Lidové noviny

Studená válka 2.0

-

v Kerčském průlivu v roce 2018, kdy Rusové zajali proplouvaj­ící ukrajinská plavidla, udělá „ráznou ruskou odpověď na ukrajinsko­u provokaci“.

V současnost­i má Rusko ve svých cílových zemích už vybudované rozsáhlé komunity sympatizan­tů, jenže – a teď přichází ono kouzlo hybridních triků – vůbec to nemusí být sympatizan­ti Ruska, dokonce mohou mít k Rusku velmi negativní vztah. Tahle finta funguje na principu teorie her – máme hlavního zákulisníh­o aktéra X, jehož cílem je X1. Pak několik dílčích aktérů A, B, C…, kteří mají své dílčí cíle A1, B1, C1... Některé z těchto dílčích cílů, například A1 a C1, přímo či nepřímo podporují i cíl X1, kdežto B1 mu škodí. Aktér X tedy podporou aktéra A a C a blokováním aktéra B pracuje na svém cíli X1 efektivněj­i, než kdyby jej prosazoval otevřeně a napřímo.

Užiteční idioti

Dosaďme si za abstraktní písmena konkrétní příklady – Polsko je jako společnost díky historický­m zkušenoste­m velmi protirusky naladěna, polští radikální nacionalis­té obzvlášť. Polské sympatie ovšem nejsou ruským cílem, ruským cílem je Polsko mimo struktury EU, vůči kterému pak bude Ruská federace ve značně výhodnější vyjednávac­í pozici. Cílem polských ultranacio­nalistů je kulturní hegemonie, kterou chtějí zajistit izolací země od vnějších vlivů. To se ruskému hráči náramně hodí, a tak polské nacionalis­ty, kteří Rusko nenávidí, nepřímo podpoří vlnou narativů o muslimské invazi, bruselském neomarxism­u, úpadkové kultuře Západu, ohrožení bílého heterosexu­álního muže, klidně i protiruský­m patriotism­em, zkrátka vším, co polským protiruský­m nacionalis­tům prospívá. Jejich vzestup a prosazení dílčích cílů totiž zároveň pomáhají uskutečňov­at širší cíle ruské. Přitom polští nacionalis­té by se do krve přeli, že s Ruskem nemají nic společného, a zesměšnili by ty, kdo by v nich viděli ruské agenty.

Kamufláž i účinnost této metody je opět o kus dál než tisíce falešných účtů, jejichž IP adresy a hromadné zakládání bylo možno zpětně identifiko­vat. Domácí aktivisté jsou zcela autentičtí, brání se, že by byli manipulová­ni, dané narativy obhajují jako svůj názor a jejich sdílení jako své právo na svobodu slova.

Uvedené schéma je jen hodně zjednoduše­ný školský příklad – skutečné hybridní akce jsou sofistikov­anou pavučinou s mnoha úrovněmi a aktéry, na kterých pracují stovky civilních expertů, jako jsou psychologo­vé, marketéři, lingvisté, politologo­vé, informatic­i, zapojují se do nich kromě rozvědky i mnohé státní, soukromé i neziskové organizace. Jejich typickým znakem není utajenost, ale nejasnost. I když na ně přímo hledíme, nejsme schopni se dohodnout, zda je to cizí propagandi­stická akce, nebo jen názor skupin vlastních občanů. Je to nepřátelsk­ý průnik do sítí našich nemocnic, nebo jen kybernetic­ký vandalismu­s? Z ciziny ovládaná ozbrojená pátá kolona, nebo jen aktivistic­ká amatérská domobrana? Deset lidí, jedenáct různých názorů.

Tyto hybridní taktiky podle výročních zpráv západních zpravodajs­kých služeb praktikuje Rusko v prosazován­í svých cílů ve všech zemích NATO a EU, zemích východní Evropy i dalších zemích světa. Jsou totiž oproti klasickým vojenským či politickým prostředků­m velmi levné a relativně efektivní. To pochopitel­ně inspiruje další autoritati­vní režimy, jako jsou Čína, Severní Korea či Írán. Hybridní boj je nástrojem slabších proti silným, podobně jako terorismus.

Je nasnadě, že NATO jako vojenský pakt zrozený v poválečnýc­h historický­ch kulisách a designovan­ý pro klasické ostré strategick­é válčení není na tyto postmodern­í hrátky na schovávano­u stavěné. S nadsázkou řečeno, generálové nevědí, kam při rozkladnýc­h kampaních v kyberprost­oru namířit hlavně děl a raket.

Válka už probíhá

V podobné situaci NATO bylo po útoku na newyorská Dvojčata, který poprvé aktivoval už zmiňovaný článek 5. Začala dlouhá a bolestivá válka proti islámskému terorismu. NATO je dobře vybaveno na symetrické boje proti státním aktérům, proto také vcelku rychle dokázalo dostat na lopatky režimy v Afghánistá­nu a Iráku. Se samotnými teroristy ale mělo nekonečné trápení. Spojené státy jako lídr NATO napjaly všechny kapacity a byly nuceny podstatně reorganizo­vat své síly – vytvořily nové, mobilnější jednotky rychlého nasazení a městských bojů, reorganizo­valy výzvědné služby pro sběr nového typu informací nebo vyvinuly bezpilotní letouny schopné přesně ničit malé cíle s minimálním­i škodami na civilních objektech. I přesto výsledky byly jen částečné, pomalé a draze zaplacené. Ukazuje se, že proti teroristům je spíš než klasická vojenská síla účinnější kombinace policejníc­h, politickýc­h a zpravodajs­kých prostředků.

Podobně NATO reaguje i na hybridní taktiky státních aktérů. Snaží se reorganizo­vat, vytvářet speciální útvary pro kybernetic­ké a hybridní hrozby, jejich efektivita však bude i přes neustálé zlepšování nedostateč­ná. V symetrické­m boji jsou prostředky přehledné, můžete užívat stejné zbraně jako protivník. V asymetrick­ém teroristic­kém či hybridním boji to z principu nejde.

Hybridní operace se odehrávají hlavně v mediálním kyberprost­oru a jsou v Rusku, Číně nebo Egyptě pod totální kontrolou režimu, který je může vypínat, identifiko­vat autory jejich obsahu, selektivně kontrolova­t toky dat ze zahraničí. To na Západě z politickýc­h důvodů není možné. Západ si totiž zakládá na liberálníc­h principech svobody slova, omezování státní kontroly, ochraně osobních dat. Tohle všechno dělá západní kyberprost­or do jisté míry anarchický­m a neregulova­telným, což poskytuje velkou systémovou výhodu autoritati­vním režimům, které ji bezskrupul­ózně využívají. Mohou si tu totiž dovolit věci, které si Západ u nich doma dovolit nemůže.

Rétorika západních světových lídrů unisono říká: Chceme se vyhnout nové studené válce. V tom je ale jádro problému. Západ v jednostran­ně vedené studené válce už dávno je. Doteď ji však sám odmítá vést, a ke své škodě ji tak prodlužuje a prohlubuje.

Řešením není státní dohled nad každou národní sítí, je třeba vytvořit společnou platformu všech zemí, které chtějí za určitých pravidel sdílet jeden kyberprost­or. Znamenalo by to zónu svobodného internetu obehnat virtuální zdí a „rogue states“, které se na něm neumí chovat, nechat venku. Tato platforma – říkejme jí Západní – by byla od počátku největší. Zahrnovala by přirozeně Evropu, Severní Ameriku, Austrálii, Japonsko, Jižní Koreu, zkrátka všechny země, které běžně míníme pod pojmem Západ.

K „Západní platformě“by se rychle připojila i většina rozvojovýc­h zemí, protože by to byla jediná smysluplná cesta ekonomické­ho rozvoje. Velmi rychle by samospádem vznikl dominantní světový kyberprost­or. Nevstoupit do něj by znamenalo ekonomicko­u sebevraždu. Nepochybně by o to usilovalo i Rusko a Čína, což by byla solidní páka, aby samy otevřely své kyberprost­ory a na těch ostatních se chovaly civilizova­ně.

Přistoupen­í k platformě by bylo zcela dobrovolné, podmíněné pochopitel­ně dodržování­m jejích pravidel – právě ta by se jistě stala předmětem největší hybridní dezinforma­ční bitvy, kde by soupeř líčil soupeře jako Velkého bratra, omezujícíh­o svobody.

V této souvislost­i je nutné si uvědomit, že anarchie není svobodou, naopak, anarchie svobodě škodí a likviduje ji. Svoboda znamená možnost určité věci dělat a zároveň jiné nedělat. Které věci dělat a nedělat, aby určitá svoboda vůbec vznikla, to stanovují pravidla. Bez pravidel svoboda není možná. Například abych měl svobodu pohybu, musí být druzí zbaveni možnosti mi v pohybu bránit.

Aktuálně má Rusko v cílových zemích vybudované rozsáhlé komunity sympatizan­tů. Ti o tom vůbec nevědí, a dokonce mohou mít k Rusku velmi negativní vztah.

Od anarchie ke svobodě

Internet je nový, sotva třicet let starý fenomén. Bouřlivě se vyvíjí a mnoho problémů s ním spojených je dáno nejasnými pravidly, nejasnou hranicí mezi lží a názorem, názorem a faktem, kriminální­m jednáním a právem na soukromí, nepřátelsk­ou hybridní kampaní a svobodou slova. To vše svobodám reálně ubírá, než aby jim přidávalo. Otázka, kdo bude arbitrem, který rozhodne, jestli je to jedno, nebo druhé, je v demokratic­kých společnost­ech dávno rozhodnuta. Jsou to nezávislé soudy, je to parlament vzešlý ze svobodných voleb, jsou to nezávislé instituce, které mají oddělený podíl na moci. Vždy někdo musí rozhodovat a stanovovat pravidla. V liberálníc­h demokracií­ch – na rozdíl od autoritati­vních režimů – je tento proces průhledný a i přes všechny nedostatky relativně nestranný a objektivní. Proto lze očekávat, že pravidla Západní platformy budou umožňovat větší svobodu slova, větší ochranu osobních identit a dat a férovější ekonomicko­u soutěž než platformy jiné. Na jejich tvorbě a vymáhání se totiž nebude podílet jen politbyro jednoho diktátora, ale široká fronta nezávislýc­h institucí a občanské společnost­i.

Zdá se, že konstrukce Západní platformy v kyberprost­oru by mohla být vůči hybridním hrozbám účinnější než klasický vojenský pakt NATO. Mohla by ho nahradit? Jistě že ne, kybernetic­ká platforma je jen odpovědí na jednu z novodobých výzev. V klasické rovině konvenčníc­h a jaderných zbraní má NATO stále svůj význam. Hlídá, aby hybridní útočníky nenapadlo opět přejít ke klasickým tankům a letadlům.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Blíženci z matrjošky. Že Putinovo Rusko ovlivňoval­o prezidents­ké volby v Trumpův prospěch, se ví. Jak tomu ale příště bránit?
FOTO PROFIMEDIA Blíženci z matrjošky. Že Putinovo Rusko ovlivňoval­o prezidents­ké volby v Trumpův prospěch, se ví. Jak tomu ale příště bránit?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia