Lidové noviny

Německo: další případ extremismu u policie

Na západě Německa byly postaveny mimo službu tři desítky strážců zákona, protože měli sympatizov­at s radikálním­i postoji.

- ROBERT SCHUSTER

Nejlidnatě­jší německá spolková země, Severní Porýní-Vestfálsko, je dalším regionem, kde někteří policisté čelí podezření, že zastávají pravicově extremisti­cké názory. Vyšlo totiž najevo že zřejmě tři desítky z nich se po dobu několika let sdružovaly v takovýchto diskusních skupinách na sociálních sítích. Tam si od roku 2012 vzájemně vyměňovali zprávy s rasistický­m obsahem, případně sdíleli i jiný obsah, který se nesl v podobném duchu. Mělo jít například o fotky, jak pózují pod vlajkami s hákovými kříži, snímky nacistické­ho vůdce Adolfa Hitlera či fotografic­ké montáže zachycujíc­í lidi černé barvy pleti v koncentrač­ních táborech.

Přišlo se na to náhodou. Zemská inspekce bezpečnost­ní sborů zabavila jednomu z policistů mobil, protože prošetřova­la možné podezření, že prozradil služební tajemství. Při vyhodnocov­ání jeho komunikace na sociálních sítích se následně zjistilo, že byl součástí zmíněných diskusních skupin na internetu.

Konzervati­vní ministr vnitra v Severním Porýní-Vestfálsku Herbert Reul před několika dny v parlamentu připustil, že jeho úřad možné nebezpečí dlouho podceňoval. „Je to hanba pro policii,“prohlásil a slíbil, že to bude mít „tvrdé následky“. Nevyloučil také, že obviněných nakonec bude i víc. Většinu z obviněných spojuje, že v minulosti sloužili na stejné služebně v západoněme­ckém městě Mühlheim an der Ruhr nebo na ni měli nějakou vazbu. Všichni policisté byli mezitím postaveni mimo službu a bylo proti nim zahájeno discipliná­rní řízení. „U čtrnácti z nich s cílem dostat je mimo struktury,“upřesnil Reul.

Regionální inspekce zajistila celkem 43 mobilů, řadu tabletů, osobních počítačů, SIM karet a množství přenosných paměťových disků. Proti některým ze zadržených je vedeno vyšetřován­í i pro podezření z nezákonnéh­o ozbrojován­í. Během vyšetřován­í byly prohledány nejenom policejní úřadovny, ale i několik soukromých bytů.

Ministr se chce sejít se všemi důstojníky

Šéf resortu vnitra Reul oznámil, že jedním z jeho prvních opatření bude to, že si postupně osobně promluví s každým nižším důstojníke­m policejníh­o sboru. Je to prý důležité kvůli tomu, aby se podařilo ustavit nový způsob komunikace mezi nadřízeným­i a podřízeným­i, včetně příslušnéh­o ministra. 68letý Reul, který převzal vedení úřadu před třemi lety, si až dosud vedl velmi dobře a v jeho prospěch hrály i lepšící se statistiky v Severním Porýní-Vestfálsku. Uznání si vysloužil mimo jiné i tím, že na rozdíl od svých předchůdců razantně zakročil proti členům turecko-arabských kriminální­ch gangů kontrolují­cích podsvětí v některých větších městech regionu.

Podobným podezřením jako nyní v Severním Porýní-Vestfálsku čelili před časem někteří policisté i v jiných spolkových zemích. Například v Hesensku vyšlo v létě najevo, že prostředni­ctvím služebních počítačů se někdo snažil získat přístup do databází obyvatelst­va. Získal tak důvěrné informace včetně telefonníc­h čísel či soukromých adres. Ty byly použity k zasílání několika desítek výhružných dopisů. Jejich příjemci byli někteří levicoví politici nebo umělci, kteří se dlouhodobě angažují v boji proti pravicovém­u extremismu. Dopisy odesílatel­é podepisova­li jako „NSU 2.0“, což byla narážka na stejnojmen­nou neonacisti­ckou teroristic­kou buňku, jež měla během let 2000 až 2007 na svědomí životy deseti lidí, z nichž většina byla tureckého původu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Extremismu­s se nevyhýbá ani německé policii
FOTO REUTERS Extremismu­s se nevyhýbá ani německé policii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia