Lidové noviny

Roušky rozhádaly učitele, děti i rodiče

Kvůli ústenkám ve škole volá část veřejnosti po zavření škol. Druhá část to stejně striktně odmítá

- KATEŘINA SURMANOVÁ EVA PRESOVÁ

Školní škamna se stala místem, kde se vede jedna z nejzuřivěj­ších bitev o smysl roušek. Začala, když se zavedly ústenky i ve třídách. Žáci svolávají po internetu stávku, školské odbory žádají zavření škol, jiní učitelé se tomu brání, že tím vzdělání utrpí víc.

Ze školství se vylíhlo významné epidemiolo­gické riziko. „Za posledních sedm dní tvoří školy a školská zařízení 76 procent všech míst, odkud je nákaza hlášená,“řekl LN šéf epidemiolo­gické skupiny resortu zdravotnic­tví Roman Chlíbek. Proto musejí být od minulého pátku zakrytá dýchadla i při výuce, pardon mají první stupně, tělocvik, hudební výchova.

Ředitelé čelí těžké situaci. Na jedné straně je nařízení, jež musejí dodržet. Na druhé někteří rodiče, kteří to odmítají. „Nepřejeme si, aby naše děti byly nuceny mít nasazenou roušku během vyučování,“napsali do školy, kam chodí jejich děti, třeba Martin a Monika Valovi a dopis zveřejnili.

Epidemiolo­gové a ministerst­vo zdravotnic­tví to vidí jasně: rouška pomáhá ve zvládnutí pandemie a oddaluje případné zavření škol. Sami pedagogové jsou rozpolcení. „Roušky jsou po jedné hodině zpocené. Často přes ně není rozumět,“sdělila LN učitelka ze základní školy ve Velkých Opatovicíc­h Markéta Illová. Druhá skupina vidí jako větší průšvih poslat děti domů. „S plošným rouškovým blázněním nesouhlasí­m, ale je pro mě snesitelně­jší učit s rouškou než vzdělávat distančně,“řekla LN učitelka ze základní školy v Chebu Markéta Sykorová.

Vládní zmocněnec Roman Prymula včera na Primě uvedl, že zavření druhých stupňů a středních škol je pravděpodo­bná alternativ­a, zvlášť třeba v Praze. První stupeň se jeví jako méně rizikový z pohledu nemoci a více rizikový z pohledu utnutí řádné výuky.

Hlavní epidemiolo­žka Jarmila Rážová a ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) v České televizi odmítli, že by zavírání škol bylo na pořadu dne, je to až nejzazší možnost. Dříve přijdou na přetřes hromadné akce, to ještě tento týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia