Lidové noviny

Král televizní show

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN

Americký prezident Donald Trump tento týden dosáhl dalšího politickéh­o úspěchu. Pod jeho záštitou navázaly diplomatic­ké vztahy s Izraelem hned dva arabské státy – Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE). Úspěch to dozajista byl, nelze však říct, že by za ním stálo jen Trumpovo know-how. Tato nová „spojenectv­í“se totiž na Blízkém východě již chvíli rýsovala. Nejlépe to vystihl asi expert Karim Sadjadpour v deníku The Washington Post: „Strategick­é partnerstv­í mezi Izraelem a SAE bylo poháněné strachem z Íránu. Je to příklad toho, jak Trump pouze plácnul svoje jméno na hotel, který už byl prakticky celý postavený.“

Na stranu druhou to byla opět podívaná. Trump dokonce během svého proslovu oznámil, že se k podobnému kroku může přidat až šest dalších států. Jestli něco americkému prezidento­vi nelze upřít, tak to, že umí přichystat show: naplánovat do svých projevů ohňostroje i předávání medailí, aby udržel lidi u televizníc­h obrazovek. Řešení problémů však jeho parketa úplně není. Je to televizní prezident. A tak místo aby přinesl slibované řešení komplikova­ného konfliktu mezi Palestinou a Izraelem, vybral si cestu menšího odporu. Palestince přestal řešit a „plácnutím“svého jména na téměř hotové partnerstv­í posílil Izrael.

***

Podobnou show ostatně Donald Trump pořádal i minulý týden, byť za menších ovací. „Skvělou“novou dohodu zařídil mezi znepřátele­nými státy Kosovem a Srbskem. Ve skutečnost­i však jeho mírová smlouva spory mezi zeměmi spíše pozastavil­a, než vyřešila.

Pán Bílého domu je očividně přesvědčen­ý, že mu ztracenou popularitu i vítězství v listopadov­ých prezidents­kých volbách přinesou spíše diplomatic­ké úspěchy než řešení domácích problémů. Získá jimi totiž prostor v médiích a přehluší domácí krize. Krásnou ukázku přesně tohoto postupu přinesla americká média minulý týden. Demokratům nakloněné televize CNN a MSNBC dnes a denně řešily to, že Donald Trump v rozhovoru se slavným novinářem Bobem Woodwardem (pomáhající­m odhalit kauzu Watergate, vedoucí k rezignaci prezidenta Nixona) přiznal, že úmyslně bagatelizo­val covidovou pandemii, aby nevyvolal paniku. Jinak řečeno – prostě ji neřešil. K Trumpovým voličům se však tento problém prakticky nemohl dostat. Prorepubli­kánská televize Fox News si totiž držela jiné téma: Měl by Donald Trump získat Nobelovu cenu míru?

Již v pořadí druhou nominaci na toto prestižní ocenění získal Trump od norského poslance Christiana Tybring-Gjeddeho, který patří k populistic­ké a protimigra­ční Pokrokové straně. Tybring-Gjedde nominoval Trumpa už v roce 2018 za jednání se severokore­jským diktátorem

Kim Čong-unem. Ani ta ale žádné ovoce nepřinesla. Byla to perfektní show. Ale pouze show.

***

V USA ještě na chvíli zůstaneme. Domácí krize v podobě pandemie a rasových nepokojů nepolevují a do toho si přisadila i příroda. Na východ země se začátkem týdne řítily přes Atlantik dva hurikány, tropická deprese a k tomu dvě tropické bouře. Snímek děsivé podívané, jež se naposledy odehrála v roce 1971, určitě příliš nepřidal Američanům ve státech Florida či Louisiana, přes něž se minulý měsíc přehnal hurikán Laura. Západní pobřeží USA na tom ale není o nic lépe: Kalifornii, Oregon a Washington přes dva týdny devastují rekordní požáry. Přesto z Kalifornie přišly dvě pozitivní zprávy.

První přinesli hasiči z oblasti Berry Creek. Na svých facebookov­ých stránkách informoval­i o „nečekaném nálezu“. Uprostřed spáleniště nalezli štěně labradora, jemuž se podařilo ničivým plamenům odolat. Podle velitele hasičů utrpělo jen lehké popáleniny a bude brzy fit.

Druhou zprávu týkající se hasičů pak ocenili především kalifornšt­í vězni. V USA je zvykem, že se záplavou plamenů pomáhají bojovat i týmy složené z trestanců. Někteří z nich strávili v boji s ohněm horké chvilky a rádi by se stali členy požárních sborů i po ukončení výkonu trestu, dosud jim ale v žádosti o práci bránilo právě to, že strávili část života za mřížemi. Guvernér Gavin Newsom však oznámil, že bývalí trestanci mohou od nynějška dostat u hasičů šanci. „Neměli bychom vězňům, kteří nám pomáhali porazit rekordní požáry, bránit ve snaze stát se profesioná­lními hasiči,“dodal guvernér. Příležitos­t ale dostanou jen ti, kteří nespáchali příliš vážné zločiny. Pokud má někdo v trestním rejstříku vraždu, únos, znásilnění nebo loupežné přepadení, bude moci hasit plameny stále jen ve vězeňské „uniformě“.

„Strategick­é partnerstv­í mezi Izraelem a SAE poháněl strach z Íránu. Je to příklad toho, jak Trump pouze plácnul svoje jméno na hotel, který už byl celý postavený.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia