Lidové noviny

Nápisy na zdi

-

se hejna sprejerů, kteří většinou nechtějí světu sdělit nic zásadního, chtějí jen upozornit na svou odvahu. Zdi jsou počmárané sprejerský­mi značkami, kterým rozumějí jen zasvěcení, a obávám se, že někdy ani ti ne, ba ani jejich autor. Ze začátku jsem měla pro ty stopy po drobných výtržnoste­ch proti svazujícím­u pořádku pochopení, pokládala jsem je za jistý projev svobody. Postupně se mi ale znechutily, zvlášť když se takové klubko čmáranic objevilo zase v našem sousedství, na čerstvě nabílené fasádě. Představil­a jsem si lítost a vztek majitele, který do renovace fasády vložil spoustu peněz, a všechna ta snaha nevydržela ani týden…

A nápisy, zdálo se mi, vymizely: jako by nešťastným sprejerům nescházela odvaha provádět něco, za co by asi mohli (a možná i měli) dostat pokutu, ale nestačil jim rozum, aby kolemjdouc­ím sdělili něco jiného, než že autor je prostě frajer, že se žádné pokuty nebojí. Taková manifestac­e vlastní odvahy a svobody mi připadá pitomá.

Už pár týdnů je ale nedaleko od nás, u domu, kde bydlí někdo, koho mám ráda, napsáno: „Láska visí na vlásku.“Stojí to tam hezkým písmem jako podle šablonky – a pokaždé mě to potěší, ač nevím, zda se chtěl pisatel svěřit s vlastní nejistotou, anebo prostě sdělit světu výsledek svých úvah. Včera jsem z tramvaje zahlédla na ohradě něco jiného: „Nevěřím v lásku, ale v nenávist.“No, když mám černou chvilku, zdává se mi, že tenhle pocit sdílí hodně lidí.

Pravým důvodem, který mě vedl k myšlence na tenhle fejeton, je však nápis, který už nejmíň před měsícem někdo úhlednými písmenky vyvedl zhruba ve výši kolen skoro naproti našemu domu. Nápis takřka geniální: „Motýlům květiny, mouchám h.vno.“Schválně chodím domů tak, abych se na něj koukla. Jak spravedliv­é! Každému, co mu patří – a co chce. Napadají mě přitom spousty otázek. Co v takovém případě komárům? Krev? Co jepicím? (Čím se vlastně živí jepice? Pomíjivým časem?) Co kočkám? Asi myši? A co lidem? Novorozeňa­tům mateřské mléko, to je jasné. Ale dospělým? S vegany je to jednoduché, ale co všežravcům? A co teprve jednotlivý­m lidem, třeba takovému Alexandru Lukašenkov­i?

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia