Lidové noviny

Úvěry by mohly zdražit

Odklad splátek brzy končí. Banky očekávají, že část peněz budou muset odepsat, což se může zvýšit úroky

- IVANA PEČINKOVÁ

Na konci října skončí statisícům lidí a firem odklad splátek jejich úvěrů. Banky očekávají, že většina jejich dlužníků naskočí zpátky do splátkovéh­o režimu. Pro zbytek mají připraveno několik scénářů, jak jim pomoci se splácením. Třeba snížení splátek u spotřebite­lských půjček, změnu splátkovéh­o kalendáře či restruktur­alizaci podnikatel­ských úvěrů.

Počítají však samozřejmě i s tím, že budou muset část půjčených peněz odepsat. To by mohlo vyústit ve zdražení některých druhů úvěrů.

Do 4. září přijaly banky podle údajů České národní banky celkem 399 tisíc žádostí o odklad splátek u spotřebite­lských, hypotečníc­h a podnikatel­ských a dalších úvěrů. Bezmála 90 procent žádostí o odklad bylo úspěšných. S odkladem v kapse z bank nejvíce (v 65 procentech případů) odcházeli majitelé spotřebite­lských úvěrů.

Většinu odkladů poskytly banky na základě anticovido­vého zákona o odkladu splátek, který vstoupil v platnost v polovině dubna. Podle něj bylo možné si splátky odložit buď do konce července, anebo do konce října. Část dlužníků tedy již opět splácí. Například v České spořitelně, jež má nejvíc klientů v Česku, už podle mluvčího Filipa Hrubého splátkový oddych ukončil zhruba každý třetí klient.

Co bude po splátkové pauze? U UniCredit Bank, dalšího z největších hráčů na trhu, naopak naprostá většina klientů se schváleným splátkovým moratoriem využila lhůtu šesti měsíců, tedy do konce letošního října. Podle mluvčího banky Petra Plocka se odložené splátky fyzických osob a drobných a středních podnikatel­ů týkají úvěrů v objemu 11 miliard korun, což je desetina úvěrového portfolia banky. U korporátní klientely využilo odklad splátek 500 klientů s úvěry ve výši 22 miliard korun.

Šestiměsíč­ní splátkovou pauzu využili, jak LN řekl mluvčí banky Patrik Madle, i klienti ČSOB.

Od 1. listopadu by tedy většina dlužníků, kteří požádali o oddychový čas, měla naskočit zpátky do splátkovéh­o vlaku. Jak se to lidem a firmám, často vyčerpaným koronaviro­vou krizí, bude dařit? „Část klientů využila možnost si splátky odložit, aniž by to potřeboval­a. Ale další části se kvůli koronaviro­vé krizi snížil příjem, takže může mít se splácením problém,“odhaduje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„U některých klientů očekáváme přetrvávaj­ící potíže se splácením i po skončení podpůrných vládních programů, ale na hodnocení neschopnos­ti klientů splácet je příliš brzy,“říká mluvčí ČSOB. Ani spořitelna či UniCredit Bank zatím žádné signály o potížích svých zákazníků, s nimiž jsou většinou i přes odložení splátek v kontaktu, neevidují.

Banky jsou však obecně připraveny zákazníkům, kteří budou mít s obnovením splátek problém, vyjít vstříc úpravou úvěrových podmínek. „Klienti mohou standardně u většiny splátkovýc­h produktů úvěr modifikova­t podle svých potřeb, v tomto případě snížit splátku nebo odložit platbu. Ve složitější­ch případech, jež jsou řešeny individuál­ně, nabízíme klientům nové řešení splátkovéh­o plánu,“popisuje Madle.

Na individuál­ní řešení je připravena také Česká spořitelna. Řešení šité na míru se bude hledat i pro firemní úvěry. „Proto také nyní podstatně zvyšujeme kapacity našich restruktur­alizačních týmů, abychom byli schopni klientům, kteří budou mít se splácením potíže, nabídnout maximálně individuál­ní řešení,“potvrzuje Hrubý.

Rizikové marže půjdou nahoru Banky však samozřejmě také musejí počítat s tím, že část úvěrů zůstane nesplacena. Odhad se dělá těžko, záleží na vývoji pandemie a jejího vlivu na hospodářst­ví, a tedy finanční situaci dlužníků. Například spořitelna si podle svého mluvčího dovede představit, že by se podíl nesplácený­ch úvěrů mohl posunout z dnešních 1,8 na tři až čtyři procenta. A v krajním případě – pokud by nastal nepříznivý hospodářsk­ý vývoj, provázený významným růstem nezaměstna­nosti – až na sedm či více procent.

Zvýšení podílu špatných úvěrů a následný propad příjmů i výdaje na vymáhání dluhů musejí banky vykrýt rezervami, takže je to stojí peníze. To by se mohlo promítnout do ceny úvěrů, tedy do jejich úrokových sazeb. „S růstem úvěrového rizika budou muset banky zvýšit rizikovou přirážku, takže některé úvěry zdraží. Očekával bych to u spotřebite­lských úvěrů, u hypoték ne,“zamýšlí se Štěpán Křeček. ostatní

„Podle našeho názoru se zhoršená kvalita úvěrového portfolia do ceny úvěrů nepromítne. Rizikovou přirážku používají banky diferencov­aně ve vztahu k jednotlivé­mu klientovi a jeho rizikovému profilu,“namítá hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Dodává, že dokladem uplatňován­í rizikové marže na individuál­ní bázi je vývoj úrokových sazeb u hypotečníc­h úvěrů. Ty šly během posledních pěti měsíců dolů.

Staňura upozorňuje také na to, že bankovní domy začaly své rezervy na špatné úvěry prudce zvyšovat už na jaře během první vlny pandemie, a proto jsou rezervními polštáři zásobeny dostatečně. Na to poukazuje i zdroj z bankovních kruhů, který si nepřál být jmenován. Podle něj růst ceny úvěrů tlumí vysoká konkurence na českém bankovním trhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia