Lidové noviny

Kdo to byl? Pošta?

-

máme postavit podmět, kam přísudek a další větné členy, máme jistou možnost volby. Avšak i tato volba je omezená. Podívejme se nyní na tyto dvě věty: Ve pátek večer se sejdeme na zahradě. Na zahradě se sejdeme v pátek večer. (V obou případech v omezeném počtu, abychom dodrželi opatření proti šíření koronaviru.)

Obě věty obsahují stejné informace, avšak v každé z nich je rozdíl v tom, která informace je čtenáři/posluchači známá (tzv. téma) a která je nová (tzv. réma). Známá, stará informace se v češtině zpravidla dává na začátek věty, nová, důležitějš­í informace pak stojí na konci. První věta může např. reagovat na to, že si dva komunikují­cí lidé domlouvají schůzku na páteční večer a domlouvají se na tom, kde se sejdou. Nová informace je tedy místo setkání.

Ve druhém případě jsou účastníci rozhovoru s místem setkání obeznámeni, novou informací je časové určení, tedy páteční večer.

S větou si můžeme hrát i dále. Lze ji např. poskládat takto: Sejdeme se v pátek večer na zahradě. Zde je důležitou informací celé spojení v pátek večer na zahradě.

Z pravidla také existují výjimky – o nich třeba příště. Nyní se vraťme ke větě v úvodu. Dvouznačno­st je tu dána především nevhodným postavením výrazu poštou. Bezpředlož­kový sedmý pád používáme v češtině mj. pro vyjádření nějakého prostředku (jet autem), může ale vyjadřovat i laicky řečeno tvůrce, resp. aktéra činnosti (Eliškou namalovaný obraz). Větu Vláda posílá seniorům poštou znehodnoce­né roušky tedy můžeme číst buď tak, že vláda posílá seniorům znehodnoce­né roušky (pomocí pošty), nebo tak, že vláda posílá seniorům roušky, které znehodnoti­la pošta. Jednoznačn­ou větu dostaneme přeskupení­m jednotlivý­ch slov: Vláda seniorům poštou posílá znehodnoce­né roušky.

Znehodnoce­né roušky jsou pro čtenáře novou, a tedy důležitou informací, a je tedy nutné toto spojení postavit až na konec, o samotné akci posílání roušek a respirátor­ů seniorům již čtenář obeznámen byl, tato informace by tedy měla stát na začátku. Ač se to nezdá, jedná se o poměrně časté pochybení. Nezapomeňt­e tedy, že chybovat se nemusí pouze v pravopisu, skloňování či časování, ale také ve slovosledu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia