Lidové noviny

Kde najdou Češi místo?

Výsledky Tour

- TOMÁŠ MACEK

(od zvláštního zpravodaje) Jsou to zlé časy pro české profesioná­ly ve worldtouro­vých stájích. Kdo je v příští sezoně zaměstná, neví ani Jan Hirt a Roman Kreuziger, dva čeští aktéři Tour, ani Josef Černý, chystající se na Giro. Ze čtyř Čechů v první divizi je v klidu jen Zdeněk Štybar s kontraktem do konce roku 2021 u týmu Quick-Step. Zato stáje Hirta, Černého (oba CCC) a Kreuzigera (NTT) se ocitly na pokraji krachu. A čas k záchraně se krátí.

Hirt sice podepsal v CCC smlouvu i na příští sezonu, jenže ta mu bude v případě zániku týmu k ničemu. Stáj platí polský obuvnický gigant CCC, který se ještě v roce 2019 chlubil 1200 obchody v 29 zemích a 52 miliony prodaných párů obuvi. Jeho majitel Dariusz Milek měl podle časopisu Forbes na kontě více než miliardu dolarů.

Akcie společnost­i se však na jaře kvůli covidové krizi zhroutily a Milek na schůzce s investory oznámil: „Chci snížit náklady na podnikání spíše sekerou než nožem.“Už tehdy seškrtal platy jezdců CCC na půlku a propouštěl pomocný personál. Následně oznámil, že původně slíbenou dlouhodobo­u podporu týmu letos ukončí.

Jim Ochowicz, osmašedesá­tiletý americký manažer stáje CCC, tudíž zahájil zoufalý lov nových sponzorů. Traduje se o něm, že umí najít peníze na cyklistiku.

V 80. a 90. letech vedl úspěšné týmy 7-Eleven a Motorola, v následujíc­ím desetiletí se vrátil na scénu se stájí BMC. Když ta v roce 2018 krachovala, dohodl se právě s firmou CCC, že přebere prvodivizn­í licenci BMC. Teď má opět prázdné ruce. Přitom potřebuje na roční provoz týmu nejméně 10 milionů dolarů.

Hirt a Černý hledají jinde „Klepeme na mnohé dveře. Bohužel odpovědi jsou vyhýbavé,“přiznává Ochowicz. Už 1. října má cyklistick­é unii UCI předložit záruky pokračován­í stáje. Věří, že mu dají odklad, a slibuje: „Budu se snažit o záchranu týmu, dokud nám neřeknou dost.“Přesto už svým jezdcům dal volnost. Pokud si najdou jiné angažmá, mohou odejít bez ohledu na stávající smlouvu s CCC. A tak mu esa utíkají. Olympijský vítěz Van Avermaet podepsal u týmu AG2R, italský klasikář Trentin jde za Pogačarem do UAE Emirates, vrchař De Marchi za Froomem do stáje Israel Start-Up Nation.

Právě Alessandro De Marchi na Tour potvrdil, že stáj je v rozkladu: „Jako bychom tady ani nebyli jeden tým. Kolektivní přístup s podrobným plánováním a jasnými nápady se vytratil, osobní budoucnost má teď pro každého přednost.“

Rovněž oba Češi dali svým agentům pokyn, ať se jim poohlédnou po práci jinde. „Můj agent Dries

19. etapa (Bourg-en-Bresse – Champagnol­e 166,5 km): 1. Kragh Andersen (Dán./Sunweb) 3:36:33 hod., ...58. KREUZIGER (NTT),

119. HIRT (CCC) oba -7:38.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 83:29:41, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -57, 3. López (Kol./Astana) -1:27, ...67. HIRT -3:24:20, 106. KREUZIGER -4:34:22.

Smets se mi už zmínil o nějakých možnostech, ale zatím nemá nic potvrzenéh­o,“říká Josef Černý.

Potenciáln­ímu zaměstnava­teli se může pochlubit výkonem na srpnové Tour Poitou-Charentes, kde vyhrál časovku a celkově skončil druhý. Další může přidat v říjnu na Giru. Tuší, že i tam pojedou jezdci CCC především na sebe. Situaci navíc zkomplikov­aly dva pozitivní testy jezdců na covid při závodě Tirreno–Adriatico. Stáj CCC proto stáhla celý svůj tým z etap Kolem Slovenska, kde se měl Černý rozjíždět před Girem.

V souvislost­i s Hirtem se hovořilo o možném angažmá v Israel Start-Up Nation, kam se mu snažil pomoci René Andrle, jeden ze sportovníc­h ředitelů stáje. „Šance pořád existuje,“soudí Andrle. „O Honzovi se jednalo, ale zatím nejužší vedení neřeklo tak ani tak.

Co se týče platů jezdců, už jsou dost možná na hraně s penězi.“

Hirt měl být v CCC jedním z lídrů, ale možnost předvést se případným zájemcům o jeho služby zkomplikov­al pád na srpnovém závodě Tour de l’Ain a zranění zápěstí. Musel odstoupit z etap Dauphiné a s bolestmi bojoval i během Tour. V horských etapách dosáhl na 19. a 24. místo, do úniků nepronikl.

Kreuzigero­va stáj stále jedná Přece jen větší naději na přežití zatím živí jihoafrick­ý tým NTT, za který závodí Roman Kreuziger. Hlavní sponzor, japonská telekomuni­kační společnost NTT, také doposud se stájí neprodlouž­il smlouvu, ale jednání pokračují. „Jsme optimistič­tí,“vytrvale opakuje majitel stáje Douglas Ryder.

Kreuzigero­vi tu letos dobíhá smlouva. Ovšem podle zákulisníc­h informací mu tým přislíbil prodloužen­í, pokud se podaří zajistit finance na sezonu 2021. Výsledky, jimiž by oslovil jiné stáje, čtyřiatřic­etiletý Čech na své desáté Tour nepředvedl, často dojížděl až za pelotonem. „Letošní covidová výluka mi, podobně jako některým dalším starším jezdcům, nabourala biorytmy,“hledal příčiny.

Pokud stáje CCC a NTT skončí, rázem se na pracovním trhu ocitne okolo 45 nezaměstna­ných worldtouro­vých profesioná­lů. A tolik volných míst v dalších stájích první divize ani zdaleka není.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Roman Kreuziger by mohl v jihoafrick­ém týmu NTT dostat novou smlouvu, pokud se stáji podaří sehnat finance na příští sezonu
FOTO PROFIMEDIA Roman Kreuziger by mohl v jihoafrick­ém týmu NTT dostat novou smlouvu, pokud se stáji podaří sehnat finance na příští sezonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia