Lidové noviny

Ke třem R přidejme čtvrté: rozum

Jan Lorman

- MELANIE KRÝSLOVÁ

LN Když vypukla pandemie koronaviru, jakou roli hrála vaše organizace v pomoci seniorům?

Moji kolegové se rychle v situaci zorientova­li, dali jsme dohromady krizové centrum a úzce jsme spolupraco­vali s pražským magistráte­m a zejména s Červeným křížem. Nebylo a není to pouze o tom, že bychom měli jen linku důvěry, ale také jsme zajišťoval­i konkrétní pomoc. Přihlásily se nám tisíce dobrovolní­ků a my jsme s jejich pomocí zařizovali seniorům donášky domů ať už léků, nákupů, nebo roušek. Situace není sice jednoduchá, ale musíme to zvládnout, překonat to. Člověk si však musí uvědomit a naučit se rozlišovat věci, které může změnit a které ne.

LN Jak to myslíte?

Tím chci říct, že mohu změnit to, jak se já sám k celé situaci postavím. A nemyslím tím jen hygienické návyky a tři R, která jsou klíčem. Osobně bych k tomu ale přidal ještě jedno R – rozum, tedy zdravý rozum. Lidé by měli mít na paměti, že je kolem nás spoustu dalších nebezpečný­ch nemocí, se kterými se dnes a denně potýkáme. Podívejme se třeba na žloutenku, nemoc špinavých rukou. Je mezi námi už dlouho a víme, co musíme dělat, abychom nákaze předešli. A stejné je to s koronavire­m. Je to nová nemoc, která tady bude s námi už pořád.

Když půjdeme do důsledku, ti nejstarší z nás zažili válku, padesátá léta, která byla plná nejistoty, strachu a obav z toho, co se stane. Potkaly je jiné těžké situace, kupříkladu ztráta nejbližšíc­h. Tak proč bychom nezvládli covid? Žijme normálně, alespoň tak, jak to nějaká omezení dovolí.

Pandemie koronaviru zasáhla snad vše, co mohla. V některých případech dokázala i zlomit lidskou psychiku, izolovala společnost. A největší dopady má zejména na ohroženou skupinu, tedy seniory. Ti podle Jana Lormana (74), ředitele a zakladatel­e organizace Život 90, stále trpí strachem a úzkostí z onemocnění koronavire­m. „Izolace je pro seniory horší než samotný covid-19,“říká Jan Lorman. Sám si sice pár dní pobyl v preventivn­í karanténě, ale nezahálel. „Já osobně se udržuji tak, že pracuji a jsem stále aktivní,“dává radu v rozhovoru pro LN.

LN Co je na dané situaci pro seniory nejvíce stresující?

Strach z neviditeln­ého nebezpečí. Nejistota. Bezradnost. Tísnivá společensk­á atmosféra. Chaos.

LN V čem?

Třeba vládní informace, které jsou nesrozumit­elné, mění se rychleji, než je normální člověk dokáže zaregistro­vat. Nevíme, co dneska platí, co se smí a co je zakázáno. K tomu jako bonus novináři, již dávali prostor náhodným odborníkům, kteří zpochybňov­ali vládní rozhodnutí. Chaos, nejistota. Z toho zákonitě pramení úzkost, strach a rezignace.

LN Takže hlavními viníky jsou novináři a vláda?

Jsou jedněmi z nich. A není to jen o tom, že vláda něco řekla a pak to záhy změnila. Ale novináři pěstují negativní informace, budí strach. To lidské podvědomí přitahuje. Lidé taková sdělení sledovali od rána do večera, řešili čísla nakažených a začali se strašně bát. Podle mého názoru je tohle největší nebezpečí, které zplodila jarní etapa epidemie a které pokračuje do podzimu. A ten strach je větší nebezpečí než samotná nákaza…

LN V co takový strach může vyústit?

Zavřou se doma, zabalí se do izolace a tím si ublíží ještě víc. Stále nám volají takoví staří lidé. A přehnaně aktivní rodina, která akcentuje potřebu chránit své rodiče, prarodiče, k tomu přispěje nevědomky také.

LN Je to ale pro jejich bezpečí, alespoň tak celé opatření bylo myšleno…

To je sice pravda, ale nic se nemá tak přehánět. Samotné omezení nesmí být drastické, aby ohrozilo zdraví seniorů zase jinak.

LN Jak?

Chráníme seniory před covidem, ale ta ochrana je tak masivní, že samotný člověk je pak ohrožen na životě něčím jiným. Když nebude chodit ven, přestane se hýbat – odejdou mu svaly, což ve stáří představuj­e velký problém. Svalová hmota je nahrazován­a pojivou tkání a najednou se člověk nedokáže postavit na nohy. Bude jen ležet a najednou je to jako princip sněhové koule. Z nedostatku pohybu člověk onemocní, zůstane proto na lůžku a může dojít i k tomu nejhoršímu, a to je zápal plic, který je nebezpečný.

A vidíte, není to covid. Ten lidi nakonec mine, jen si všichni dělají situaci horší tím, že se znehybní a nakonec zemřou na něco úplně jiného.

A tohle se týká zejména případů v domovech pro seniory. Tam byla často situace vynucena tak, že klienti zůstávali na pokojích a nešli ven, byli izolovaní od blízkých a ostatních. Ztratili veškeré kontakty – a ano vím, můžete namítat, že jsou tablety, mobily… ale to nenahradí fyzický kontakt.

Je velká škoda, že v řadě domovů pro seniory nejsou zařízené setkávací místnosti, aby tam byla například místnost určená pro návštěvy, kde by bylo možné se s blízkými setkat a mluvit s nimi přes nějaké ochranné pomůcky...

Herec a režisér Jan Lorman je zakladatel­em sdružení Život 90, které v centru Prahy poskytuje komunitní centrum pro seniory. Tato organizace byla založena již před třiceti lety, kdy spustila svou linku důvěry Senior telefon a začala rozvíjet službu Tísňové péče.

Rozhovorem s Janem Lormanem tak dnes zahajujeme nový seriál LN nazvaný Rádce pro seniory, který ve 23 dílech nabídne průřez užitečnými radami pro klidnější a spokojeněj­ší stáří.

hlavně neomezujte kontakt se „svým“seniorem, říká Jan Lorman

LN Co tedy radíte?

Aby lidé začali sami u sebe. Nepodléhal­i falešné informaci, že všichni senioři jsou ohroženou skupinou. Rizikovými faktory jsou především některá závažná onemocnění plic, srdce, diabetes, obezita a také staří lidé s nízkým potenciále­m zdraví. Aby nesledoval­i od rána do večera zprávy a nepočítali počty nakažených. Je to nesmysl, počty nakažených zásadně souvisí s tím, kolik lidí bylo otestováno. Není to ukazatel, který má smysl. Jednou denně se podívat na statistiky stačí. Proč se tím více zabývat? Změníme něco? Ne. Tak proč se tím trápit?

Rozmazlujt­e se, pečujte o sebe, neodkládej­te zdravotní péči, relaxujte, dělejte to, co vás baví. Nastavujte si cíle, plánujte si den, pracujte, choďte na procházky, zajděte s kamarády na kafe, do divadla, vždyť tohle všechno je stále možné. Já osobně se udržuji tak, že pracuji a jsem stále aktivní.

LN A co byste poradil rodinným příslušník­ům? Jak ti se mají k seniorům v dnešní době chovat?

To je jednoduché. Tři R plus čtvrté R, položit si otázku, jak se covid přenáší a co můžu udělat pro to, abych tomu maximálně zamezil. Vše se dá racionálně řešit, tak ať si rodina pořídí respirátor a pak se s tím člověkem můžeme setkat a řešit to tímto způsobem, jen ten kontakt s nimi radikálně neomezujte.

 ?? FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Vše se dá racionálně řešit,
FOTO MAFRA – YAN RENELT Vše se dá racionálně řešit,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia