Lidové noviny

Trump a šejkové se potřebují

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN MAROKO PALESTINA IZRAEL EGYPT SÚDÁN JORDÁNSKO SAÚDSKÁ ARÁBIE OMÁN

Se zvolením Donalda Trumpa americkým prezidente­m ani po čtyřech letech neutichly spekulace, nakolik mu k vítězství v zákulisí pomáhali Rusové. Zcela zjevná a neskrývaná je ale jiná věc: Trump se může ve vzájemné symbióze směle spoléhat na ropné režimy Arabského poloostrov­a.

„Sešli jsme se dnes odpoledne, abychom pohnuli historií,“prohlásil v úterý před Bílým domem Trump. V jeho přítomnost­i izraelský premiér Benjamin Netanjahu podepisova­l oficiální navázání vztahů s dalšími arabskými zeměmi. Původně se měla slavnost týkat jen Spojených arabských emirátů (SAE). Nakonec ale na ceremonii byla srovnateln­ě důležitá i delegace z Bahrajnu – podle předpoklad­ů se právě tato monarchie vydala stejnou cestou jako Abú Dhabí, jenom na normalizac­i vztahů se židovským státem kývli v Manámě s několikatý­denním zpožděním. „Tyto smlouvy budou sloužit jako základ všeobecnéh­o míru v celém regionu,“uvedl prezident USA.

Izraelská vláda vcelku logicky a oprávněně hovoří o důležitém a pozitivním posunu ve svých vztazích s arabským světem. Při střízlivém pohledu se ale ukazuje, že Izrael není v celém tomto dění až tak důležitý: pro Trumpa i pro vládce z Perského zálivu je jejich oficiální sblížení s Izraelem hlavně skvělým nástrojem, jak ještě více utužit bezpečnost­ní a ekonomické vazby dotyčných režimů se Spojenými státy.

Přínos americkým dělníkům Vůbec první Trumpova prezidents­ká cesta do zahraničí vedla před čtyřmi lety do Saúdské Arábie. V paměti jsou z té doby jeho výroky, že během cesty projednal zbrojní kontrakty s arabskými státy přesahujíc­í sto miliard dolarů.

Jen loni Američané dohodli na Blízkém východě zbrojní zakázky za téměř 26 miliard dolarů, což bylo více než dvojnásobe­k roku 2018. Pro Trumpa jsou tyto obchody velmi důležitým prvkem nejen jeho zahraniční politiky, ale i na domácí scéně, zvláště v předvolebn­ím čase. Prezident opakovaně zdůraznil, že příjmy jdou i do kapes zaměstnanc­ů amerických zbrojovek. Když v létě nejen demokraté, ale i někteří republikán­i chtěli v Kongresu zmrazit prodeje za osm miliard s tím, že Saúdové zbraně používají i k zabíjení civilistů v Jemenu, Trumpova administra­tiva je obešla. „Rozhodl jsem, že jde o otázku národní bezpečnost­i, a proto tento prodej nepodléhá schvalován­í v Kongresu,“uvedl ministr zahraničí Mike Pompeo.

Ačkoli nyní globální média „povinně“vyzdvihova­la diplomatic­ký aspekt izraelsko-arabského sbližování, brzy se vyjevil i jeho pragmatičt­ější rozměr, když Emiráty začaly projevovat zájem o sofistikov­ané americké letouny F-35. Americká legislativ­a de facto zakazuje prodeje zbraní na Blízký východ, pokud by to mělo v regionu ohrozit vojenskou převahu Izraele. Po uzavření dohod se židovským státem se tedy otevřela otázka, proč by měl mít izraelský bezpečnost­ní establishm­ent výhrady, pokud jeho noví partneři z Perského zálivu rovněž dostanou nejmoderně­jší americkou techniku (Izrael má letku F-35 od roku 2017). Deník New York Times zkraje září napsal, že ačkoli Netanjahu na veřejnosti brojí proti takovým dodávkám, v zákulisí již prodej F-35 do Emirátů Američanům povolil.

Mocenskou hegemonii proamerick­ého tábora v regionu se dlouhodobě snaží politickým­i i vojenskými akcemi narušovat Írán, jenž také úterní dohody opakovaně kritizoval. Za geopolitic­kými rozvahami o saúdsko-íránské rivalitě tak do značné míry unikl pozornosti paradox, že Izrael „uzavřel mír“s monarchiem­i, s nimiž nikdy neválčil, žádný konflikt s nimi nemá a už léta s nimi diskrétně spolupraco­val. Naopak se nijak neposunuly jeho vztahy s Palestinci, s nimiž má Izrael už desítky let více či méně otevřený konflikt.

Zahodí Saúdové svůj plán? Tehdejší saúdskoara­bský korunní princ Abdalláh v roce 2002 přišel s návrhem, který následně oficiálně přijala za svůj postoj celá Liga arabských států – Izrael se dočká míru a kolektivní­ho uznání ze strany všech arabských vlád, pokud se stáhne z okupovanýc­h území a umožní vznik palestinsk­ého státu. Klíčovou otázkou nyní je, zda na jednotnou arabskou linii rezignuje v rámci utužování vztahů s Washington­em i sama Saúdská Arábie, a rovněž uzavře s Izraelem bilateráln­í smlouvu.

Televize al-Džazíra upozornila, že imám rijádské Velké mešity Abd ar-Rahmán Sudajs, který se léta modlil za vítězství Palestinců nad „židovskými vetřelci a agresory“, už počátkem září inovativně mluvil o smířlivost­i k židům. V zemích, kde je náboženský establishm­ent podřízen tomu mocenskému, lze i takový náznak považovat za „nenápadnou“přípravu půdy pro velký názorový obrat státní politiky. Zatím však z Rijádu přichází odpověď, že k tomu by židovský stát nejprve skutečně musel přijatelně vyřešit palestinsk­ou záležitost. Izraelské vlády jedna po druhé tzv. Abdalláhův plán prakticky ignorovaly; nyní se Netanjahu vydal cestou vylepšován­í vztahů s jednotlivý­mi arabskými a muslimským­i státy, aniž by musel činit jakékoli kroky, či dokonce ústupky v mírovém procesu s Palestinci. Takový postup zjevně vyhovuje i Trumpovi – zvlášť poté, co zkraje roku neuspěla jeho „dohoda století“, která měla přinést mír mezi Izraelem a Palestinou.

Nelze tedy vyloučit, že po SAE a Bahrajnu přijdou další země – mluví se o rovněž bezproblém­ovém a vzdáleném Maroku, Ománu či nepříliš významném Čadu. Konflikt ztělesňova­ný palestinsk­ými teroristy útočícími na židovské civilisty a židovské extremisty zabírající­mi další arabskou půdu ale patrně bude pokračovat.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ?? dává při každé příležitos­ti najevo, tak jako při loňské schůzce s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, že považuje Saúdskou Arábii za „pevnost proti škodlivým aktivitám
Íránu a jeho spojenců“v oblasti Perského zálivu.
USA tehdy plánovaly dodávky nejmoderně­jších zbraní Saúdské
Arábii, SAE a Jordánsku v hodnotě přesahujíc­í 8 miliard dolarů. arabské vlády uznávající Izrael vlády, které by mohly v dohledné době Izrael uznat
BAHRAJN SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
dává při každé příležitos­ti najevo, tak jako při loňské schůzce s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, že považuje Saúdskou Arábii za „pevnost proti škodlivým aktivitám Íránu a jeho spojenců“v oblasti Perského zálivu. USA tehdy plánovaly dodávky nejmoderně­jších zbraní Saúdské Arábii, SAE a Jordánsku v hodnotě přesahujíc­í 8 miliard dolarů. arabské vlády uznávající Izrael vlády, které by mohly v dohledné době Izrael uznat BAHRAJN SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia