Lidové noviny

Jak dlouho musíte být pojištěni, abyste měli nárok na důchod

-

před rokem 2010 v roce 2010 v roce 2011 v roce 2012 v roce 2013 v roce 2014 v roce 2015 v roce 2016 v roce 2017 v roce 2018 po roce 2018 Zdroj: ČSSZ 25 let 26 let 27 let 28 let 29 let 30 let 31 let 32 let 33 let 34 let 35 let

činí alespoň 63 let, vzniká nárok nejdříve dosažením věku alespoň 60 let, a to za předpoklad­u, že do dosažení důchodovéh­o věku ode dne, od něhož se starobní důchod přiznává, chybí nejvýše 5 roků. Je-li důchodový věk pojištěnce nižší než 63 let, nárok na předčasný starobní důchod vzniká nejdříve ode dne, od kterého do dosažení důchodovéh­o věku chybí nejvýše 3 roky,“uvádí k tomu doslova ČSSZ.

Tady opět pozor: u předčasnéh­o starobního důchodu totiž platí, že jej nelze přiznat zpětně, ale nejdříve od data podání žádosti. Proto je tak podstatné přijít na úřad se všemi potřebnými doklady, než pak dlouho čekat na výplatu peněz.

K důchodu je také možné si přivydělat

Jana Drahokoupi­lová je bývalá středoškol­ská učitelka ruštiny a angličtiny. A sama přiznává, že ač pobírá starobní důchod, nevystačil by jí na všechny životní potřeby. „To by u nás v Praze bylo s bídou na nájem, energie a jídlo. Já ale studuji univerzitu třetího věku, chci si se spolužáky zajít na kafe a zajet na výlet, tak stále učím. Byť soukromě. Naštěstí je o oba jazyky zájem, a já tak i s důchodem vyjdu díky přivýdělku,“říká osmdesátil­etá žena.

„Pojištěnec může po přiznání starobního důchodu podle § 29 pracovat a pobírat důchod v plné výši bez ohledu na to, jakou výdělečnou činnost vykonává a v jakém rozsahu ji vykonává. Vedle této možnosti má poživatel důchodu možnost na základě své žádosti si zvolit při výkonu výdělečné činnosti výplatu starobního důchodu v poloviční výši,“uvádí k tomu Česká správa sociálního zabezpečen­í.

Co málokdo ví, je fakt, že při dosažení věku 85 let se důchod automatick­y zvyšuje o částku danou zákonem a ve sto letech znovu. Senioři v tomto případě nemusí sami o nic žádat, na rozdíl od samotného přiznání důchodu, natož osobně, peníze se navýší automatick­y.

Autorka se dlouhodobě specializu­je na seniorskou problemati­ku.

Vytvořeno ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia