Lidové noviny

Stop politice ve F1. Hamilton: Nezastavím se

- VOJTĚCH TŮMA

„Zavřete poldy, co zabili Breonnu Taylorovou.“„Řekněte její jméno.“Takové nápisy měl na triku Lewis Hamilton před Velkou cenou Toskánska v Mugellu i po ní. „Chtěl jsem si ho obléct, abych otevřel oči ostatním. Musíme si uvědomit, že žijeme v době, kdy jsou lidé zabíjeni na ulicích nebo ve svých vlastních domovech,“uvedl.

Krokem elitního pilota formule 1 se zabývala i Mezinárodn­í automobilo­vá federace. Hamilton nakonec vyvázl bez postihu, v budoucnu by ale mohl mít problémy. FIA chce už od příštího víkendu, kdy se pojede v ruském Soči, zavést nové pravidlo, podle kterého nebudou jezdci během závodů oprávněni vyjadřovat jakékoliv politické názory.

Bude velice zajímavé sledovat, jak se pětatřicet­iletý Brit, jeden z největších propagátor­ů kampaně Black Lives Matters napříč sportovním světem, k celé situaci postaví. Z jeho posledních vyjádření je totiž zřejmé, že s podobnými protesty nehodlá přestat.

„Nezastavím se. Budu pokračovat, protože věřím, že je to správné. Všem, kdo mě podporují, jsem nesmírně vděčný. Toto je cesta pro nás všechny. Spojme se a bojujme proti nejen rasové, ale veškeré nespravedl­nosti ve světě. Můžeme pomoci vytvořit lepší místo pro naše děti a budoucí generace,“vzkázal Hamilton.

Hlavní představit­elé stáje Mercedes-AMG jeho prohlášení sdíleli na svém twitterové­m účtu. Nebylo to poprvé, co se za nejlepšího pilota F1 v současnost­i postavili. Už dříve nechali jeho vůz na podporu boje proti rasismu kompletně přestříkat načerno. „Ať udělá Lewis cokoliv, má naši podporu,“prohlásil generální ředitel týmu a bývalý automobilo­vý závodník Toto Wolff.

Jeho svěřenec jezdí ve velké formě a je na nejlepší cestě k překonání dvou historický­ch milníků. V Mugellu ovládl už devadesáto­u Velkou cenu v kariéře, na okruhu v Soči může v tomto ohledu vyrovnat Michaela Schumacher­a.

Také Němcův rekord v počtu mistrovský­ch titulů se otřásá v základech. Legendární Schumacher triumfoval v sedmi ročnících seriálu formule 1, Hamilton v šesti. Tedy zatím. Letos nemá konkurenci, ovládl hned sedm závodů z devíti.

A končit rozhodně nehodlá. Chce jít příkladem, být vzorem. Ve světe sportu i mimo něj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia