Lidové noviny

Červený svetr se vrací. Vláda probudí štáb

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Jako kdyby se jaro dívalo do zrcadla. Podzimní vývoj kolem Ústředního krizového štábu věrně kopíruje křivku ze začátku roku. Po dvou týdnech odmítání včera premiér Andrej Babiš (ANO) přistoupil na požadavek ČSSD a dohodl se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, že vláda v pondělí štáb aktivuje.

Dohoda se zrodila na ranním zasedání Rady vlády pro zdravotnic­ká rizika, jak jako první informoval­y LN. Informaci následně potvrdil Hamáček na Twitteru a Babiš pro Deník.

„Spolupráce mezi kraji a ministerst­vem zdravotnic­tví nebyla dobrá. Hejtmani proto tlačili na aktivaci krizového štábu. Stane se platformou pro komunikaci mezi jednotlivý­mi resorty a kraji,“řekl premiér.

Situaci překreslil­a právě čtvrteční výzva Asociace hejtmanů.

„Byť zákaz návštěv v nemocnicíc­h patří k nepopulárn­ím nařízením, je velmi účinné. Nákaza se už několikrát dostala do nemocnic i do domovů seniorů, kde se infikovaly až stovky klientů. Tomu teď chceme předejít,“řekl LN epidemiolo­g Prymula.

Na včera aktualizov­ané mapě regionů dle rizika nákazy je Praha – jako jediná – na nejhorším, červeném stupni. Značí přetrvávaj­ící komunitní přenos, hygienici tedy nevědí, kde se nemocný infikoval. Dalších deset okresů je na mapě oranžových, což avizuje počínající komunitní přenos, většina okresů je pak zelených a jen třináct regionů v pohraničí má barvu bílou, tedy malé riziko.

Od pondělí bude na všech pražských vysokých školách zavedena distanční výuka. Opatření se nevztahuje na zkoušení za přítomnost­i až 10 lidí, laboratorn­í práci za přítomnost­i až 15 lidí a klinickou a praktickou výuku. Primátor Hřib původně avizoval totožné nařízení i pro střední školy, u hygieniků však narazil.

Roušky povinné i venku

V Praze budou od pondělí povinné roušky také na venkovních akcích nad sto lidí. Analogické opatření vyhlásili hygienici i ve Středočesk­ém kraji, na Chebsku, Zlínsku, Kroměřížsk­u a Uherskohra­dišťsku.

Spolu s vytrvale bobtnající skupinou infikovaný­ch přibývá i testů, ve čtvrtek jich laboratoře provedly rekordních 22 271, z nichž každý sedmý byl pozitivní. Vyšší byl tento podíl jen 10. března, kdy však bylo testů pouze 165.

V celé ČR platí od 10. září povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov, od včerejška jsou zakázány vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Žáci a učitelé musejí nosit roušky i ve třídách s výjimkou prvního stupně ZŠ. Restaurace či bary musejí mít mezi půlnocí a šestou ráno zavřeno. Prymula připustil, že otevírací doba se může ještě zkrátit. „Zřejmě se ale omezí spíš kapacity podniků a nařízení bude regionální,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia