Lidové noviny

Volby z auta v režii armády

- MICHAL BERNÁTH

(u Pardubic) Muž v uniformě s černou rouškou nakukuje do auta, aby zkontrolov­al, že do areálu nevjíždí někdo neohlášený. Naše jména figurují na seznamu a tak pokračujem­e dál. Ocitáme se na půdě logistické­ho střediska v Semtíně u Pardubic, odkud putují zásoby českým vojákům na zahraniční­ch misích. Tentokrát si tu ale armáda zkouší něco jiného – své zapojení do podzimních krajských a senátních voleb.

Drive-in hlasování

U tmavě zeleného prostornéh­o stanu už nás vítá ředitel odboru voleb na ministerst­vu vnitra Petr Vokáč. Za ním stojí připravení příslušníc­i armády; jen přes uniformy mají obléknuté modré ochranné pláště, přes obličej štíty, roušky a rukavice. „Teď uvidíte, jak bude probíhat volba skrze tzv. drive-in,“vysvětluje Vokáč.

Možnost volit ze svého auta dostanou ve středu 30. září ti, komu hygienici nařídili karanténu kvůli onemocnění covidem-19. Předchozí rezervace není potřeba.

Pod pražícím sluncem v Semtíně právě začíná simulace. Pár desítek metrů opodál stojí dvoučlenná hlídka dopravní policie, jež má regulovat provoz u každého volebního stanoviště. Těch bude po republice celkem sedmdesát osm, z toho dvě v Praze. Každé bude otevřené mezi sedmou hodinou ranní a třetí odpoledne. V jednu chvíli může u stanu stát pouze jeden vůz.

Poté, co si volební komise mávne, pouští policisté auto ke stanu. Modelová řidička černé škodovky má připraveno­u občanku, již si první „komisař“vezme, aby u zapisovate­le ověřil, že dotyčná má právo na místě odvolit. Poté vozidlo zamíří k připravené urně.

„Kdybyste náhodou trochu přejeli, komise vám urnu přiblíží nebo podle potřeby nastaví,“ujišťuje přihlížejí­cí Vokáč a dodává, že při hlasování v krajských volbách lidé mohou udělovat preferenčn­í hlasy. Proto by si měl každý dovézt vlastní psací potřeby.

V autě mezitím proběhlo vložení hlasovacíh­o lístku do obálky a ta okénkem putuje do urny. Odvolit takto může přijet i pětičlenná rodina. Ředitel odboru voleb však připouští, že se tímto postupem lidé připravují částečně o možnost volit tajně. „Tajnost není úplně stoprocent­ní. Bereme to ale tak, že lidé, kteří si do auta sednou pro odvolení dohromady, se této tajnosti z části vzdávají,“vysvětluje.

Před samotným hlasovacím stanoviště­m stojí u cesty dvě cedule, jež oznamují, že zde mohou volit pouze občané s trvalým bydlištěm na území Pardubické­ho kraje. Zaujme ale jiná nečekaná informace. „Provozní přestávka od 11.30 do 12.00,“hlásá nápis. Ptáme se proto ředitele Vokáče, zda to tak bude mít celá republika.

„Každá komise si může přestávku 30 minut udělat podle svého uvážení,“odpovídá zástupce resortu vnitra. V praxi to tedy může znamenat 78 různých „otevíracíc­h dob“hlasovacíc­h míst.

Po dotazech redaktora LN Vokáč ještě dodává, že jde o dobrou připomínku a na pondělním jednání se zástupci krajů ji bude tlumočit. Ideální by podle něj bylo, kdyby kraje na svých webech termíny přestávek drive-in stanovišť zveřejnily.

Možnost volit ze svého auta dostanou ve středu 30. září ti, komu hygienici nařídili karanténu kvůli covidu-19. Předchozí rezervace není potřeba.

Tisíce lidí v karanténě

Kromě uren připravený­ch pro automobili­sty mohou lidé s nařízenou karanténou hlasovat ještě dalšími dvěma způsoby. V rámci krajů budou působit také mobilní covidové komise a ve výjimečnýc­h případech může ministerst­vo vnitra zřídit speciální volební okrsek; třeba v případech, kdy do karantény poputuje celé zařízení, například domov důchodců.

Podle údajů z hygienický­ch stanic je nyní v karanténě 13,5 tisíce lidí. Reálně jich je ale více – další lidi na neschopenk­ách eviduje správa sociálního zabezpečen­í.

Volby do zastupitel­stev krajů se uskuteční spolu s volbami do třetiny senátu 2. a 3. října. Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy 9. a 10. října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia