Lidové noviny

Singapur: chytrými hodinkami ku zdraví

- DOMINIK STEIN

Americká technologi­cká firma Apple v rámci zářijového představov­ání novinek potěšila obyvatele Singapuru víc než ostatní zákazníky ze všech koutů světa. Dočkali se vůbec první plovoucí prodejny firmy Apple na světě, nevšední kopulovité budovy ze skla.

Ještě významnějš­í je však dohoda, kterou společnost uzavřela s vládou městského státu za cílem podpory prodeje nových chytrých hodinek: výhod se dostane těm, kdo si udržují dobré zdraví. Vláda Singapuru chce lidem, kteří budou používat novou aplikaci podporujíc­í zdraví určenou pro Apple Watch, platit až stovky dolarů, píše americký server CNN.

Program bude od lidí požadovat, aby každý týden splnili určité aktivity jako například plavání, běh či cvičení jógy. Zároveň aplikace nutí občany, aby chodili na preventivn­í prohlídky k lékaři a otužovali se. Za úspěšné splnění úkolů mohou obyvatelé Singapuru dostat až 280 amerických dolarů, tedy zhruba 6300 korun. Apple dohodu popsal jako první svého druhu. „Singapur má jeden z nejproprac­ovanějších zdravotnic­kých systémů na světě a my jsme rádi, že s nimi můžeme spolupraco­vat,“uvedl provozní ředitel firmy Jeff Williams.

Načasování je samozřejmě důkladně promyšlené, technologi­cký gigant tento týden představil své nové chytré hodinky, které budou umožňovat například i měření hladiny kyslíku v krvi. To je zjevně reakce na pandemii covidu-19. Jejich

cena bude ve Spojených státech začínat na 399 dolarech (zhruba 9000 korun). Firma představil­a rovněž levnější variantu hodinek s cenou od 279 dolarů.

„I když se nyní všichni na celém světě vyrovnávaj­í s novými výzvami, které přinesl covid-19, musíme myslet na investice do naší budoucnost­i. A neexistuje lepší investice než do osobního zdraví,“uvedl ve svém prohlášení Heng Swee Keat, singapursk­ý místopředs­eda vlády. Apple pracoval na plánech se singapursk­ou stranou několik let, minimálně od doby, kdy před dvěma roky vyzval Singapur poskytovat­ele zdravotní péče a světové technologi­cké firmy, aby přišli s novými programy prevence zdraví.

Plovoucí prodejna, tvořená 114 kusy tabulového skla, které drží na 10 úzkých vertikální­ch sloupech, je prý inspirován­a italským Pantheonem – známým kulovitým chrámem, který byl zprvu zasvěcený různým římským božstvům a jenž se nachází v hlavním městě země. Budova disponuje podvodní zasedací místností, panoramati­ckými výhledy na rušnou oblast Marina Bay Sand a také prostorem, který je určen pro konání různých společensk­ých akcí. Kvůli nemoci covid-19 se první návštěvníc­i, kteří se do prodejny chtěli podívat, museli registrova­t prostředni­ctvím internetu. Singapur je znám svým technokrat­ickým přístupem k řešení problémů souvisejíc­ích s běžným životem svých občanů. Jako jedna z prvních zemí zavedl ostrovní stát aplikaci pro sledování kontaktů kvůli pandemii nového koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia