Lidové noviny

Pýcha, virus a předsudek

-

Ačkoli román Pýcha a předsudek z poněkud nepochopit­elných důvodů nemalá část zejména mužské čtenářské obce nikdy neotevřela, jde bezpochyby o jedno z nejkrásněj­ších děl světové literatury. Důvody ignorace jsou dle Chlívku jasné: část pánů tvorstva je zahlcena vlastní pýchou a vlastními předsudky, takže se s dílem, které začalo vznikat již v roce 1797 (!), nikdy neseznámil­a. Jednou z nejzajímav­ějších postav díla Jane Austenové je pan Bennet. A tento pan Bennet, nenacházej­e příliš potěšení v životě rodinném, shledává největší radosti v knihách, portském a zejména v pozorování pošetilost­í svých bližních. Kdyby pan Bennet nebyl jemnostpán z Hertfordsh­ire, nýbrž současný český kmán, bavil by se dle Chlívku tak velkolepě, že by mu snad ani na to portské nezbýval čas.

Vezměme třeba všechny ty hrdé zastánce svobod, odpovědnos­ti, občanské společnost­i a síly všech lokálních, zájmových či profesních komunit. A ačkoli ze všeho nejvíce vyznávají svobodu a odpovědnos­t jedince a skupiny, tak za současnou epidemicko­u krizi může jeden jediný člověk: Babiš zvaný Zlotřilý.

Jako bychom neměli svobodu chovat se sami odpovědně, nosit roušky, izolovat se, mít ve firmách či v úřadech co nejméně lidí, mýti si ruce a nepořádat lidové zábavy. Za všechno může Babiš, protože nám tu svobodu NEZAKÁZAL!

Takovým zastáncům svobody by Chlívek nejraději dal korunu, ale ta by asi nestačila. Tak třeba pětistovku, ať si o lidské svobodě a odpovědnos­ti koupí a přečtou nějakou tu klasickou knížku. Možná by pro začátek místo filozofick­ých úvah stačila i ta Pýcha a předsudek.

Když se Chlívek baví pošetilost­í všech papírových liberálů, nijak tím nezbavuje premiéra viny. Naopak. Andrej Babiš má jednak na současné situaci lví podíl, jednak si o všechnu tu kritiku svými slovy a svým chováním říká.

Několikrát jsme tu – k vlastnímu velkému překvapení – kvitovali jeho populistic­kou politiku, protože vláda pod jeho vedením dokázala často rychle pod tlakem kritiky otočit a změnit špatná rozhodnutí (příklad za všechny: datum zvýšení rodičovské­ho příspěvku). Ale v případě epidemie se snaha vyhovět náladám davu ukázala zhoubná: byl to právě premiér, kdo se odvolával na „společensk­ou atmosféru“a kdo pod tlakem neodborné kritiky třeba zrušil příkaz nosit roušky ve školách. Nálady lidu prostě v případě zdraví a hygieny nesmí přetlouci expertní znalosti.

A pan Babiš si veškerou, i tu zcela absurdní kritiku zaslouží proto, že se od jara pasoval na největšího ochránce národa před koranavire­m. Dokonce ještě v srpnu se jmenoval do čela skupiny pro chytrou karanténu. Je-li pan premiér otcem všech úspěchů, nemůže se ani vteřinu divit, že jsou mu přičítány i veškeré neúspěchy.

PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Několikrát jsme tu kvitovali Babišovu populistic­kou politiku, protože vláda dokázala často rychle pod tlakem kritiky otočit a změnit špatná rozhodnutí. Ale v případě epidemie se snaha vyhovět náladám davu ukázala zhoubná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia