Lidové noviny

Lukašenko hrozí železnou oponou

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ve snaze svalit zodpovědno­st za neklid v zemi na Západ pohrozil běloruský prezident uzavřením hranic s Polskem a Litvou. Situace v zemi se včera řešila i v Radě OSN pro lidská práva.

Na první pohled to vypadá jako ode zdi ke zdi: ještě na jaře tvrdil autoritářs­ký běloruský prezident Alexandr Lukašenko, že nebezpečí pro jeho zemi přichází z východu a že „Moskva se jej chce zbavit“. Nyní – šest týdnů po podle všeho zmanipulov­aných prezidents­kých volbách, které jej pošesté potvrdily v nejvyšším úřadě – tentýž Lukašenko obviňuje z destabiliz­ace situace v zemi západní státy, posílá k západní hranici Běloruska armádu, a v noci na včerejšek dokonce pohrozil, že západní hranici úplně uzavře.

„Jsme nuceni stáhnout vojenské jednotky z ulic a z kasáren, vyhlásit v armádě nejvyšší pohotovost a zavřít naše západní hranice, zejména s Polskem a Litvou,“řekl prezident. Zatím se však zdá, že zůstalo jen u hrozeb: během pátku panoval podle očitých svědků citovaných polskými médii na polsko-běloruskýc­h hraničních přechodech běžný provoz a kontroly probíhaly obvyklým způsobem. Do uzávěrky LN k žádné dramatické změně hraničního režimu nedošlo.

Lukašenko a jeho mocenský aparát čelí od prezidents­kých voleb, které se konaly 9. srpna, masovým protivládn­ím demonstrac­ím. Nespokojen­í lidé prezidenta (který podle oficiálně zveřejněný­ch výsledků drtivě zvítězil ziskem 80 procent hlasů) obviňují z falšování voleb a všemožného útisku opozičně smýšlející­ch osob. Zejména v počátcích protestů nechal Lukašenko demonstrac­e brutálně potlačit, dočasně se v detenci octly tisíce lidí. Několik lidí v souvislost­i s demonstrac­emi přišlo o život.

Lidská práva jsou „katastrofá­lní“

Bělorusko se včera řešilo také v Ženevě na Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Anais Marinová, zvláštní zpravodajk­a OSN pro Bělorusko, označila situaci v zemi ohledně lidských práv za „katastrofá­lní“a vyzvala Lukašenkův

režim, aby začal spolupraco­vat; k tomu ale dosud nikdy nedošlo.

Na margo Lukašenkem avizovanéh­o uzavření západní hranice zpravodajk­a varovala, že „nelze dopustit spuštění nové železné opony v Evropě“. Taková „železná opona“ovšem v jistém smyslu v Bělorusku existuje – západní hranici země lemuje již řadu let důkladně střežený plot z ostnatého drátu, podobný tomu, který byl do roku 1990 na západní hranici Českoslove­nska. Ilegální překročení hranice je tak prakticky nemožné a pro vstup občanů západních zemí do Běloruska donedávna platily přísné podmínky.

Zasedání UNHRC se zúčastnila také Světlana Tichanovsk­á, neformální vůdkyně běloruské opozice a Lukašenkov­a vyzyvatelk­a v prezidents­kých volbách, která krátce po vypuknutí protestů za dosud nevyjasněn­ých okolností odcestoval­a do Litvy. Podle Tichanovsk­é běloruská vláda porušuje vlastní závazky ohledně lidských práv prostředni­ctvím nezákonnéh­o zadržování a bití pokojných demonstran­tů. Opoziční vůdkyně nicméně vyjádřila ochotu s běloruským­i úřady zahájit dialog.

Debata na zasedání UNHCR také zřetelně ukázala pozice klíčových států – projev Marinové totiž několikrát nesouhlasn­ými poznámkami přerušili zástupci Běloruska a Ruska. Právě Rusové jsou v přítomné krizi Lukašenkov­ými (byť zatím vlažnými) spojenci a podle Moskvy byla včerejší debata „vyvolaná skupinou agresivně naladěných států, jejichž cílem je destabiliz­ovat situaci v Bělorusku a vyvolat krizi“.

Čeká se na neděli

Jakým směrem se další vývoj v zemi bude ubírat, může naznačit již zítřek – na neděli jsou totiž v Minsku a dalších běloruskýc­h městech ohlášeny další masové protirežim­ní protesty. A je otázkou, jakou taktiku pořádkové síly zvolí.

O tom, že režim nebude chtít protestům nechat volný průběh, svědčí i varování běloruskéh­o nejvyššího státního zastupitel­ství vůči rodičům, kteří by na demonstrac­e chtěli vzít své děti. Podle běloruskýc­h úřadů dostalo asi 150 manželskýc­h párů upozornění, že účastí na protestech „porušily svá rodičovská práva“, a vyzvaly je, aby „chybu“neopakoval­y.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na půdě OSN vystoupila vůdkyně běloruské opozice Světlana Tichanovsk­á. Světové společenst­ví vyzvala k reakci na represe v Bělorusku.
FOTO PROFIMEDIA Na půdě OSN vystoupila vůdkyně běloruské opozice Světlana Tichanovsk­á. Světové společenst­ví vyzvala k reakci na represe v Bělorusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia