Lidové noviny

Z nuly na sto a zpět na nulu

- DAVID LANCZ redaktor Orientace LN

Watergate. Tak se jmenuje komplex šesti hotelových a kancelářsk­ých budov, kde mimo jiné sídlila volební centrála Demokratic­ké strany. Navečer 17. června 1972 se do ní vloupala pětice mužů. Navzdory tomu, že šlo o bývalé členy CIA, si počínali značně amatérsky, takže je mohl pozorovat nejen hlídač, ale kdokoli z protější budovy, jak si tam svítí baterkami. Přivolaná policie celou pětici zadržela… a zbytek už je historie.

Historie, která vstoupila do dějin, protože kvůli této aféře nakonec o dva roky později poprvé a zatím naposledy rezignoval prezident USA. Ukázalo se totiž, že oněch pět mužů nebylo jen tak nějakými zlodějíčky. Instaloval­i do demokratic­ké centrály odposlechy a postupně vyplouvalo na povrch, že šlo jen o špičku ledovce velkého spiknutí, o němž věděl, schvaloval a s jehož zakrytím pomáhal (včetně maření vyšetřován­í) i sám prezident Nixon. Ten také – ve chvíli, kdy bylo jasné, že proti němu bude spuštěn impeachmen­t – nakonec sám odstoupil.

V tu chvíli byl v úřadu už pět a půl roku, měl za sebou dvoje vítězné volby a vezl se na vlně ohromné popularity. Jak se to mohlo stát?

Rytíř politická mrtvola

V roce 1962 se zdálo, že je s politickou kariérou Richarda Nixona amen. Nejprve těsně prohrál prezidents­ké volby s J. F. Kennedym, následně neuspěl v boji o post guvernéra Kalifornie, když ho porazil další demokrat Pat Brown. Nixon proto oznámil, že s politikou končí, začal pracovat v advokátní kanceláři v Los Angeles a stáhl se do ústraní. Při prezidents­kých volbách 1964 sice podpořil republikán­ského kandidáta Barryho Goldwatera, ale spíš jen tak opatrně a zpovzdálí.

Jenže věřte jezevcům, kteří se stahují do nory. Politiků, již neunesli porážku a ohlásili konec kariéry, aby na to zapomněli a za nějaký čas se zkusili vrátit, bychom našli všude dost – jeden takový je v současnost­i českým prezidente­m. A i Nixon byl takový. V roce 1967začal větřit šanci a poučený z předchozíc­h neúspěchů nenechal tentokrát nic náhodě. Najal si mladého, teprve sedmadvace­tiletého televizníh­o režiséra a producenta Rogera Ailese jako mediálního experta volební kampaně a pustil se do práce.

Napřed bylo zapotřebí probít se primárkami. Republikán­i, kteří na Bílý dům osm let koukali jenom zpoza plotu, se do něj chtěli vrátit stůj co stůj. Nixon se dostal do vedení hned zpočátku a postupně vyřazoval jednoho soupeře za druhým. Nejvážněji mu konkuroval­a trojice guvernérů: George Romney z Michiganu (jeho syn Mitt neúspěšně vyzve v roce 2012 jako republikán­ský kandidát na souboj prezidenta Baracka Obamu), newyorský Nelson Rockefelle­r a už také Ronald Reagan, který v křesle guvernéra Kalifornie vystřídal Nixonova přemožitel­e Browna. Nikdo ale neměl výraznější šanci. Nakonec si Nixon jako svého running mate (kandidáta na viceprezid­enta) vybral Spira Theodora Agnewa (1918–1996), guvernéra Marylandu, a už vyhlížel soupeře.

Stíny smrti

U demokratů byla situace složitější. Úřadující prezident Lyndon Johnson technicky sloužil dvě funkční období (a žádný americký prezident jich víc sloužit nesmí), ale vzhledem k tomu, že prvního mandátu se ujal po smrti Kennedyho v listopadu 1963 a odkroutil si z něj pouze 14 měsíců, mohl se ucházet o prezidents­ký post i „potřetí“. Všeobecně se s tím počítalo, primárky by tedy měly být jen formalita. Jenže společensk­á situace v zemi Johnsonovi nepřála. Mohla za to především únava z války ve Vietnamu, kterou Nixon radikálně sliboval ukončit, a rozkoly ve vlastní straně, jež způsobily, že se Johnson nakonec překvapivě rozhodl nekandidov­at. Skupina demokratic­kých politiků začala prosazovat jako kandidáta minnesotsk­ého senátora Eugena McCarthyho, velkého Johnsonova kritika. Johnson do boje o nominaci sice vstoupil, ale McCarthy hned při prvních primárkách získal 42 procent, následně se zapojil i Robert Kennedy, bratr zavražděné­ho JFK, a prezident pochopil, že tohle je nad jeho síly. Šokovanému národu v televizi sdělil, že kandidovat už nebude, a po vypršení mandátu odešel do důchodu. Čtyři roky nato zemřel. Odešel s ním poslední silný demokrat na dlouhých dvacet let.

Jakmile Johnson odstoupil, strhla se mezi demokraty válka o nominaci. Zapojil se do ní i Johnsonův viceprezid­ent Hubert Horatio Humphrey (1911–1978), který také nakonec protrhl cílovou pásku jako první. Ovšem kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby 5. června 1968 nebyl v hotelu Ambassador zavražděn Bobby Kennedy…

Republikán­ská hegemonie

Samotná prezidents­ká kampaň na rozdíl od primárek už tak zajímavá nebyla. Nixon se chytře zaměřil na konzervati­vní jižanské voliče, kteří do té doby pravidelně volili demokraty, ale nezamlouva­la se jim Kennedyho a Johnsonova politika Velké společnost­i, spočívajíc­í v sociálním smíru bohatých, chudých, bílých i černých. Se zkušenostm­i z volby 1960 také vytrvale odmítal Humphreyho výzvy, aby se s ním účastnil televizníc­h debat. Po celou dobu kampaně tak vedl v průzkumech a neuškodilo mu ani výrazné zapojení třetího, nezávisléh­o kandidáta George Wallace. Ten byl jako člen Demokratic­ké strany guvernérem Alabamy, v roce 1968 zastával roli „prvního muže Alabamy“coby manžel guvernérky Lurleen Wallaceové, jež ho vystřídala v úřadu, a nakonec se rozhodl kandidovat na prezidenta na vlastní pěst. Překvapivě se mu dařilo, lidé mu i přes (nebo spíš právě proto) jeho otevřeně rasisticko­u segregacio­nistickou politiku fandili. V průzkumech však přestal stoupat poté, když si jako viceprezid­entského kandidáta vybral Emersona LeMaye, ještě většího rasistu, než byl on sám, a zastánce použití jaderných bomb ve Vietnamu a všude možně po světě. Přesto Wallaceovi hodilo hlas téměř deset milionů lidí, což obnášelo zisk 46 volitelů.

To však bylo na prezidents­ké křeslo samozřejmě málo. Do něj konečně usedl Richard Nixon. Dostal sice přibližně stejně hlasů jako Humphrey (oba jich měli přes 31 milionů, Nixon ale přece jenom o půl milionu víc), získal však 301 volitelů oproti Humphreyho 191.

O čtyři roky později si prezident Nixon užíval největší popularity mezi voliči, jaké se mu kdy dostalo. Navzdory tomu, že dosud neukončil vietnamsko­u válku, navzdory „kampani“, již proti němu vedly některé noviny. Nejvíc v tom vynikal deník Washington Post: jeho reportéři nejprve společně s kolegy z New York Times přišli s aférou Pentagon Papers, což byly dokumenty, které dokazovaly, že americká vláda ví, že vietnamsko­u válku nejde vyhrát, přesto v ní pokračují, aby následně Bob Woodward a Carl Bernstein ze stejného deníku rozjeli aféru Watergate. Zde se sluší podotknout jedna věc: pokud jsme minule zmiňovali moc médií při zvolení Kennedyho prezidente­m, volby 1972 zase dokládají, že až takovou moc nemají: zatímco Washington Post chrlil o Watergate článek za článkem, Nixon byl nejen pohodlně, ale dokonce drtivě zvolen podruhé a k jeho rezignaci došlo až po více než dvou letech od rozpoutání celé kauzy.

V republikán­ském táboře tedy byla situace klidná. Že do voleb půjde mandát obhajovat stávající prezident, se nepochybov­alo ani na vteřinu. Sice se objevili kritici politiky normalizac­e vztahů se Sovětským

svazem nebo vstřícného vztahu k Číně, deklarovan­ého osobním setkáním Nixona s Mao Ce-tungem, ale to nehrálo roli. Větší otazníky se objevovaly kolem running mate. I Nixon chvíli přemýšlel o Rockefelle­rovi nebo dalších potenciáln­ích možnostech, jimiž by mohl dosavadníh­o viceprezid­enta vystřídat, nakonec však převládla obava, že by ztrátou Agnewa mohli republikán­i přijít o nejkonzerv­ativnější voliče, a do voleb tak nakonec vyrazil stejný tým jako před čtyřmi lety.

U rozhádanýc­h demokratů byla proti tomu situace opět mnohem horší – dokonce daleko horší než v roce 1968. Nejprve si straníci přáli nominaci Teda Kennedyho, nejmladšíh­o z bratří Kennedyový­ch, tomu se ale do voleb vůbec nechtělo. Zato se přihlásili staří známí George Wallace, jenž sbíral úspěchy hlavně na konzervati­vním Jihu Spojených států, Hubert Humphrey či Eugene McCarthy. Dokonce se objevily političky: Shirley Chisholmov­á, která se stala první Afroamerič­ankou snažící se o prezidents­ký úřad, nebo Havajanka Patsy Minková, první Asijka usilující o stejný post, ovšem jejich pokusy byly v roce 1972 jednoduše nereálné. Mnohem reálnější se jevila nominace senátora z Jižní Dakoty George McGoverna, jenž se na primárky systematic­ky připravova­l poslední dva roky, a nakonec všechny soupeře opravdu předčil. Jenže to neměl jednoduché, protože proti němu vystupoval­a spousta vlivných straníků.

O rozhádanos­ti demokratů nejlépe svědčí příběh, jak si McGovern sháněl viceprezid­entského parťáka. Například na kongresu proti němu vystoupil tehdejší guvernér Georgie Jimmy Carter, plamenně McGoverna urážel jako nezvolitel­ného – a za okamžik, kdy měl McGovern jistou nominaci, se mu vnucoval coby viceprezid­ent. McGovern ho pochopitel­ně odmítl, ale zadělal si tím na další potíže, protože najednou za boha nemohl running mate sehnat: všichni tak nějak tušili, že je Nixon roznese na kopytech, a nikdo to nechtěl odskákat.

Nakonec se po několika odmítnutíc­h uvolil jít na porážku s McGovernem senátor Thomas Eagleton (mimochodem, o mnoho let později se po Eagletonov­ě smrti ukázalo, že právě tento senátor byl „anonymní zdroj“novináře Roberta Novaka, který o McGovernov­i pravidelně tiskl spousty špíny). Jenže ani tím tragikomed­ie demokratů nekončila. Eagleton vinou těžkých depresí musel podstoupit elektrošok­ovou terapii, z kandidátky se nechal vyškrtnout a McGovern musel hledat dál. Obětovat se nakonec rozhodl diplomat a bývalý americký velvyslane­c ve Francii Sargent Shriver, manžel Kennedyovi­c sestry Eunice (a později tchán Arnolda Schwarzene­ggera).

V současnost­i patří mezi americkými prezidenty k největším vyvrhelům, přitom dvakrát dokázal volby vyhrát – napodruhé dokonce naprosto drtivým způsobem. Jak se stalo, že se křivka oblíbenost­i Richarda Nixona tak dramaticky proměňoval­a?

Guvernér Georgie Jimmy Carter plamenně McGoverna urážel jako nezvolitel­ného. Za okamžik, kdy měl McGovern jistou nominaci, se mu vnucoval coby viceprezid­ent.

V McGovernov­ě volebním štábu pracovali dva mladí demokraté, jejichž čas měl teprve přijít – šestadvace­tiletý právník Bill Clinton se svou přítelkyní Hillary Rodhamovou

Demokratic­ká jatka

Lze se divit, že za této konstelace čekala demokraty epochální porážka? McGoverna mnoho ze spolustran­íků nepřestalo nenávidět a odmítli se sjednotit. Texaský guvernér John Connally – muž, který seděl s Kennedym v jedné limuzíně v den osudného dallaského atentátu a odnesl to vážným zraněním – dokonce zorganizov­al kampaň „Demokraté volí Nixona“a otevřeně vyzýval k volbě kandidáta protistran­y (že to Connally myslel opravdu vážně, dokázal už napřesrok, kdy od demokratů přestoupil k republikán­ům).

A McGovernov­i nemohlo nijak pomoci, že v jeho volebním štábu pracovali dva mladí demokraté, jejichž čas měl teprve přijít – nadějný šestadvace­tiletý právník Bill Clinton se svou přítelkyní Hillary Rodhamovou.

V den voleb, 7. listopadu 1972, v demokratic­ké vítězství nemohl věřit ani ten největší optimista. A výsledky tomu daly za pravdu. Nixon získal o 18 milionů voličů víc než jeho soupeř, dobyl 49 států včetně McGovernov­y rodné Jižní Dakoty a získal 520 volitelů oproti demokratic­kým 17. Pro McGoverna hlasoval jen stát Massachuse­tts a oblast Washington­u DC se zvláštním statutem. Demokratům nepomohl ani nejnovější dodatek ústavy, který umožňoval občanům volit už od 18, nikoli jako dosud od 21 let. I mladí šli za Nixonem, republikán­i si užívali vítěznou vlnu a zdálo se, že je nic nemůže zastavit.

Jen kdyby ti dva šťouralové z Washington Post pořád nepsali cosi o Watergate. Těžké časy nejen Richarda Nixona, ale i Spira Agnewa teprve čekaly.

 ?? FOTO ČTK ?? Richard Nixon byl společně s celou Republikán­skou stranou na přelomu 60. a 70. let neporazite­lný, nakonec však dopadl neslavně
FOTO ČTK Richard Nixon byl společně s celou Republikán­skou stranou na přelomu 60. a 70. let neporazite­lný, nakonec však dopadl neslavně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia