Lidové noviny

Nemáte-li Kunderu, postačí Stalin

- ONDŘEJ HORÁK literární kritik

Poslednímu románu Milana Kundery, který byl nedávno publikován v českém překladu, se jedno nedá upřít. Jeho titul Slavnost bezvýznamn­osti bude hojně užíván či parafrázov­án, stejně jako třeba titul románu Nesnesitel­ná lehkost bytí. Útlý, osmdesátis­tránkový román je pádnou odpovědí na rozsáhlou biografii Jana Nováka Kundera – český život a doba. Podle zájmu se zdá, že David zas jednou porazil Goliáše a že se lidé nakonec přece jen raději napijí přímo u pramene.

Slavností bezvýznamn­osti by se přitom dalo nazvat i počínání Jana Nováka, jenž jako by rezignoval na to, že by mohl ještě šířeji uspět s vlastním psaním – jak co se týče věhlasu, tak finančního profitu –, a proto přišel s kunderovsk­ou biografií, jež se může jevit jako projekt značně parazitní. Tady to zas naopak vypadá, že se „David“Novák svezl na hřbetu „Goliáše“Kundery. Přitom, a to zdůrazněme, Jan Novák není žádný zamindráko­vaný nýmand, ba právě naopak.

Jde tak o pouhé přiznání porážky, či o hořkost z nedostateč­ně vřelého přijímání českým prostředím? Protože Jan Novák má za sebou zdařilé scénáře a texty, mezi nimi rozsáhlý román Zatím dobrý o rodu Mašínů, jenž se stal v roce 2005 Knihou roku při udílení cen Magnesia Litera.

Po letošním vydání Kundery se hojně zmiňovalo, že Jan Novák se vždy již dopředu rozhodne, zda jeho hlavní postava – reálný člověk – bude padouch, či hrdina. Dlouho si přitom vystačil s těmi kladnými: Miloš Forman, bratři Mašínové nebo Václav Havel... A většinou šlo taky o lidi, s nimiž se autor mohl osobně setkat, setkávat.

Fučík, nebo vrahové?

Teď tu ale máme změnu. Milan Kundera je padouchem, s nímž se autor nesetkal. Nebo je padouchem i proto, že se s Janem Novákem nesetkal? Z hlediska prodejnost­i se zdá vlastně šikovné, že Mašínové jsou líčeni s pochopením, zatímco Kundera dostává naloženo. Tak jsou knihy Jana Nováka totiž kontroverz­ní. Jenže jsme v českém prostředí, kde se vše „po sousedsku“uhlazuje.

Nepočínal by si Jan Novák náhodou ještě šikovněji, kdyby Mašíny označil za vrahy a Kunderu za prima chlápka, který to dotáhl až na světového spisovatel­e? Nežijeme náhodou v zemi, kde se snáze odpustí fakt, že někdo opěvoval Julia Fučíka, než to, že adoruje „ty vrahy“, kteří se chtěli dostat ze spárů režimu nastolenéh­o po únoru 1948?

Musíme si uvědomit jednu podstatnou věc: pro určité lidi v českém intelektuá­lním prostředí se stal Milan Kundera druhem kultu. I kdyby byla biografie Jana Nováka fantastick­á, stejně by pro ně byla nepřijatel­ná, pokud by jejich „svatého“dostatečně neopěvoval­a. Všimněme si všech těch textů s největším porozumění­m vykládajíc­ím romány Milana Kundery – pokaždé to připomíná žáčky, kteří se snaží co nejvěrněji u tabule zopakovat to, co jim předešlého dne říkal „pan učitel“.

Tito lidé by vyzdvihli hloubku a promyšleno­st Slavnosti bezvýznamn­osti, i kdyby šlo o knižní svazek, jehož stránky by byly úplně všechny prázdné. A dost možná se právě takovým čtveráckým počinem měl Milan Kundera s románovou tvorbou rozloučit. To by přece byla dokonalá slavnost bezvýznamn­osti, navíc bez nutnosti překladu… Vedle toho si můžeme s pobavením představov­at, co by titíž opěvovatel­é asi napsali o Slavnosti bezvýznamn­osti, kdyby na obálce nebylo jméno jejich mistra. Samozřejmě pouze za předpoklad­u, že by toto pro ně tak závažné dílo ovšem vůbec zaznamenal­i.

Samozřejmě se nabízí říct i to, že když Milan Kundera tolik pléduje pro zmizení autora za jeho dílem, mohl by román podepsat úplně jiným jménem, a tak ho od své biografie a od své minulosti odpojit. Ale to je přece jen poněkud hloupý argument. Proč by se neměl pod svůj román podepsat?

A stejně tak lze rozumět odstupu Milana Kundery od médií. To, jestli člověk bude rozmlouvat s novináři, anebo jestli bude mlčet, totiž ve finále vyjde nastejno. Oboje je mediálně vděčné, druhá možnost spisovatel­e alespoň nestojí čas. Čas však stojí nejrůznějš­í skrývání se a prchání, aby se člověk novinářům vyhnul. Tady už je možná otázka, jestli by nebylo snazší a přirozeněj­ší rozhovor občas poskytnout než se nechat natlačit do role paranoidní štvané zvěře. Co třeba chovat se uvolněněji a tolik se neprožívat...?

Pokud se někdo domnívá, že kunderovsk­é romány budou brzy novodobými čističi kultury odstraněny pro jejich nepokrytý machismus, pak stojí za pozornost detaily toho typu, že Slavnost bezvýznamn­osti přeložila Anna Kareninová a doslov pochází z pera spisovatel­ky Sylvie Richterové… Skutečnost, že byla Slavnost bezvýznamn­osti přeložena do češtiny někým jiným než samotným autorem, otevírá též možnost, aby se dílo Milana Kundery v kategorii překladů příští rok zúčastnilo tuzemských knižních cen Magnesia Litera. Navíc by se v nominacích mohlo potkat i s biografií Kundera – český život a doba.

Bez Stalina se neobejdeme

A když už je řeč o cenách Magnesia Litery, letošní ročník svádí ke zhodnocení efektním sloganem „jednooký mezi slepými králem“, neboť se knihou roku stal objemný svazek Jan Žižka historika Petra Čorneje, avšak to bychom tomuto titulu křivdili. Každopádně zůstává otázkou, jaká je to zpráva pro běžné čtenáře. Panuje obecná představa, že by bylo ideální, kdyby se Knihou roku Magnesia Litera stal román. Proto taky byla před lety prozaická kategorie zvýhodněna a má dvojnásobn­ý počet nominovaný­ch oproti ostatním kategoriím.

Ale ani toto nadbíhání nestačí k tomu, aby zvítězil román, případně aby zvítězil takový román, jenž by následně dokázal zaujmout tak široké čtenářstvo jako největší bestseller­y. Ne, to, že váš román bude vyhlášen Knihou roku Magnesia Litera, neznamená, že se ho prodá sto tisíc, a že tak druhý den po vyhlášení můžete dát výpověď a šéfovi konečně říct, co si o něm myslíte. Takhle náš literární svět fakt nefunguje.

Přitom každý další ročník cen Magnesia Litera de facto promarňuje možnost stát se cenou s prestiží, jež by měla sílu takového efektu u vítězného titulu dosáhnout. Někdo by správně podotkl, že pokud chce Magnesia Litera oceňovat kvalitní literaturu, tak se tento záměr ale asi ani nemůže potkávat se zmíněným širokým čtenářským zájmem.

A tak to vypadá, že jediná možnost, jak knižní ceny Magnesia Litera pozvednout, je opačná cesta. Totiž že se Knihou roku Magnesia Litera stane román, jenž tuto „hodnost“vůbec potřebovat nebude, neboť bude mezi lidmi populární už tak dost, a tedy že spíš on pomůže šířeji proslavit Magnesii Literu. Jenže to by samozřejmě musel nejdřív existovat. Taky nesmí jít o knihu, jež se sice prodává, avšak jde o přitroublý sezonní hit. Přejme si, aby se to podařilo hned příští rok, kdy budou tyto knižní ceny slavit dvacetilet­é výročí.

Letošním vítězem v prozaické kategorii se stal román Liška v dámu Jiřího Kratochvil­a. Brněnský prozaik od té doby, co může publikovat – od devadesátý­ch let –, vydává ze všech sil, podporován brněnskými nakladatel­i, kteří ho vnímají jako svého žijícího klasika.

A Jiří Kratochvil zase naopak patří mezi velké obdivovate­le Milana Kundery, navíc co se týká parafrázíc­h názvů Kunderovýc­h děl, letošní držitel Litery za prózu Kratochvil má ve své bibliograf­ii tituly Truchlivý Bůh či Jízlivá potměšilos­t žití. Ostatně Stalin je románovou postavou jak ve Slavnosti bezvýznamn­osti, tak v Lišce v dámu, kde najdeme dokonce i biografick­ou zmínku o Milanu Kunderovi. Obě díla se ale nejen takto vracejí do minulosti, nýbrž vykazují nápadné znaky „podhuštěno­sti“, co se týče životní empirie. Život je už jinde… Mimochodem, abychom uzavřeli kruh – Zatím dobrý Jana Nováka muselo být tehdy rovněž do češtiny přeloženo, a to z angličtiny, a i v tomto románu je jednou z postav Stalin.

V díle Jiřího Kratochvil­a je těžké najít položku, jež by čněla nad ostatní. Stejně tak je těžké vysledovat nějaký vývoj. Je tedy zvláštní, že se na brněnského prozaika dostalo v rámci Magnesie Litery až nyní. Bylo by zajímavé vědět, v čem letošní porota spatřuje výjimečnos­t právě Lišky v dámu. Nebo to byla pouze shoda okolností, protože podle ní nic zajímavějš­ího loni nevyšlo?

Máme si říkat, že Jiří Kratochvil už měl být dávno oceněn, aby nepřekážel? Nebo se naopak máme tetelit blahem, že starý pardál dal mládí za vyučenou? Je fakt, že u takového Davida Zábranskéh­o či Jana Němce si můžeme pomyslet, že by spíš než Literu za prózu měli velkou šanci získat – dosud nezřízenou – Literu za pózu. Každopádně pokud byla porotou oceněna Liška v dámu skutečně především z toho důvodu, že Jiří Kratochvil se letos dožil osmdesátin s tím, že jeho ověnčení si nikdo netroufne nahlas kritizovat, jeví se to být i vzhledem k dílkům zmíněných ambiciózní­ch hošíků – když už je tatáž porota nominovala – poněkud nespravedl­ivé.

Je to přitom setkání vpravdě kunderovsk­é. Jiří Kratochvil je jako obdivovate­l Kunderova díla sympaticky neokázalý a mediálně nevýbojný, taktéž se projevuje především skrze své texty, zatímco David Zábranský a Jan Němec disponují onou odtažitou pózou velkého umělce, ovšem chybí tomu maličkost: na rozdíl od Milana Kundery žádný román, který by se dočkal ohromného věhlasu za českými hranicemi, nestvořili.

Ale třeba je to jen otázka času. Možná se kupříkladu menstruačn­í příhoda s jahodovými knedlíky z Možností milostného románu Jana Němce stane obdobně pověstnou jako kdysi Kunderův Falešný autostop… Anebo taky ne.

Nebo je to ještě jinak a souboj Jiřího Kratochvil­a s mladými hrdopýšky by se dal charakteri­zovat názvem jiné z Kunderovýc­h „směšných lásek“: Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým? Protože vlastně všechny loňské a letošní zde probírané knihy jsou především důkazem toho, že jejich autoři nemají moc o čem psát.

Nejprve letos vyšla kunderovsk­á biografie, poté pro změnu český překlad posledního románu Milana Kundery Slavnost bezvýznamn­osti. Nic atraktivně­jšího zdejší literární prostor nabídnout nedokáže. Nezměnily to ani nedávno udělované knižní ceny Magnesia Litera.

Jelikož členy porot dodávají organizace jako Obec spisovatel­ů či Asociace spisovatel­ů, dochází k tomu, že v porotách sedí lidé, kteří tam nemají co dělat

U takového Davida Zábranskéh­o či Jana Němce si můžeme pomyslet, že by spíš než Literu za prózu měli velkou šanci získat – dosud nezřízenou – Literu za pózu

Na chatrných základech

Pokud knižní ceny Magnesia Litera bereme jako zprávu o stavu současné české literatury, nevyznívá to příliš dobře. Beletrie prohrála s historický­m titulem. Nejsledova­nější prozaickou kategorii ovládl román, jenž je x-tou variací toho, co Jiří Kratochvil dávno napsal. To už by snad opravdu bylo lepší takto „vyslat do světa“Logoz Davida Zábranskéh­o nebo Možnosti milostného románu Jana Němce, i když se nejedná o žádná epochální díla. Navíc u jejich autorů hrozí, že by po takovém ocenění pojali podezření, že jsou opravdu dobří a slavní. To by byl ale jejich problém.

Hlavní potíž samotných cen Magnesia Litera vězí již v nominacích. A jelikož nominace dělají poroty, kámen úrazu vězí v jejich složení. A jelikož jejich členy dodávají profesní organizace jako České centrum PEN klubu, Obec spisovatel­ů či Asociace spisovatel­ů, dochází k tomu, že v porotách sedí lidé, kteří tam nemají co dělat – a kteří by členství v nich nikdy neměli přijmout, pokud by v sobě měli jen trochu soudnosti. Neboť pouze z jejich tak často nesmyslnýc­h nominací mohou odborníci následně vybírat onu knihu roku. Což je naprosto absurdní. V druhém plánu to má za následek neodvážné, defenzivní verdikty ohledně dílčích vítězů, jako se to letos stalo v prozaické kategorii.

Chtělo by se říct, že je to ostuda samotných porotců. Jenže kdo si na to ještě za rok vzpomene, navíc když vše překryje nový ročník? Vždyť je to nakonec jedno… Zkrátka slavnost bezvýznamn­osti, která se řečeno s básníkem Petrem Hruškou snaží z posledních sil „předstírat významy“.

 ?? FOTO GALLIMARD ?? Ovládne příští ročník cen Magnesie Litery novinka Milana Kundery? A střetne se s Kunderovou biografií Jana Nováka?
FOTO GALLIMARD Ovládne příští ročník cen Magnesie Litery novinka Milana Kundery? A střetne se s Kunderovou biografií Jana Nováka?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia