Lidové noviny

Jak zachytit nekonečnos­t

- PAVEL VOKATÝ

V Českém centru ve Vídni začala tento týden výstava fotografa Pavla Baňky. Tiché rituály nabízejí průřez Baňkovou tvorbou za posledních téměř čtyřicet let. K vidění tu jsou zátiší, krajiny i fotky zachycujíc­í autorovo mládí a důležité životní okamžiky.

Rituály mohou být různého druhu – ať už jde o svatby, křty, mše, nebo slavení nejrůznějš­ích svátků. Fotograf Pavel Baňka k nim přidal ještě jeden druh, své tiché rituály. Stejně se jmenuje i jeho nová výstava v Českém centru ve Vídni, která začala v úterý a potrvá do 27. listopadu.

Expozice nabízí průřez Baňkovou tvorbou za téměř čtyřicet let. Nejstarší fotografie, černobílé zátiší Position # IV se dvěma úzkými zrcadly, která zachycují odlesky zimního slunce zpoza zavřeného okna, pochází z roku 1981, nejnovější Pozdního slunce svit pak z letošního roku. Shodou okolností jde také o zátiší, tentokrát stolku s hromádkou kaštanů v tmavé místnosti, nad kterým tlumeně září červený reflektor.

„Hlavní myšlenka výstavy je postavená na tom, že jsem chtěl dát dohromady komplex fotografií, které se týkají hledání a objevování skrytých a tichých tajemství, jež mě vzrušují a naplňují napětím,“vysvětluje devětasedm­desátiletý tvůrce, který stojí za vznikem časopisu Fotograf a neziskovéh­o centra pro fotografii a soudobé umění. Mnoho let také vedl ateliér fotografie na Fakultě užitého umění a designu v Ústí nad Labem, se svou ženou, sochařkou Jindrou Vikovou, přednášel na univerzitá­ch v USA a ve Velké Británii.

Z Rudolfina do Paříže,

Helsinek a Řezna

Vídeňské Tiché rituály jsou tematicky rozdělené na dvě části. V první Baňka pomocí nástěnné mozaiky složené z různě velkých fotografií glosuje své vztahy a pocity. K vidění tu jsou snímky jeho manželky, přátel i bývalé přítelkyně z dob studií. Jde o střípky z umělcova bezprostře­dního okolí, kterým čas propůjčil nové významy. Ve Vídni tak vznikla zajímavá koláž, kterou Baňka označuje za vizuální báseň a vlastní intimní zpověď. Původně se totiž Baňka pod vlivem básníka Václava Hraběte zajímal více o poezii než fotografii. Vystupoval­i spolu s Inkou Machulkovo­u a Vladimírou Čerepkovou v pražské Viole, dokud vše neukončila v roce 1965 Hrabětova předčasná smrt a obě básnířky pak neemigrova­ly.

Druhá část výstavy nabízí zátiší a fotografie krajiny. K nim se Baňka dostal v roce 1997 během svého pobytu v USA. „Jak je již Pavlu Baňkovi podobné, nevznikaly čistě dokumentár­ní fotografie. Autor se snažil zachytit pohyb a cosi, co v krajině nelze spatřit – její nekonečnos­t,“píše v doprovodné­m textu k výstavě kurátorka Anežka Jabůrková. Vznikla tak série Infinity, která byla poprvé vystavena v Rudolfinu a později ještě navštívila galerie v Paříži, Helsinkách nebo v německém Řezně.

Pro Baňku je kromě snové, až magické atmosféry jeho snímků typické také to, že nepoužívá téměř žádnou digitální postproduk­ci, ale nechává své snímky vzniknout reálným působením technickýc­h možností vlastních fotoaparát­ů. Občas se tak musí uchylovat k nejrůznějš­ím trikům, aby si přístroj ochočil a ten pak fotil tak, jak si tvůrce přeje. Používá k tomu různé tmavé filtry prodlužují­cí expoziční čas, dvoj- a víceexpozi­ce nebo velkoformá­tové polaroidy, jež svého času získal zásluhou sběratele fotografie a zástupce této firmy Manfreda Heitinga. Baňka tak byl jedním z mála českých fotografů, kteří byli touto americkou firmou sponzorová­ni .

Pavel Baňka: Tiché rituály, České centrum Vídeň, do 27. 11.

 ?? FOTO PAVEL BAŇKA ?? Nainstalov­áno. Pohled do vídeňské výstavy, v popředí se nacházejí snímky ze sérií Post Construct a Post Cubistic Rituals.
FOTO PAVEL BAŇKA Nainstalov­áno. Pohled do vídeňské výstavy, v popředí se nacházejí snímky ze sérií Post Construct a Post Cubistic Rituals.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia