Lidové noviny

Škodlivá zkratka

Všechny hudební kluby nejsou techtle mechtle

- Ondřej Bezr

Od včerejška opět přitvrdily koronaviro­vé restrikce. Číselné nárůsty jsou samozřejmě vysoké, těžko je zpochybňov­at. Většina z nás jistě chápe i to, že je nutné na situaci plošně reagovat nějakými omezeními a doufat, že pomohou. Vláda a odborná kolegia, která má k dispozici, ale nemohou mít pocit, že rozumějí všemu, a musí umět naslouchat lidem z praxe. Například kulturní.

U vládních činitelů, kupodivu včetně ministra zdravotnic­tví Vojtěcha (což je vzhledem k jeho zpěvácké minulosti s podivem), a tím pádem i v některých médiích a části veřejnosti získalo nový obsah sousloví „hudební klub“. Tuto změnu můžeme přesně datovat od nechvalně známé události nakažení slavících sportovců v pražském „klubu“Techtle Mechtle.

Pobyt v takovém klubu lze shrnout pod souhrnné označení „pařba“s mnohými průvodními jevy, které jistě prevenci nákazy nepomáhají. Důležité je ale jedno: hudba je zde reprodukov­aná a je pouze jedním z průvodních rysů takového večírku.

Jenomže pak tady máme ještě jiný druh hudebních klubů. Tedy kulturních prostorů, v nichž je hudba, a to živě prováděná, primární náplní pobytu, kde ti, kdo by se ji snad snažili překřikova­t (a tím rozprskáva­t kapénky), budou spíš umravňován­i sousedy. Kde se nehrají hry typu „kolik lidí se zvládne napít z jedné skleničky a olíbat jednu ‚animátorku‘ zábavy“. Které mají de facto parametry divadel. Kde návštěvníc­i ty dvě hodiny koncertu už nějak v roušce přežijí, musí-li to být, a pak si půjdou po svých.

Proč kluby jako v Praze Akropolis, Lucerna Music Bar nebo Jazz Dock mají doplácet na to, že Adam Vojtěch a ti, kdo okolo něj, za ním a nad ním stojí a spolurozho­dují, nemají žádnou představu, jak skutečný život v hudebních klubech na kulturní scéně probíhá? A proč musejí vyhlašovat taková omezení, ze kterých mají daleko nebezpečně­jší prostředí plováren, posiloven, ale nakonec i městské dopravy či nákupních center výjimky?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia