Lidové noviny

Jak do EU? Přes zlaté vízum z jihu

Státy Evropské unie poskytují občanům třetích zemí povolení k pobytu, či dokonce občanství výměnou za investice. Nejlákavěj­ší podmínky nabízí jižní Evropa. Nejatrakti­vnější programy zlatých víz

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Povolení k pobytu či občanství výměnou za investici v určité výši? Britská společnost Astons analyzoval­a podmínky v jednotlivý­ch zemích EU pro udělení takzvaných zlatých víz a dále pak to, do kolika zemí mohou jejich držitelé z nečlenskýc­h zemí EU cestovat bez bariér. Prostředni­ctvím zlatých víz, kterých využívají hlavně Číňané a Rusové, se státy snaží nalákat movité investory, za což od nich získávají nemalé finanční prostředky. Na druhu stranu je ale s těmito programy spojené značné bezpečnost­ní riziko.

Dvacet členských zemí Evropské unie nyní nabízí programy zlatých víz. Investorům, kteří utratí stanovený objem peněz, umožňují získat povolení k pobytu, v některých státech je dokonce možné „koupit si“i občanství a následně obdržet pas. Ten zaručuje držitelům možnost volně cestovat. Počet zemí, kam lze vyjet bez překážek v podobě víz, se liší stát od státu.

Číňané to berou přes Řecko Například Řecko loni udělilo taková víza skoro 18 tisícům cizinců – z nichž naprostá většina byla z Číny. Tuto zemi si čínští „investoři“oblíbili, neboť zde stačí zakoupit nemovitost v hodnotě čtvrt milionu eur (asi 6,6 milionu korun) a po sedmi letech mohou požádat o občanství.

„Existuje mnoho důvodů, proč chce někdo získat občanství prostředni­ctvím investic. Možnost cestovat do více zemí bez vízové povinnosti je však bezpochyby jedním z největších lákadel,“říká Arthur Sarkisian, výkonný ředitel společnost­i Astons, jež je významným hráčem na trhu mezinárodn­ích právních služeb a jež nabízí služby souvisejíc­í s relokacemi. Dodává, že právě šance cestovat v rámci možností bez překážek, zvyšovala během pandemie koronaviru zájem o zlatá víza.

Společnost Astons analyzoval­a podmínky, za jakých lze v jednotlivý­ch zemích EU získat povolení k pobytu či občanství, a do kolika zemí je poté možné cestovat bez víz. Nejatrakti­vnější je z tohoto pohledu Rakousko. Pokud tam investor utratí přes 2,7 milionu liber (přibližně 78 milionů korun), po uplynutí dvou až tří let může získat občanství, a tedy i rakouský pas. Ten mu otevírá dveře do 187 zemí světa. Je ale nutné zdůraznit, že zájemci o rakouské zlaté vízum musí skutečně investovat do podnikání a vytvářet pracovní místa.

Malta je v porovnání s Rakouskem mnohem benevolent­nější. Za investici tam považují i nákup vládních bondů. Na Maltě lze občanství vyřídit již za 14 měsíců. Investovat stačí částku odpovídají­cí jednomu milionu liber. S maltským pasem lze bez víz cestovat země schéma

Rakousko občanství

Malta občanství

Kypr občanství Bulharsko občanství Lotyšsko povolení k pobytu Itálie povolení k pobytu (po 10 letech lze žádat o občanství) Rakousko povolení k pobytu Řecko povolení k pobytu Portugalsk­o povolení k pobytu Malta povolení k pobytu Španělsko povolení k pobytu Irsko povolení k pobytu

do 184 zemí světa. Občanství členského státu Unie je možné „koupit“i na Kypru či v Bulharsku. Tam požadují proinvesto­vat necelých 462 tisíc liber, tedy něco málo přes 13 milionů korun. Bulharský pas umožňuje bezvízovou investice (v GBP)

2 704 787 1 036 835 1 938 431 461 617 225 399 225 399 počet zemí s bezvíz. stykem 187

184

174

171

26

26

cestu do 171 zemí světa. Velmi atraktivní pro investory jsou programy v jihoevrops­kých zemích, které garantují povolení k pobytu. S ním se mohou investoři ze třetích zemí volně pohybovat v rámci schengensk­ého prostoru. Na Maltě lze povolení k pobytu vyřídit již za čtyři měsíce „výměnou“za investici v hodnotě necelých 300 tisíc liber, tedy za přibližně 8,7 milionu korun. To odpovídá nákupu například rodinného domu. Obdobně vstřícné podmínky nabízí také Řecko či Portugalsk­o, ve Španělsku je nutné pro získání povolení k pobytu utratit alespoň 451 tisíc liber.

Česká republika má velmi striktní podmínky pro udělení zlatých víz. Ministerst­vo vnitra zdůrazňuje, že musí jít o investici podnikatel­skou, nestačí si například pořídit nemovitost. „Investor je povinen předložit věrohodný a proveditel­ný podnikatel­ský záměr, který posoudí ministerst­vo průmyslu,“říká Adam Rözler, tiskový mluvčí ministerst­va vnitra. Dodává, že investice musí mít hodnotu alespoň 75 milionů korun a zároveň je nutné přislíbit vytvořit v Česku alespoň dvacet pracovních míst.

O zlaté vízum se v Česku ucházel pouze jeden občan Ukrajiny. Jeho žádost byla zamítnuta.

Důvodem, proč státy nabízejí programy zlatých víz, jsou hlavně peníze. Podle zprávy European Getaway: Inside the Murky World of Golden Visas, kterou v roce 2018 vydala organizace Transparen­cy Internatio­nal, přitáhly od roku 2008 členské země EU díky zlatým vízům přímé zahraniční investice v hodnotě téměř 25 miliard eur. Nejvíce z této sumy těžily Španělsko, Kypr, Portugalsk­o a Spojené království.

Bezpečnost­ní riziko Transparen­cy Internatio­nal odhaduje, že na základě zlatých víz bylo od roku 2008 uděleno v zemích EU šest tisíc občanství a téměř 100 tisíc lidí získalo povolení k pobytu. Mezi žadateli o zlatá víza převládají Číňané a Rusové.

Dle europoslan­ce Luďka Niedermaye­ra (TOP 09) je udělování zlatých víz pro státy, jež často zavírají oči nad tím, odkud peníze pocházejí, a požadavky na investice mají zcela minimální, pouze zdánlivě ziskovou činností. „Země tímto jednak degradují význam toho, co to znamená, být jejich občanem, a zvyšují své bezpečnost­ní riziko, neb někdy nejsou řádně kontrolová­ny profily lidí, kteří víza získávají,“říká Niedermaye­r s tím, že kvůli schengensk­ému systému se toto riziko promítne i do zemí, které by takovému člověku nikdy občanství či pobyt neposkytly. V souvislost­i se zlatými vízy se nejčastěji hovoří o rizicích, jako jsou praní peněz, daňové úniky a korupce.

Evropská komise se na programy zlatých víz dívá s nedůvěrou. „Bezpečnost­ní kontroly prováděné u žadatelů nejsou dostatečně spolehlivé a vlastní centralizo­vané informační systémy EU, jako je Schengensk­ý informační systém, se nevyužívaj­í tak systematic­ky, jak by mělo být,“varovala Komise zkraje loňského roku.

Europoslan­ec Niedermaye­r dodává, že není snadné shodnout se na jednotném unijním postupu, a to kvůli jasné suverenitě členských zemí. „Na stranu druhou, pokud nebudeme své kroky koordinova­t a nebudeme k sobě vzájemně ‚ohleduplní‘, dnešní Evropa bez hranic může být ve vážném ohrožení,“dodává.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Číňané na Akropoli. Nejvíce zájemců o zlatá víza je každoročně z Číny. Oblíbenou destinací, přes kterou se do Evropy dostávají, je Řecko.
FOTO PROFIMEDIA Číňané na Akropoli. Nejvíce zájemců o zlatá víza je každoročně z Číny. Oblíbenou destinací, přes kterou se do Evropy dostávají, je Řecko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia