Lidové noviny

Perioda expertů

Covid-19 není politický problém

- Martin Zvěřina

Pro nás pro všechny není až tak důležité, zda premiér po kritice bude lepším člověkem, ale to, zda jsme jako společnost schopni rychle a pokud možno efektivně zareagovat na šíření viru. Po nějaký čas budou opět hrát první housle epidemiolo­gové, tedy „jen“do té doby, než opadne strach a hysterie, a potom začnou zas mít politici (s premiérem Babišem v čele) pocit, že vědí všechno nejlépe. Občané jsou na tom s chutí podřídit se odborníkům podobně, ale naštěstí rozhodují většinou pouze o sobě.

Pro epidemiolo­gickou situaci není až tak důležité, zda se krizový štáb sejde každý den dvakrát, nebo zda parlament bude zasedat permanentn­ě, ale zda budou fungovat protiepide­mická opatření. Jestli se třeba ujme a bude fungovat iniciativa ODS, aby mohly testy nabírat i lékárny. Zní to rozumně, v zahraničí jsou s tím dobré zkušenosti, tak proč to nezkusit. Pokud vládní koalice nepřinese nějaký pádný protiargum­ent, měla by to podpořit a udělat vše pro to, aby se lékárny mohly zapojit.

Už půl roku většina z nás ví, že povaha covidu-19 je taková, že veškerá naše opatření se projeví nejdřív po deseti dnech, ale spíš později. Nemá tedy moc smyslu střečkovit­ě měnit pravidla „každou hodinu“, ale spíš dbát na to, aby opatření, která jsme zavedli, fungovala. Neškodilo by proto, kdyby se například opozice vyjádřila jasně a nahlas k odmítačům roušek. Možná by leckdo pochopil, že rouška není démonický náhubek, ale hygienická pomůcka, kdyby mu to řekli třeba Markéta Pekarová Adamová či Petr Fiala s Ivanem Bartošem.

Epidemie není výhradním a exkluzivní­m průšvihem vlády, ale problémem celé společnost­i. Vláda se ze své odpovědnos­ti nevylže, voliči jí vystaví účet nejpozději u voleb. Avšak vláda si nemoc neobjednal­a ani neimportov­ala, takže sází-li někdo na postup „budu vše z povzdálí kritizovat“, nemusí z toho mít nakonec prospěch. Epidemii nezkrotíme hysterický­mi výroky politiků, ale jen spoluprací občanů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia