Lidové noviny

Covid mezi seniory: víc než nemoc je děsí izolace

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Koronavir proniká do domovů pro seniory a ohrožuje ty nejzranite­lnější. Lidé starší 65 let v počtu hospitaliz­ovaných suverénně vedou. Z celkových 602 covidových pacientů nemocnic je podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) 375 osob ve skupině nad 65 let, pozitivníc­h je v této kategorii více než 1567 lidí. Data jsou za období 1. až 16. září.

„Dobrá zpráva je, že úmrtnost ve skupině 65+ klesla z třiceti na deset procent. Tím, že se plošně dodržují ochranná opatření, jako je pravidlo 3R – roušky, rozestupy a ruce – dochází k ochraně zranitelně­jších skupin,“řekl LN Vojtěch.

Česko nyní podle něj nečelí zásadnější­mu zásahu viru do seniorní populace, počty nakažených v této skupině systematic­ky lokálně nerostou. „Z celkového pohledu je situace mezi seniory stabilizov­aná, ale zůstáváme bdělí a jsme připraveni nastavit další opatření,“dodal ministr.

Ve vzduchu visí úplná stopka návštěvám. Zhoršující se epidemiolo­gická situace k tomuto kroku dovedla v pátek Prahu, Královéhra­decký či Pardubický kraj, ode dneška návštěvy v nemocnicíc­h a v sociálních zařízeních zakáže i Jihomoravs­ký kraj. Je jen otázkou času, kdy opatření postihne domovy seniorů napříč republikou. Výjimku mají jen hospice.

Podle jejich ředitelů se ale řada klientů bojí víc než viru toho, že neuvidí své blízké. „Na jaře to trvalo dva a půl měsíce. Bylo to velmi bolestivé a táhlo se to dlouho,“potvrdil LN David Malinkovič, šéf břeclavské­ho domova. Nyní by stopka měla trvat maximálně měsíc, uvedla ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. „Jakmile se epidemiolo­gická situace zlepší, je možné uvažovat o zmírnění opatření,“dodala.

Opakování jarního scénáře, kdy řada domů pro seniory kolabovala, se většina LN oslovených ředitelů neobává. Do karet jim hraje zkušenost. „Obecně jsme poučeni z chyb, které jsme možná dělali na začátku,“sdělila LN Věra Barešová, ředitelka pražského Domu seniorů Michle.

Pokud se nákaza v domově objeví, vedení i personál reaguje pružně, soudí Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. „Připravují se s předstihem a už vědí, jak se zachovat,“řekl LN. Starosti jim nedělá ani nedostatek ochranných pomůcek, těch je nyní na rozdíl od jara dostatek.

Sebelepší připraveno­st nicméně ve finále podle ředitele Domova seniorů v Liberci-Františkov­ě Jana Gabriela neodvrátí průnik nákazy za zdi domovů. „Nečekáme, jestli se to stane, ale kdy,“zdůraznil pro LN. Zároveň se pozastavil nad tím, jak se ke klientům z domovů pro seniory staví nemocnice. „Na jaře jsme byli ujišťováni, že pokud se to stane, tak nám pomůžou nemocnice a budou hospitaliz­ovat naše klienty. Nyní to ale nechtějí dělat, nechtějí hospitaliz­ovat klienty s lehčím průběhem. Ti nám pak zůstávají v domově a tím pádem máme problém. Zahráváme si s tím, že nakazíme ještě mnohem víc klientů, případně zaměstnanc­ů.

Velké diskuze se nyní vedou okolo testování, které ve většině zařízení probíhá prostředni­ctvím odběrové sanitky, zejména pak u klientů, kteří jsou imobilní či vážně nemocní. Stále více se skloňuje možnost samotestov­ání, o které mluví i premiér Andrej Babiš (ANO), podle Kose to ale zatím naráží na dvě věci: nutnost proškolené­ho personálu a technické vybavení daného zařízení. Nemožné to ale není a brzy to naopak bude nutností, soudí Kos. „Máme případy některých domovů, kdy se personál už zaškolil na odběr pro PCR testy, tam nemusí jet odběroví pracovníci, jen se odeberou zkumavky s materiálem a odveze se to. To významně napomáhá při přetlaku, který na odběrová místa je,“uvedl Kos.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) včera oznámila, že domovy seniorů zřizované městem Brnem budou mít speciální testy na nemoc covid-19. Podle ní bude výsledek známý v řádu minut. Brno zřizuje 11 domovů a ještě centrum sociálních služeb. Testovat se bude veškerý personál a podle potřeby i klienti. Podle primátorky budou mít domovy možnost si koupit testovací sady i přístroj na vyhodnocov­ání. Samotný přístroj na vyhodnocen­í vyjde na dvacet tisíc korun a testovací sada na 312 korun. Veškeré vybavení pořídí samotné domovy.

„Zdravotnic­ký personál, který v každém domově funguje, bude proškolený, aby zvládl odebírat vzorky z nosohltanu pomocí tamponů a detekovat nákazu. Vyhodnocen­í trvá 12 minut, spolehlivo­st je kolem 95 procent,“uvedla Vaňková. Pokud se metoda osvědčí, bude město zvažovat, že by ji zavedlo například i do školských zařízení.

Nákaza ze zpěvu

Koronaviro­vá nákaza v současné době nejvíce postihuje seniorské domovy v Libereckém, Pardubické­m a Královéhra­deckém kraji, kde v některých dokonce přistoupil­i k tomu nejobávaně­jšímu – k zákazu návštěv. „U nás máme ještě návštěvy povolené, ale na objednání, maximálně dva lidi a maximálně na hodinu. Doporučuje­me a prosíme, aby ten čas trávili ideálně venku,“sdělil LN Jan Gabriel.

Nákazu mezi klienty ale nepřináší jen jejich návštěvy. V sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku, kde jsou lidé s duševními poruchami, se prokázal covid u 90 lidí. „Průběh nemoci je u nakažených lehký, bohužel jsme zaznamenal­i tři úmrtí, těžko říct, jestli to bylo covidem, nebo spojené s covidem,“řekla krajská epidemiolo­žka Olga Hégrová. Do sanatoria se nákaza nejspíš dostala při muzikotera­pii, kterou si externě objednali.

S rozšířením nákazy bojuje i soukromý domov důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku, kde se nakazila bezmála padesátka lidí. Tři lidé zemřeli. Koronaviru­s se v Úpici rozšířil také do některých škol.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Kontakt s blízkými je pro zdraví seniorů důležitý
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Kontakt s blízkými je pro zdraví seniorů důležitý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia