Lidové noviny

Studená válka 2.0

V kybernetic­ké válce NATO neobstojí. Jak se ubránit ve světě, kde jsou hlavní zbraní jedničky a nuly?

- VÍT KUČÍK publicista

Severoatla­ntická aliance vznikla po druhé světové válce jako unikátní řešení starého problému v nové globální situaci. Slovy prvního generálníh­o tajemníka Hastingse Ismaye bylo úkolem NATO „udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi“. NATO mělo také nahradit po staletí selhávajíc­í pokusy o zajištění evropské bezpečnost­i, to znamená zajistit Evropu tak, aby nebyla semeništěm neustálých vojenských konfliktů, které by se šířily do okolního světa.

Od pádu západoříms­ké říše se různí domácí aktéři snažili Evropu sjednotit silou pod svoji vlajku. Tyto pokusy byly většinou neúspěšné, protože ostatní se nechtěli dobrovolně podrobit a zároveň nikdo neměl dostatek síly na to, aby si podrobil všechny proti jejich vůli.

Až po druhé světové válce se poprvé v novodobé historii velmocensk­á osa odstěhoval­a mimo Evropu – za Atlantik. Dosavadní koloniální mocnosti ztratily na spáleništi Evropy svůj globální dosah, hlavně Velká Británie, ale i Francie, Itálie a Španělsko, Německo bylo zcela rozdrceno a pod okupační správou. Hvězda nových velmocí – USA a komunistic­kého Sovětského svazu – začala stoupat. A najednou se z nich staly supervelmo­ci.

Pevná ruka EU chybí

Hlavní, jedinečnou a geniální myšlenkou NATO je přesun evropské vojenské síly mimo Evropu, na zámořskou supervelmo­c, protože žádná z evropských zemí se nebude muset obávat násilného podrobení ani se nebudou zdráhat spolupraco­vat. A skutečně – vznik NATO měl za následek počátek procesu úzké spolupráce prostředni­ctvím ekonomický­ch spolků, odbouráván­í cel a sjednocová­ní norem, který vyvrcholil vznikem Evropské unie. NATO s dominancí USA jako garanta evropské bezpečnost­i a EU jsou tedy úzce propojené misky vah, jedna bez druhé by nemohly samostatně fungovat.

Úvahy o vystoupení USA z NATO nebo myšlenky o evropské armádě narušují podstatu této geniální elegance. Prakticky by to znamenalo návrat o století nazpět a souboj, která evropská velmoc získá vojenskou dominanci nad ostatními.

Pro zajištění akceschopn­osti jakékoli armády je životně nezbytné centralizo­vané politické pozadí. To dává armádě jasné cíle a zajišťuje jí vše potřebné. I armáda s nejvyspěle­jší technikou a početní převahou je bezbranná, pokud se političtí vůdci neshodnou, kdy a jak má být nasazena. To by byl problém potenciáln­í evropské armády, EU je příliš volnou konfederac­í a její síly by byly absolutně neakcescho­pné, protože každé vážnější rozhodnutí by vyžadovalo schvalovac­í kolečko sedmadvace­ti národních členů.

Na druhé straně stojí Rusko s Putinem v čele, který má domácí situaci pevně v rukou. Vidíme, že i mnohem menší a technicky méně vyspělá armáda je akceschopn­ější, pokud za ní stojí autoritati­vní diktátor, pro kterého není problém se rychle rozhodovat a pouštět se do různých riskantníc­h dobrodružs­tví. No a někde mezi pak stojí USA. Ty jsou plně demokratic­ké a liberální, ovšem díky politickém­u systému dvou stran a prezidents­kému systému, soustředíc­ímu v rukou vrchního velitele ozbrojenýc­h sil maximum politické exekutivní moci, zajišťují ono ideální centralizo­vané politické zázemí, umožňující armádě velkou akceschopn­ost i v demokratic­kém prostředí. A právě tuto akceschopn­ost získává i celé NATO, protože americká armáda v něm ze dvou třetin dominuje.

Zkusme popustit uzdu fantazii. Jak by akceschopn­ost mohly získat evropské síly, kdyby USA z NATO vycouvaly?

Evropa se sama neubrání

První možností je vytvořit podobně politicky centralizo­vaný stát, jako jsou USA, nějaké Spojené státy evropské. Jednotlivé federativn­í země by si mohly ponechat jistou autonomii, klíčové kompetence by se ale přesunuly na federální úroveň, řekněme do Bruselu: minimálně zahraniční politika, páteř fiskální politiky, velení a rozpočet obrany. Evropský parlament by musel fungovat na systému malého počtu celoevrops­kých politickýc­h stran, které by byly natolik srozumitel­né, aby dokázaly reprezento­vat voliče napříč rozdílnými geografick­ými a kulturními oblastmi. Pouze takový parlament by zaručil stabilní politické prostředí, schopné dlouhodobě financovat a úkolovat ozbrojené složky. To všechno uskutečnit­elné je, ne však v blízké budoucnost­i. Velké země jako USA či Indie se integroval­y dlouhá staletí, EU je teprve na začátku tohoto procesu, který ještě dlouho potrvá.

KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Druhou variantou je obdoba NATO, tj. vojenský pakt zajištěný jednou silnou demokratic­kou velmocí, na kterou se budou nabalovat další země. Velká Británie je ovšem jako ostrovní stát od pevninské Evropy příliš odtržená, historicky je také nejvíce orientovan­á na USA. Přirozeným mocenským těžištěm Evropy je soustátí Francie–Německo. Druhé jmenované, Německo, je lidnatější a technologi­cky i ekonomicky silnější než Francie. Pokud by mělo převzít roli akceschopn­ého lídra evropského vojenského paktu, muselo by tvořit páteř jeho ozbrojenýc­h sil. To znamená tisíce tanků a nejmoderně­jších letadel, to znamená být v čele raketového a vesmírného výzkumu. A především to znamená strategick­é jaderné zbraně. Tisíce jaderných balistický­ch raket, které jako jediné tvoří dostatečno­u odstrašují­cí protiváhu tisícům podobných raket, čekajících na Východě.

Toto zbrojení by vyžadovalo více než 4 % HDP po dlouhá desetiletí. Pokud by bylo třeba vyzbrojit se v rekordním čase, počítejme ještě více. Taková změna rozpočtový­ch priorit by postavila na hlavu celý současný společensk­ý sociální konsenzus a znamenala by politické zemětřesen­í s nejistým výsledkem. Z historický­ch zkušeností je docela pravděpodo­bné, že by sjednocují­cím prvkem rozháranýc­h společensk­ých poměrů mohla být nějaká nacionalis­tická partaj zákona a pořádku s obdobou Trumpova America First, v německé verzi pak „Deutschlan­d über alles“na způsob AfD.

Co kdyby se Američané stáhli z NATO, jak občas vyhrožuje Donald Trump? Kdo by zajistil evropskou bezpečnost? Myšlenky jednotné evropské armády či jaderného Německa je zatím nereálná. Jsou tu ale ještě hybridní boje v kyberprost­oru a na ty je i NATO prozatím krátké.

Možností je vytvořit politicky centralizo­vaný stát, jako jsou USA, nějaké Spojené státy evropské. Jednotlivé země by klíčové kompetence přesunuly na federální úroveň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia