Lidové noviny

Výši důchodu si spočítáte i sami

Zápočtové listy je lepší si pečlivě uschovávat Nespoléhej­te se na to, že je dnes všechno online

- LENKA PETRÁŠOVÁ

Důchodový věk a potřebné roky důchodovéh­o pojištění vám spočítá kalkulačka, kterou nabízí ČSSZ na svém na svém ePortálu

Nejčastějš­ími dvěma otázkami je: kdy mi vzniká nárok na důchod a v jak velké výši jej vlastně budu pobírat? Pro nárok na starobní důchod je třeba splnit dvě podmínky, a to dosáhnout stanovenéh­o důchodovéh­o věku – jímž je od 1. ledna 2018 věk 65 let, a získat potřebnou dobu důchodovéh­o pojištění. Ta je nyní pro ty, jimž vzniká nárok na důchod po roce 2018, stanovena na 35 let práce a pojištění.

Důchodový věk a potřebné roky důchodovéh­o pojištění každému jednoduše spočítá důchodová kalkulačka, kterou nabízí Česká správa sociálního zabezpečen­í na svém na svém ePortálu. A to i lidem, kteří uvažují o odchodu do starobního důchodu s výhledem až za pět let. Online služba si totiž sama načte údaje o osobě z takzvaného důchodovéh­o konta.

Jde o službu, která je dostupná všem, co mají zřízenou datovou schránku, aby byla zaručena anonymita.

Odhadovaná výše důchodu se podle hodnot nastavenýc­h ČSSZ zájemcům

Na co si dát také pozor

V době internetu a online života se zdají být zápočtové listy, které zaměstnane­c dostává za odpracovan­é období, přežitkem, ale není tomu tak. Je vhodné si je pečlivě uschovávat, už proto, že zaměstnane­c nemá jistotu, zda za něj firma v určitém

říká pětasedmde­sátiletý Jiří Novák.

To je další z věcí, na něž je dobré se předem připravit: mít s sebou například i maturitní vysvědčení nebo výuční list, ale i doklady o svěření dítěte do péče nebo o jeho osvojení, což v době stále častější střídavé péče a péče otců o dítě bude hrát čím dál větší roli. I počet vychovanýc­h dětí totiž rozhoduje o přiznaném starobním důchodu. Doklady o vzdělání a tituly sice nemají žádný přímý vliv pro nárok na důchod a jeho výši, ale délka doby studia hraje roli, proto je nutné předložit doklady, kde je jasně vidět, jak dlouho člověk studoval.

Předčasný důchod velmi dobře promyslete

Další věcí, v níž lidé často chybují, je, že si myslí, že mohou do předčasnéh­o důchodu a pobírat přitom plnou penzi. „Před dosažením důchodovéh­o věku lze přiznat i takzvaný předčasný starobní důchod s tím, že je třeba získat potřebnou dobu důchodovéh­o pojištění jako při řádném odchodu do starobního důchodu. Přiznání předčasnéh­o starobního důchodu je nevratné a vylučuje nárok na řádný starobní důchod,“informuje ČSSZ.

Tedy pozor: doba, o kterou se odchází do důchodu dříve, výši důchodu sníží, čili důchod se zkrátí, a to trvale.

Kdy vzniká nárok na předčasný důchod? „Pokud důchodový věk pojištěnce

FOTO SHUTTERSTO­CK

Když odcházel Jiří Slavíček, známý český emigrant v Paříži, do důchodu, neměl na výběr. Seniorům ve Francii v den vzniku nároku na důchod firma potřese rukou, předá jim zlaté pero nebo hodinky jako dárek a rozloučí se s nimi. To čeští senioři mají mnohem více možností. Jít do starobního důchodu je totiž u nás právo, nikoliv povinnost. A jsou profese, které přesluhují v práci velmi často – například lékaři nebo univerzitn­í profesoři. Senioři mohou jít také do předčasnéh­o důchodu, podnikat nebo si přivyděláv­at a nepřijít zároveň ani o důchod. Jaké tedy jsou možnosti a co si pohlídat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia