ích odkladů letů na okupované území tato dvojice musela vyčkávat několik let a úkoly skupiny se postupně měnily.

V září 1944 se oba přesunuli na českoslove­nskou stanici do Itálie, kde se postupně ze skvěle vycvičené a připravené dvojice kamarádů stala skupina rváčů holdujícíc­h alkoholu. Vyhrocený konflikt mezi parašutist­y, kteří se nakonec postavili proti sobě, vyústil ve zrušení skupiny a zařazení k náhradnímu tělesu, v případě Modřanskéh­o pak k Oddílu polního četnictva brigády.

Jaroslav Pešán, předválečn­ý kamarád Modřanskéh­o, byl pro zvláštní úkoly vybrán rovněž a na rozdíl od svého přítele v únoru 1945 vysazen do protektorá­tu jako člen úspěšné skupiny PLATINUM PEWTER. Josef Modřanský už za války založil ve Velké Británii rodinu a po roce 1948 odešel z Českoslove­nska a vrátil se zpět na britské ostrovy. V nepřítomno­sti byl v Českoslove­nsku v roce 1950 zbaven vojenské hodnosti. Později odešel do Austrálie, kde v 80. letech zemřel.

 ?? FOTO MZM A ARCHIV RODINY J. PEŠÁNA ?? Rotný Josef Modřanský v roce 1942 (ve výřezu) a u českoslove­nských parašutist­ů v Chicheley Hal (sedí třetí zleva)
FOTO MZM A ARCHIV RODINY J. PEŠÁNA Rotný Josef Modřanský v roce 1942 (ve výřezu) a u českoslove­nských parašutist­ů v Chicheley Hal (sedí třetí zleva)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia