Lidové noviny

V zemi, kde zítra bude hezký den

-

Předevčíre­m vyšla v Londýně autobiogra­fie sira Toma Moora, známějšího jako „kapitán Tom“. Životopis se jmenuje Zítra bude hezký den (Tomorrow Will Be a Good Day). Je mu 100 let a 4 měsíce a do 6. dubna letošního roku to byl docela obyčejný britský penzista Mr. Tom Moore: za války bojoval v Barmě a dotáhl to na kapitána, měl rád motorky a závodil na nich, na stará kolena si dopřál výlet do Himálaje, takový normální život.

Jenže toho dne se rozhodl, že i přes čerstvou operaci kyčle obejde během 10 dnů s pomocí chodítka stokrát zahrádku a bude rád, když tím inspiruje lidi, aby přispěli na britský zdravotní systém, hodně namáhaný koronaviro­vou pandemií. Doufal, že se sejde alespoň 1000 liber. Ty se sešly už za čtyři dny. Pan Moore chodil dál a v den jeho stých narozenin 30. dubna dalo jeden a půl milionů dárců dohromady skoro 39 milionů liber. To je miliarda a 100 milionů v českých na stole.

K těm narozeniná­m mu přišlo přes 150 tisíc pohlednic s blahopřání­m a 17. července ho královna Alžběta II. pasovala mečem svého otce Jiřího VI. na rytíře. A David Beckham mu předal jmenování kapitánem týmu Lvích srdcí, což v kolébce fotbalu znamená jen o málo míň.

Když se Mr. Moore vydal na cestu, nebyla na tom Británie, pokud jde o pandemii, moc dobře. V den, kdy udělal první krok, spíš krůček, bylo v zemi 57 180 nemocných covidem-19 a 5873 mrtvých. V den jeho stých narozenin registrova­li v zemi 167 150 nemocných a 26 049 mrtvých. Věděl to, ale taky věřil, že zítra bude hezký den, a proto se den co den vydával na zdánlivě nesmyslný pochod kolem zahrádky.

Marně přemýšlím, zda jsem o někom takovém slyšel u nás doma. A jestli, kdyby se naskytl, by nebyl považován jen za dalšího senilního cvoka. Jak by ho pojednala zdejší média: veřejnoprá­vní, komerční, mainstream­ová, alternativ­ní, sociální, konspirati­vní. Vždyť bez médií schopných nejen odhalovat, ale taky nacházet by i kapitán Tom nejspíš vybral sotva svou plánovanou tisícovku liber.

Obávám se ale, že v těch našich médiích by pan Moore dopadl jak Brňáci v tom vtipu, co si o nich myslí Pražáci: nic. Koronaviro­vá doba u nás přeje víc zprávám o kontroverz­ích a selháních než něčemu tak peříčkově lehkému, jako je naděje stoletého veterána, že zítra bude hezký den.

Máme u nás tisíce obětavých a unavených zdravotník­ů, záchranářů, sociálních pracovníků, které oceníme tím, že se jim přidá na platu. Je tu pár špičkových expertů, jež jeden den velebíme a při první příležitos­ti s gustem zpochybním­e. Nedokážeme však objevit docela obyčejného hrdinu, který se stane symbolem naděje pro všechny vrstvy dnešní rozdělené společnost­i, jakým je v Británii kapitán Tom.

Možná i proto mohou jeho krajané hrdě říkat, že vyhráli druhou světovou válku, zatímco my se pořád přeme o to, kdo nás vlastně osvobodil.

JAROSLAV VEIS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia