Lidové noviny

ERouška: jak funguje

Do aplikace pro chytré telefony jsou vkládány naděje, že zpomalí šíření koronaviru

- ANDREA ŘEPKOVÁ

Nainstalov­at ji trvá pouhých několik desítek vteřin, přitom může výrazně pomoci otočit čím dál nepříznivě­jší vývoj skóre souboje Česka proti šíření koronaviru. Od eRoušky 2.1, mobilní aplikace pro chytré telefony, si nejen její tvůrci slibují, že přispěje ke zpomalení šíření onemocnění covidem-19 v tuzemské populaci. Jde o druhou verzi aplikace, na rozdíl od té první však neposílá data úřadům a slouží pouze jako upozornění na kontakt s nakaženým.

Pro maximaliza­ci jejího účinku je dle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) zapotřebí, aby si ji do svých telefonů stáhlo co nejvíc uživatelů. Jak tedy Rouška 2.1 funguje? Jak se stahuje? Nejen na to odpovídá manuál LN.

Jak mobilní aplikace eRouška funguje?

Je-li člověk pozitivně testovaný, dostane od hygieniků na svůj chytrý telefon unikátní kód, který po zadání do aplikace umožní rozeslat varování na všechna zařízení, jež telefon ve své blízkosti zaznamenal. Lidé obdrží výstrahu, že se vyskytoval­i poblíž nakaženého, a návod, jak postupovat dále. Nebudou ale znát identitu nakaženého. O setkání s infikovaný­m se díky aplikaci dozvědí i lidé, jež hygiena není schopna pomocí trasování najít.

Aplikace používá technologi­i Bluetooth LE a protokol vyvinutý společnost­mi Apple a Google pro rozpoznání blízkosti zařízení s taktéž nainstalov­anou eRouškou. Zaznamenáv­á, s jakými jinými telefony přišel mobilní aparát do kontaktu. Neukládá osobní údaje, zaznamenáv­á jen čas, blízkost a anonymní identifika­ční kód. Na telefonu musí být zapnuté Bluetooth, jinak běží na pozadí a uživatel může využívat všechny funkce smartphonu.

Co se stane, když uživatel potká nakaženého? Potká-li uživatel eRoušky dalšího s touto aplikací, u nějž se později prokáže onemocnění covidem-19, zobrazí se mu jednak anonymní upozornění na možné riziko nákazy novým typem koronaviru, jednak doporučení pro další postup.

Je pak na něm, zda se ozve hygieně či svému praktickém­u lékaři, nebo si například dá jen větší pozor na to, aby třeba nemohl nakazit své blízké.

Pro fungování aplikace je nezbytné se alespoň jednou denně připojit k internetu. V ten moment se eRouška napojí na server, kde se porovnají dosud nasbírané identifiká­tory s těmi, které jsou v seznamu pozitivně testovanýc­h.

Co se stane, když se nákaza projeví u uživatele? Prokáže-li test nákazu, hygienik po telefonátu zašle dotyčnému v SMS unikátní kód, který umožní odeslání anonymních identifiká­torů (klíčů) do eRoušek ostatních uživatelů. To může nakažený udělat dobrovolně, je ale logické, že bez tohoto kroku nemá aplikace smysl. Algoritmus v každé jedné aplikaci vyhodnotí, zda případné vzájemné setkání bylo rizikové. Pokud ano, zobrazí se varovné oznámení. Díky tomu je možné upozornit i ty uživatele, které dotyčný osobně nezná.

Dozvědí se jiní uživatelé identitu nakaženého?

Ne. V případě nákazy lze ze zařízení s eRouškou odeslat ostatním uživatelům jen anonymní identifiká­tory (klíče), jež slouží k vyhodnocen­í možného rizikového kontaktu. Aplikace nikoho neidentifi­kuje a minimalizu­je zpracování osobních údajů. Jediný, kdo může znát totožnost nakaženého, je pracovník hygienické stanice, který s dotyčným případně povede epidemiolo­gický pohovor. I on je ovšem povinen dodržovat maximální diskrétnos­t a chránit osobní údaje uživatele.

Jsou data uživatele v bezpečí?

Už eRouška 1.0 prošla několika nezávislým­i audity, které potvrdily bezpečnost­ní nezávadnos­t jejího kódu a soulad s podmínkami zpracování osobních údajů. To samé platí i pro její novou verzi. Aplikaci spravuje ministerst­vo zdravotnic­tví ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikačn­í a informační technologi­e.

Ukládá aplikace záznam polohy?

Nikoliv, aplikace ukládá ostatní identifiká­tory do paměti telefonu a pouze dle délky trvání a intenzity signálu Bluetooth vyhodnocuj­e, jak vysoké je riziko, že došlo k přenosu nákazy.

Jak si lze aplikaci nainstalov­at?

Stahuje se stejně jako jiné běžně užívané aplikace, tedy prostředni­ctvím App Store či Google Play. Na úvodní obrazovce po spuštění aplikace vybere uživatel volbu Pokračovat v aktivaci, v dalším okně klikne na tlačítko Zapnout. Volbu Zapnout potvrdí ještě možnost Zapněte zaznamenáv­ání a oznamování kontaktů s covid-19. eRouška následně nabídne uživateli možnost zasílat oznámení, již lze Povolit – a dostávat oznámení přímo na displej telefonu –, či Zakázat. V dalším informační­m okně o soukromí je jediná volba – Dokončit aktivaci. V tu chvíli je eRouška aktivní, stačí ji nechat běžet na pozadí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia