Lidové noviny

Trump zablokuje čínské aplikace TikTok a WeChat

-

Administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa od neděle ve Spojených státech zablokuje možnost stahovat aplikace TikTok a WeChat, jež jsou v čínském vlastnictv­í. Oznámilo to dnes americké ministerst­vo obchodu. V případě aplikace WeChat bude od neděle výrazně omezeno i její fungování, současní uživatelé TikToku by ale zatím neměli pocítit žádné výraznější změny. Trump své současné tažení proti čínským aplikacím zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.

Americké firmy budou mít podle ministerst­va od neděle zakázanou distribuci aplikací WeChat a TikTok. To znamená, že dva hlavní obchody s aplikacemi provozovan­é americkými podniky Apple a Google budou muset tyto aplikace odstranit ze své nabídky, uvedl server CNBC.

V neděli vstoupí v platnost i zákaz, který výrazně omezí fungování aplikace WeChat. V případě TikToku takovýto zákaz ale nezačne platit dříve než 12. listopadu, což aplikaci dá více času na dojednání transakce, jež má umožnit zachování jejího provozu v USA.

Jeden z představit­elů ministerst­va obchodu podle agentury Reuters uvedl, že uživatelé aplikace WeChat v USA začnou od neděle čelit problémům s jejím fungováním. „Může být stále použitelná, ale nebude tak funkční jako dříve,“dodal. Upozornil i na možné výpadky v činnosti aplikace.

Majitelem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok je čínská společnost ByteDance, zatímco komunikačn­í aplikaci WeChat vlastní čínská firma Tencent.

Cílem ohlášených opatření je podle ministerst­va obchodu „chránit uživatele v USA eliminací přístupu k těmto aplikacím a výrazným omezením jejich funkčnosti“. Ministerst­vo nicméně nehodlá obyvatele USA nutit, aby aplikace přestali používat. Podle jednoho z představit­elů předpoklád­á, že se lidé v důsledku omezení funkčnosti dobrovolně přesunou k jiným aplikacím.

Čínská vláda podle Trumpa může aplikace TikTok a WeChat využívat k získávání informací o amerických občanech. „Na prezidentů­v příkaz jsme přikročili k významnému rozhodnutí v boji proti záludnému shromažďov­ání osobních údajů amerických občanů ze strany Číny,“uvedl americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Zákaz aplikace stahovat by Trump ještě před začátkem platnosti mohl odvolat, protože ByteDance pracuje na dohodě, jež má umožnit TikToku působit v USA i nadále.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia