Lidové noviny

Prymula: Tři týdny a může přijít úleva

Čekají nás až čtyři tisíce nakažených denně, říká epidemiolo­g Ve hře je návrat nouzového stavu

- MAGDALÉNA LANGOVÁ ROZHOVOR TÝDNE

Na jaře se Česko pyšnilo tím, že se od něj může zbytek Evropy učit, jak zvládat pandemii koronaviru. Dnes je vše jinak. Denní přírůstek nakažených ve čtvrtek poprvé překročil hranici tří tisíc. A takové číslo nebude v následujíc­ích dnech výjimkou.

„Příští týdny můžeme očekávat tři až čtyři tisíce nově infikovaný­ch za den,“říká v rozhovoru týdne LN vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula. Situace by se podle něj měla zlepšit za tři týdny, kdy se projeví současná opatření. Křivka nakažených by mohla začít klesat.

Prymula, který se na jaře stal hlavní tváří antivirové­ho tažení, nyní takový úder nepředpokl­ádal. „Od začátku říkám, že druhá vlna přijde, ale nečekal jsem, že bude tak silná. Myslel jsem si, že to zvládneme o něco lépe,“přiznává.

Zatímco v březnu Češi šili roušky a nosit je bylo takříkajíc národní chloubou, na podzim už z ústenek tak nadšení nejsou. Naopak u části veřejnosti převládá názor, že virus zas tak nebezpečný není.

„Nám se podařilo první vlnu koronaviru zvládnout víceméně bez ztráty kytičky a lidé nabyli dojmu, že onemocnění není vážné, že jde o lehkou chřipku, které se nemusíme bát,“posteskl si Prymula.

A výsledek? Premiér Andrej Babiš (ANO) včera připustil, že může být znovu vyhlášen nouzový stav. A to v případě, když bude resort zdravotnic­tví potřebovat vydat nařízení, jež nemá v kompetenci podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Preventivn­í opatření už ale hygienici nařizují napříč republikou. Od včerejška platí třeba zákaz návštěv v pražských nemocnicíc­h a sociálních zařízeních, ta se uzavírají veřejnosti i v dalších regionech. V hlavním městě, které na celostátní mapě rizika nákazy zčervenalo, se navíc od pondělí vrací na vysoké školy distanční výuka.

 ??  ?? epidemiolo­g Roman Prymula
epidemiolo­g Roman Prymula

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia