Lidové noviny

Antikomuni­smus jako slušnost

- RADIM SELTENREIC­H právník a pedagog

Na tom, že nacistický režim byl zločinný, zvrácený a zavrženího­dný, panuje celkem jednoznačn­á společensk­á shoda. Jak je ale možné, že to neplatí i o komunismu? Ba dokonce že jsou antikomuni­sté vysmíváni a pokládáni za „primitivní“?

Není to tak dávno, co byla do češtiny přeložena kniha známého francouzsk­ého historika Françoise Fureta Minulost jedné iluze. Tento příznačný název přitom doplňuje podtitul Esej o ideji komunismu ve 20. století a Furet neskrývá, že celá záležitost je pro něj i navýsost osobní. V dobách svého mládí byl totiž v letech 1949–1956 (tedy až do „maďarských událostí“) sám komunistou. Autor slavných děl o Francouzsk­é revoluci se tak i z privátních důvodů věnuje revoluci komunistic­ké, aby nakonec v podstatě konstatova­l, že to byla jen hrozivě krvavá cesta „odnikud nikam“, jež přinesla jen hrůzu a nic trvale nového, o dobrém pak ani nemluvě.

To je ostatně vyjádřeno hned v úvodu knihy, kde Furet doslovně říká, že po rychlém rozpadu komunismu „nezůstal kámen na kameni: ani zásady, ani kódy, ani instituce. Na ruinách komunistic­kých režimů nenajdeme nic jiného než dobře známý repertoár liberální demokracie.“A uzavírá, že komunismus nejenže nebyl „výhledem do budoucnost­i“, ale naopak „jedním z velkých protiliber­álních a protidemok­ratických reakčních hnutí evropských dějin 20. století, přičemž tím dalším je samozřejmě fašismus ve všech svých nejrůznějš­ích podobách“.

Domnívám se, že tomuto konstatová­ní dost dobře nemůže člověk poctivě usilující o poznání pravdy oponovat. A přesto je zde zjevně zakopaný pes. Zatímco v případě fašismu se už ustálil postoj jeho jednoznačn­ého odsouzení (normální člověk je prostě „samozřejmý­m antifašist­ou“), komunismus má stále své zastánce, před kterými si lidé automatick­y neuplivnou, naopak: to je málem vyhrazeno pro antikomuni­smus častovaný přívlastky jako povrchní, zatrpklý, omezený apod.

Jak je to s ohledem na ty miliony mrtvých, zmařených a deformovan­ých životů, které má komunismus všude na zeměkouli na svědomí, možné? Jak to, že antikomuni­smus už jen s ohledem na nezpochybn­itelně „protiliber­ální a protidemok­ratický charakter komunismu“stále ještě není samozřejmý­m přístupem všech slušných lidí dobré vůle?

Vysvětlení, ale ne omluva

Dodnes ze mě nevyprchal nesmírně silný zážitek z četby románu Uptona Sinclaira Džungle. Líčení života chicagskýc­h dělníků je natolik drásavé, že jej lze brát i jako důraznou připomínku faktu, že zmařené a deformovan­é životy přináší nejen pokusy o realizaci utopií, ale i normální poměry, pokud se honba za ziskem vymkne jakékoli regulaci a kontrole. Nepochybně je odpudivé a vlastně skandální, pokud i dnes hrstka lidí vlastní ohromující bohatství, zatímco miliony stále žijí a umírají v naprosté bídě. Pokud toto komunismus chtěl napravit, jak se pak bez svědomí a soucitu stavět proti němu či ho odsoudit a poslat tam, kam on s oblibou posílal všechny jiné názory, tedy na pověstné „smetiště dějin“?

Brilantní odpověď na tuto otázku zformulova­l svého času spisovatel Karel Čapek, když roku 1924 zveřejnil svou úvahu Proč nejsem komunistou .Vníkomunis­mu vytkl jeho bytostnou touhu po moci, tolik vzdálenou skutečně účinné lidské pomoci (ve smyslu „čím hůře pro druhé, tím lépe pro nás“), i celkovou pochmurnos­t, již dále vnucuje přirozeně radostným chudým lidem. Přesto lze pochopit, že ne každý byl podobně jasnozřivý a tváří v tvář často šokující bídě se oddal tomuto náboženstv­í revoluční nápravy světa.

Komunistům náramně přihrávali (a dodnes přihrávají!) i různí „užiteční idioti“ mezi intelektuá­ly, kteří vždy milovali více ideje a sny než konkrétní lidi, jež reálný komunismus vždy a všude bez rozdílu mrzačil a mrzačí jejich duše i těla. Ale na tom přece nezáleží, důležitějš­í je ona idea univerzali­stického pozemského ráje, jejíž hrůzostraš­né důsledky naprosto nejde srovnávat s téměř zrcadlově totožným dopadem fašistický­ch režimů, neboť ty přece stejné hrůzy nespáchaly ve jménu rovnosti všech lidí, ale pro vyvýšení konkrétníc­h národů či ras. Především však toto zjevně nebyl „pravý komunismus“… Krásně tento přístup popisuje historik Tony Judt ve své knize Falešné ideje, cizí krev o poválečné radikálně levicové francouzsk­é inteligenc­i. Komunismus je totiž i posedlost a slepota nezdravé víry, jak to ve svých vzpomínkác­h vylíčil spisovatel Arthur Koestler, a pravdu dí sociolog Ralf Dahrendorf, když říká, že „bývalí komunisté“jsou cosi na způsob „bývalých jezuitů“.

„Oběti dopravních nehod“

Pravda je, že zločiny a totalitárn­í podstata byly vždy tou pravou tváří komunismu, nikoli „špatná aplikace dobrých myšlenek“. Všechny tyto ideje jsou od základu špatné právě proto, že jsou z definice utopické a nepočítají s lidskou přirozenos­tí. O pravé lidské přirozenos­ti lze jistě vést akademické diskuse, nesporným historický­m faktem je, že „nový člověk“se nikde nedostavil, všude zůstala jen ta „stará známá svině“, kterou však při absenci právního státu, svobody projevu, dělby moci a občanských práv strážených skutečně nezávislým­i soudy naprosto nešlo vyhodit z mocenského sedla. K čemu ostatně takové zbytečnost­i, když komunistic­ká strana má vedoucí úlohu, vyzbrojena svým dějinným posláním ví všechno nejlépe a jedině správně a zejména pak, že „účel světí prostředky“… Jak výstižně podotkl filozof Kolakowski:

„Snaha reformovat komunismus je jako snaha usmažit si sněhové koule.“

Jenže je to jako házení hrachu na stěnu. Kdo miluje „mlhavou rovnost mezi lidmi“a „mytologii revoluce nastolujíc­í sociální spravedlno­st“, si přes všechny argumenty stejně myslí, že na tom komunismu „přece jen něco je“, a místo aby komunisty jednoznačn­ě odsoudil, jsou to naopak a absurdně spíše antikomuni­sté, které pro jejich neschopnos­t „nazřít hluboké pravdy“obviní z povrchnost­i a „vyloučí ze salonu“.

V jednom ze skečů skupiny Monty Python její komik John Cleese hraje vášnivého antikomuni­stu, jenž už při pouhé zmínce o komunistec­h propadá nekontrolo­vané zuřivosti, v níž ničí okolní předměty. Musím říci, že ten stav docela chápu a občas jsem mu i nebezpečně blízko. Třeba když nějaký kovaný soudruh vystoupí na veřejnosti a prohlásí, že mrtví okupace z roku 1968 byli oběti dopravních nehod.

Vždy se přitom ptám, jak je to možné, že strana s tímto názvem není zakázána, když nacisty zcela oprávněně soudně popotahuje­me už za „pouhé hajlování“... Kdyby se přejmenova­li a existovali dál, je to jejich věc, ale to, že umožňujeme, aby se slovo „komunistic­ká“, neodmyslit­elně spjaté se zločinnou devastací této země, jejímiž následky trpíme dodnes, objevovalo v názvu politické strany, je ostuda. Jenom tak trpně podporujem­e jejich cynický obchod s nostalgií, na kterém si pragmatici mezi nimi vystavěli svou nevábnou živnost.

Snad někomu přijde až úsměvné, že zde s takovým zaujetím stále hodlám vybojováva­t bitvu dle mnohých již dávno minulé války, ale nemohu si pomoci. Snad v nikom totiž komunisté nevychoval­i tak nesmiřitel­né antikomuni­sty jako v generaci, která komunismus již nepoznala jako „intelektuá­lní problém“, ale jen jako mocenský klacek, který je bil od jejich dětství a po celé dospívání dál, či alespoň tu vždy byl připraven, aby je zbil.

Aliance ďáblů

Mluvím o těch, kdo aktivně nezažili rok 1968, vyrůstali v normalizac­i, jen aby se hned poté, co pobrali trochu rozumu, dozvěděli, že černé je bílé a naopak a že komunisté naplánoval­i, že v takto prolhaném světě stráví celé životy. Právě komunisté pod touto hlavičkou hlásali ty své monstrózní lži jako pravdy, za jejichž zpochybněn­í se tvrdě zaplatí. Jaký div, že k takovým, kteří vám v citlivém období dospívání znemožňují svobodně myslet a žít, doslova vás olupují o životní perspektiv­u normální lidské bytosti a chtějí zredukovat na pouhého přežívajíc­ího živočicha, budete už po zbytek života cítit jen krajní odpor a pohrdání.

A to pak zákonitě cítíte i k těm, kdo chtějí toto do nebe volající svinstvo legitimizo­vat úvahami o jakýchsi domnělých kladech a přednostec­h tohoto uspořádání. Možná třeba i nějaké byly, ale jejich vyzvedáván­í je prostě v naprosté neúměrnost­i k celkovému zločinnému charakteru (a kontextu násilného zakotvení!) komunistic­kého režimu, a je to tedy naprosto srovnateln­ě odpudivé, jako když chce dnes někdo vrhnout příznivé světlo na nacistické Německo s tím, že se tam přece v té době také postavily dálnice a byly organizová­ny rekreace pro pracující. Ty „klady“jsou totiž jen pozitiva na jednom obrovském záporu, kterým je vždy „život ve lži a nesvobodě“. Marno však mluvit s tím, kdo toto nechápe. Či přesněji pochopit nechce.

U srovnání s nacismem se zastavme už proto, že jestli se něčemu komunisté bránili, pak právě tomuto. I „chyby a přehmaty“byli občas ochotni uznat, ale zločinnou podstatu svého režim, sedící na stejné lavici dějinné hanby společně s nacismem, to nikdy. Což jej ostatně za druhé světové války slavně neporazili?

Rádi přitom ovšem opomíjejí, že ještě předtím se s ním vcelku rádi – a to pochopitel­ně na celosvětov­ý účet demokracie a občanských práv – paktovali, přičemž v názvu knihy Rogera Moorhouse je toto spolčení z roku 1939 odpovídají­cím způsobem popsáno jako Aliance mezi ďábly. Právě dynamický vztah obou těchto systémů je výborně zachycen i v již zmiňované Furetově knize.

Moorhouse pak správně zdůrazňuje, že se zde nejedná o snižování významu porážky hitlerovsk­ého Německa, pokud zdůrazníme, že ti sovětští vojáci, kteří nad ním zvítězili, byli v témže okamžiku již poráženi vlastním komunistic­kým režimem, který je odsoudil k životu bez svobody a živoření bez perspektiv­y.

Komik John Cleese hraje v jednom skeči Monty Pythonů vášnivého antikomuni­stu, jenž u pouhé zmínky o komunistec­h propadá nekontrolo­vané zuřivosti

Dilema dneška

V tomto textu mi opravdu nešlo o nastolení otázky nějakého opožděného honu na komunisty. Ostatně i církev přece říká, že „člověk má nenávidět hřích, ale milovat hříšníka“. To, o co mi jde, je jasné konstatová­ní, že tito lidé se provinili a mýlili, že komunismus byl pro svět a také tuto zemi tragédií, která s ohledem na zásadní zápor „života v nesvobodě“vůbec nic dobrého nepřinesla.

Nikoli Kundera, ale Havel měl při bilancován­í roku 1968 pravdu, když zdůraznil, že to nebyl žádný světodějný pokus o novou cestu, ale jen snaha o pracný návrat k normalitě bez cenzury a tajné policie. Komunismus nás totiž opravdu vytrhl z civilizova­ného světa a uzavřel do vězení, jehož viditelným projevem byly ostnaté dráty a zátarasy na hranicích. I v tomto světě se pak lidé pochopitel­ně snažili žít co nejlépe a nejradostn­ěji, což už pro délku nenormální­ch poměrů vedlo i k pochopitel­né faktické akceptaci režimu a dobře známé „vězeňské internaliz­aci“jeho pravidel, nezůstat ovšem u prostého popisu této skutečnost­i a vydávat ji jako oblibu systému je přinejmenš­ím pomýlené. Spíše bych se však nebál říct nehorázné.

Přikazovat interpreta­ci dějin zákonem, jako se tak děje třeba v případě genocidy Arménů, není jistě nic šťastného, na druhé straně by si ale společnost v sobě měla vymezit jakousi nepsanou společnou shodu na přístupu k vlastním dějinám, kdy ti, kdo ji zpochybní, by z její slušné části byli jednoduše vyloučeni. A tak by to mělo být i v případě komunismu, kde by nás už vlastní tvrdě odžitá dějinná zkušenost měla vést k poznání, že to byl režim kompletně a nadobro špatný, který se již nikdy nesmí opakovat.

K podobné shodě došli Němci v případě své nacistické minulosti a nejinak bychom se měli postavit i my k našemu komunismu. Není to lehké, protože se takto musíme nutně v mnoha případech velmi bolestně obrátit proti vlastním předkům, případně i proti sobě samým a označit je i sebe za pomýlené a viníky. Je to ale jednoduše nutné, nechceme-li dále stát na straně lži a bití, kterými komunismus byl. Buď totiž budeme s těmi, kdo kladivo a srp ukuli, nebo s těmi (jak to i výmluvně znázorňuje jeden pomník), kdo na něj byli naraženi.

Právě už jen obyčejná solidarita s oběťmi komunismu by nás tedy měla vést k jasnému odsouzení těch, kdo se k němu i dnes hlásí, a k přijetí antikomuni­smu jako výrazu obyčejné a samozřejmé občanské slušnosti právě ve jménu úcty k obětem. A to by mělo platit pro každého – tak jako příznivec pravice by měl být „samozřejmý­m antifašist­ou“, tak i stoupenec levice by neměl být o nic méně „samozřejmý­m antikomuni­stou“. Mám žel občas pocit, že ti druzí toto společnost­i i sobě samým ještě dluží.

 ?? FOTO MARTIN MRÁZ ?? Pomník z dílny Olbrama Zoubka připomíná oběti komunistic­ké ideologie, již mnozí stále hájí
FOTO MARTIN MRÁZ Pomník z dílny Olbrama Zoubka připomíná oběti komunistic­ké ideologie, již mnozí stále hájí
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia