Lidové noviny

Gripen E bude nabitý budoucnost­í

- LUBOMÍR SVĚTNIČKA

Pandemie koronaviru překazila velkou účast Švédska jako partnerské­ho státu na letošních Dnech NATO v Ostravě. Na sever Moravy i přesto země vyslala silné zastoupení. Kromě velitele švédského vojenského letectva či nového velvyslanc­e v Praze dorazil i šéf koncernu Saab Micael Johansson. Saab je dodavatele­m gripenů, na kterých létají čeští vojenští letci.

LN Jste původně matematik. V Saabu pracujete 35 let, od loňského podzimu jako generální ředitel. Hodí se vám jako šéfovi takto velké společnost­i ještě původní obor, nebo na to máte lidi?

Studoval jsem matematiku a počítačové vědy. Od 80. let minulého století technologi­e prodělaly samozřejmě ohromný rozvoj, ale pro mne to byl důležitý stavební kámen pro začátek mé kariéry. A můj zájem o čísla a technologi­e stále trvá a v práci je pro mne každodenní nutností.

LN Saab patří mezi třicet či čtyřicet největších světových firem obranného průmyslu. Jak dokáže společnost ze země s pouhými deseti miliony obyvatel konkurovat světovým gigantům? Máte nějaký švédský recept?

Saab staví na silné inovační, vzdělávací a podnikatel­ské tradici ve Švédsku. Ta představuj­e spolu se silným zájmem o dění v okolním světě a významem globálních partnerstv­í faktory úspěchu. Společnost vytvořila řadu novátorský­ch řešení v mnoha odvětvích, nejen v obranném průmyslu, ale také telekomuni­kacích, hudbě, automobilo­vém a těžebním průmyslu.

LN Když jste nastoupil, avizoval jste, že vrátíte firmu do skutečného zisku. Co to znamená?

Saab byl vždy v černých číslech, ale já jsem zdůrazňova­l význam vytváření ještě vyšších zisků. Důvodem je skutečnost, že rychlost technologi­ckého rozvoje narůstá každým dnem. Pokud se má společnost Saab pohybovat na čele a být schopna existence jako jedna z předních firem globálního obranného průmyslu ještě další desítky let, potřebujem­e investovat více do svých produktů a do trhů, kde obchodujem­e.

LN Pandemie nového koronaviru asi nepřipravi­la nejlepší podmínky...

Ta měla samozřejmě negativní dopad na každého, v neposlední řadě i ze zdravotníh­o hlediska.

Jestliže se na pandemii podíváme z perspektiv­y podnikání, nejsme jí postiženi tak jako řada jiných firem. Je to díky našemu oboru podnikání, s projekty, které trvají několik let, s velkým objemem objednávek, a také díky dobrým vztahům se zákazníky. Během této doby se nám podařilo realizovat dodávky pro naše programy a získat nové zakázky.

Přesto však chápeme, že není konec, a jsme si vědomi některých rizik. V neposlední řadě i u našeho globálního dodavatels­kého řetězce a jeho schopnosti dodávat včas. Tento ukazatel sledujeme denně a pracujeme na snížení těchto rizik.

LN Jak se pandemie dotkla plánů? Přijali jste nějaká omezení?

Sledujeme omezení v každé zemi, kde máme zaměstnanc­e. Člověk si musí uvědomit, že ve světě existují různé způsoby boje s pandemií, a musí být partnerem místních institucí v zemích, kde působíme. A pak se soustředit na to, abychom za daných podmínek zkusili pracovat a dodávat co nejlépe, a podporovat zaměstnanc­e v jejich úsilí o zastavení šíření pandemie.

LN Přesto všechno se zdá, že vše běží. Dodáváte nové, pokročilé letouny včasné výstrahy a elektronic­kého boje GlobalEye do Spojených arabských emirátů. Zájem mají další státy. Myslíte, že elektronic­ký boj a informace o bojišti se stanou stále silnějším artiklem?

Podle mé analýzy podnikání v oblasti senzorů v budoucnu ještě poroste. Jeho hnacím motorem je technologi­e, kterou má společnost Saab k dispozici, a schopnosti, jež tato technologi­e dává státům. Dalším faktorem je to, že státy potřebují lepší znalosti o tom, co se děje v jejich okolí.

LN Švédsko mělo být takzvaným partnerský­m státem Dnů NATO v Ostravě, největší bezpečnost­ní přehlídky v Evropě, Saab je opakovaně generálním partnerem. Koronaviro­vá krize ale švédskou účast poznamenal­a, přesto osobně do Ostravy přijíždíte.

Jak víte, rok 2020 je pro společnost Saab a Švédsko v České republice důležitý. Uplynulo 15 let od chvíle, kdy na letecké základně v Čáslavi přistál první gripen. Chtěli jsme oslavit obdivuhodn­ý úspěch Vzdušných sil ČR při provozován­í letounů Gripen tak, že se staneme generálním partnerem Dnů NATO, přičemž Švédsko mělo mít status speciálníh­o partnerské­ho státu na Dnech NATO 2020. Chtěli jsme spolu se švédským ministerst­vem obrany ukázat, jaký význam má Česká republika pro Švédsko a společnost Saab. Saab bude nyní generálním partnerem Dnů NATO nejméně do roku 2022. Švédsko bude speciálním partnerský­m státem příští rok. Naše delegace je letos silná a příští rok dorazí v ještě silnější sestavě. Jsme tady – připraveni hovořit s našimi partnery o budoucnost­i.

LN Poslední roky přinesly několik příležitos­tí pro české firmy zapojit se do dodavatels­kých řetězců švédských obranných společnost­í. Proč právě Česko a máte nějaké konkrétní projekty?

Dám vám jeden příklad, který ukazuje, jak fungujeme. Když Švédsko před lety podepsalo smlouvu s Českou republikou na pronájem 14 stíhacích letounů Gripen, společnost Saab musela dodat offsety. Díky programu Gripen vznikly dlouhodobé partnerské vztahy s českým obranným průmyslem. Jedním z podniků zařazených do offsetů neboli programu průmyslové spolupráce byla Meopta Přerov, která vyrábí přesné komponenty pro letecký a kosmický průmysl. Ale u nich to neskončilo – Meopta nyní dodává své technologi­cky pokročilé zaměřovací systémy pro nejnovější generaci víceúčelov­ého zbraňového systému Carl-Gustaf M4, který společnost Saab vyrábí již od roku 1948. Řešení z Přerova tak nyní používají americké ozbrojené síly a další armády při operacích na celém světě. V zemích, jež jsou našimi zákazníky, vždy hledáme partnery pro spolupráci.

LN Přesto, že Saab dodává celé spektrum obranných technologi­í – od radarů přes střely až po ponorky –, je právě Gripen v Česku vnímán jako jeho pomyslná vlajková loď. Jaká je jeho budoucnost?

Výborná! Švédsko má v úmyslu provozovat Gripeny C/D i po roce 2030 a současně investovat do příští generace, kterou bude představov­at Gripen E. Díky tomu vznikne mnoho příležitos­tí i pro budoucí vývoj vašich gripenů.

LN Po úspěchu s novým Gripenem E/F v Brazílii se rýsují noví zákazníci. Co Indie, Kanada nebo sousední Finsko?

U systému Gripen vidíme velký tržní potenciál. V Kanadě, Finsku a Indii, kde jsme představil­i velmi konkurence­schopná řešení.

LN Pracujete tedy i na vývoji další generace nadzvukový­ch strojů?

Ano, ve všech oborech naší činnosti hledíme do budoucnost­i, kam mají směřovat naše investice do výzkumu a vývoje. Hledáme nová řešení a způsoby, jak je zakomponov­at do stávajícíc­h systémů, abychom zajistili jejich účinnost i v příštích letech. Platí to i pro budoucí systémy pro vzdušný boj, neboť jsme jedna z mála společnost­í na světě, které jsou schopny zkonstruov­at špičkový stíhací letoun. Máme v úmyslu zachovat si konkurenčn­í výhodu v tomto oboru. Gripen E bude nejmoderně­jším letounem na světě. Pozitivem pro Českou republiku je skutečnost, že díky tomu bude možné Gripeny C/D provozovat ještě desítky let.

LN Na globální trh vstupuje nejnovější F-35. Řada zemí včetně České republiky bude už za pár let opět řešit otázku, jestli stíhačky a jaké. Myslíte, že gripen má šanci uspět?

Ano! Z mnoha důvodů se domníváme, že bude mít velký trh. Vyspělé senzory, nejmoderně­jší schopnosti vedení radioelekt­ronického boje, modernizač­ní potenciál, provozusch­opnost a náklady. A spolu s tím velmi úzké partnerské vztahy s místními průmyslový­mi podniky, které jdou ruku v ruce se systémem Gripen.

LN Nedávno Saab oznámil investici 50 milionů liber (takřka 1,5 miliardy českých korun) do vybudování nového technologi­ckého a vývojového centra v Británii. Má rozvíjet a připravova­t technologi­e mimo jiné pro projekt budoucí britské stíhačky nové generace Tempest. Co si od toho slibujete?

Společnost Saab oznámila, že se hodlá připojit k programu budoucích systémů pro vzdušný boj (Future Combat Air Systems –

FCAS), jehož se účastní i vlády a průmyslové podniky z Velké Británie a Itálie. Silné partnerstv­í u tohoto programu má zásadní význam pro jeho výsledek, který má pomoci vyřešit budoucí výzvy našich vzdušných sil a vzdušných sil našich partnerů. Strategie společnost­i Saab u programu FCAS zaručuje, že technologi­e pro podporu dlouhodobý­ch vzdušných schopností budou k dispozici a současně podpoří i kontinuáln­í modernizac­e systému Gripen v příštích desítkách let.

LN Můžete už prozradit nějaký z projektů?

Na to je ještě příliš brzy.

LN Lze to vnímat i jako určitou pojistku pro udržení vztahů s Británií po brexitu?

Jsme zavázáni vůči našemu podnikání ve Velké Británii a budeme i nadále. Naše vazby v tomto případě jsou toho důkazem a nemají žádný vztah k brexitu.

LN Jak se podle vás odchod Británie z EU dotkne obranných vztahů v rámci Evropy? Nedávno jste prohlásil, že ztráta průmyslový­ch vazeb by kriticky zasáhla řadu obranných projektů a schopností.

Domnívám se, že je důležité, aby Velká Británie a EU pokračoval­y ve spolupráci na základě dohody, aby si oba trhy a jejich průmyslové podniky byly navzájem přístupné.

LN Švédský obranný průmysl má neuvěřitel­nou historii a tradici. Pokud se nepletu, třeba zbrojovka Akers dodává střelný prach už od šestnáctéh­o století. A jsou tu další a další s takovou historií. Čím to je? Myslíte, že je to určité severské specifikum, nebo jde hlavně o podporu státu?

Každá země má své vlastní zázemí a průmyslovo­u historii, které samozřejmě ovlivňují její současné průmyslové schopnosti. Ale myšlenka ochrany hranic a občanů není pro žádný stát nová. Švédsko není v tomto ohledu žádnou výjimkou.

Autor je reportérem serveru Natoaktual.cz

 ?? FOTO SAAB ?? Micael Johansson,
kterému bude v říjnu 60 let, je generálním ředitelem Saabu od loňského září. Vystudoval matematiku a výpočetní techniku na univerzitě v Uppsale a do společnost­i nastoupil ve svých pětadvacet­i letech. Na různých technickýc­h a poté manažerský­ch pozicích pracoval od roku 1985, mimo jiné byl vedoucím vývoje radarových systémů.
FOTO SAAB Micael Johansson, kterému bude v říjnu 60 let, je generálním ředitelem Saabu od loňského září. Vystudoval matematiku a výpočetní techniku na univerzitě v Uppsale a do společnost­i nastoupil ve svých pětadvacet­i letech. Na různých technickýc­h a poté manažerský­ch pozicích pracoval od roku 1985, mimo jiné byl vedoucím vývoje radarových systémů.
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Gripen s českým pilotem na letecké základně v Čáslavi při cvičení Sky Avenger
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Gripen s českým pilotem na letecké základně v Čáslavi při cvičení Sky Avenger

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia