Lidové noviny

Aerolinky tasily lety jen s testy a také „nikam“

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Lety testované na covid, praktické informační aplikace nebo třeba různá bezdotykov­á řešení. Také do aviatiky, jež je současnou krizí zasažena přímo katastrofá­lně, přináší pandemie první změny. Zatímco většina letadel zůstává nadále uzemněna, letecké společnost­i se bez boje vzdát nehodlají. Kriticky nízkou poptávku po létání se snaží povzbudit různě.

Letecký průmysl je bezesporu jedním z odvětví, která za důsledky pandemie zaplatí nejvíce. Velká kumulace lidí na stísněné palubě s asi desetiproc­entní vlhkostí vzduchu jsou pro šíření respirační­ch onemocnění jako stvořené. A dopravci po celém světě vymýšlejí způsoby, jak zajistit bezpečnějš­í služby i jak nalákat co nejvíce pasažérů zpět do kabin letadel.

Na palubu jen s testem Kumulace desítek či stovek lidí v kabině letadla vyvolává obavy v nejednom z nich. Kromě zdravotníh­o ohrožení představuj­e jediný pozitivní pasažér potenciáln­í riziko karantény pro spolucestu­jící i celé posádky – dnes již běžná záležitost. Některé aerolinky proto do provozu zavádí takzvané „covid-tested flights“, tedy lety bez rizika – na palubě by se neměl nacházet nikdo pozitivní.

Právě takové dva lety přibyly k pravidelné vnitrostát­ní lince mezi Římem a Milánem italského dopravce Alitalia – cestující před odletem musí projít testem na covid-19.

Podstoupit ho mohou buď přímo v odletové hale s výsledkem do třiceti minut, nebo se mohou prokázat vlastním. Vyšetření však nesmí být starší 72 hodin. V případě, že test vyjde negativní, náklady budou cestujícím proplaceny. Právě Itálie byla na jaře při první vlně koronaviru jednou z nejvíce zasažených zemí v Evropě.

Co vás čeká v destinaci? Nemožnost vyznat se v neustále se vyvíjející situaci a v opatřeních, jež jednotlivé státy nastavují ve snaze zpomalit šíření koronaviru, může mnohé pasažéry od cesty letadlem odradit. Hlavní americký dopravce American Airlines proto přišel na trh s aplikací, která má cestu v době pandemie ulehčit – cestujícím ukáže informace týkající se koronaviru v destinaci, včetně restrikcí, na které se mají před cestou připravit.

„Když zákazník rozklikne cílovou destinaci, zobrazí se mu aktuální informace o opatřeních, průvodce místy, kde jsou povinné roušky, zdravotní dokumenty nebo pravidla karantény,“upřesnil dopravce. Aplikace tak doplnila současnou firemní iniciativu

„Clean Commitment“, v níž se společnost zavázala riziko nákazy na svých palubách minimalizo­vat.

Minulý měsíc například American Airlines oznámily, že pro pocit bezpečí cestujícíc­h všechny povrchy letadla pokryjí vrstvou postřiku, který viry a bakterie zlikviduje.

Lety „nikam“

Sice o něco dráže, ale o to autentičtě­ji připomenou cesty na dovolenou horlivým turistům Singapore Airlines se svými lety „nikam a zpět“, které příští měsíc spustí z domovského letiště Changi. Asi po třech hodinách letu stroj i s cestujícím­i přistane přesně tam, odkud odletěl. Singapursk­é aerolinky totiž v současné době nevyužijí více než sedm procent svojí předkorona­virové kapacity.

Podle singapursk­ého deníku by navíc letenka mohla být k zakoupení v balíčku s hotelovým pobytem, slevovými kupony do obchodů a vouchery na okružní jízdu limuzínou.

S podobným nápadem už přišly také japonské aerolinky All Nippon Airways, které svým klientům nabízejí devadesáti­minutový let v Airbusu A380 z tokijského letiště Narita.

Víícceeččt­těětteenna­a

 ?? FOTO SINGAPORE AIRLINES ?? Pro ty, jimž se stýská po létání.
Aerolinky nabídnou cestujícím let ze Singapuru do Singapuru.
FOTO SINGAPORE AIRLINES Pro ty, jimž se stýská po létání. Aerolinky nabídnou cestujícím let ze Singapuru do Singapuru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia