Lidové noviny

Vláda probudí krizový štáb

Členové Ústředního krizového štábu

-

Předsedou jmenuje premiér podle charakteru situace člena vlády nebo člena štábu. V tomto případě je předsedou ministr vnitra, tedy vicepremié­r a předseda ČSSD

Jan Hamáček (na snímku z letošního jara, kdy už tutéž pozici zastával).

Členy jsou: a) náměstek ministra vnitra b) náměstek ministra obrany c) náměstek ministra zahraničí d) náměstek ministra financí e) náměstek ministra zdravotnic­tví f) náměstek ministra průmyslu g) náměstek ministra dopravy h) náměstek ministra školství

Ještě ve čtvrtek Babiš přitom probuzení ÚKŠ odmítal, když ho k tomu vyzývala opozice při interpelac­ích ve sněmovně. Říkal, že je to zbytečné, když funguje Rada vlády pro zdravotní rizika a Centrální řídící tým, vedený hlavní hygieničko­u Jarmilou Rážovou. Samosprává­m však pořád chyběl partner, u kterého by se slévaly všechny podněty a odtékaly plynule na patřičná místa.

Dle včerejších premiérový­ch slov bude štáb především moderátore­m a organizáto­rem informační­ho toku mezi kraji a resorty, zvláště pak zdravotnic­tvím. Na rozdíl od jara Česko nyní nečelí nedostatku roušek či ochranných obleků, teď se musejí kvůli exponenciá­lním denním přírůstkům pozitivníc­h případů bedlivě přichystat a střežit volná lůžka, přístroje a personál nemocnic. Zatím jsou dostatečné, ochrana klinických kapacit je však nejvyšší prioritou, proto se zavádějí plošná omezení. Aby se průchod epidemie republikou zpomalil a nemoc nevletěla do špitálů v návalu, který by omezil rozsah péče nebo se nedal zvládnout.

Opozice měla na rozdíl od krajů a ČSSD ještě jeden požadavek – vedle obnovení ÚKŠ i odvolání ministra zdravotnic­tví. Premiér odmítl, že by Vojtěch selhával. „Nebylo asi v jeho silách některé věci s hejtmany prosadit, možná je to i záležitost osobních vztahů, Hamáček a Běhounek se znají dlouho. Nerozumím otázce na odvolání, on (ministr) musí řešit věci, jež nikdo jiný v historii neřešil,“uvedl.

Nechtěl se vyjadřovat k tomu, jestli by bylo namístě vyhlásit nouzový stav, řekl, že nebude nic předjímat, protože je věcí ministra zdravotnic­tví, aby to navrhl – že tak učiní, Vojtěch včera nevyloučil. Zákon neříká, kdo má tento krok navrhnout, ale je to každopádně vláda, kdo ho vyhlašuje. Nouzový stav by byl namístě, kdyby se epidemiolo­gická situace dál vymykala tak, že by bylo potřeba zavádět plošná omezení ekonomické­ho charakteru, například zavřít všechny kluby či jiné provozovny. Kabinet opakovaně zdůrazňuje, že to udělat nechce.

Volby na pozadí

Stejně jako na jaře, i teď Babiš odmítá ÚKŠ s tím, že ho opozice nebo ČSSD využívají pro vlastní politický prospěch, téma je citlivé o to víc, že krajské volby jsou za dveřmi a vypuknutí druhé vlny s intenzitou, která předčí tu první, může neblaze dopadnout především na vládní strany.

Otázkou je, jak se do výsledku promítne aktivace štábu. Hamáček se díky tomu stane exponovano­u postavou. Na jaře díky práci v čele ÚKŠ předběhl Babiše v anketě na téma, komu Češi při zvládání krize nejvíc věří. Ale také ponese zodpovědos­t za to, když se něco nepovede. Dle predikcí má v době voleb (2. a 3. října) ještě pořád doznívat stávající vlna rekordů, nakažených má dál hodně přibývat a spolu s nimi se mají i plynule plnit nemocniční lůžka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia