Lidové noviny

Nová omezení nejen pro Prahu

- ELIŠKA NOVÁ

Na konci pracovního týdne dostalo Česko nové barvy. Pohled na aktuální koronaviro­vou situaci upoutá červená, která se na mapě objevila poprvé od jejího vzniku, tedy od začátku srpna. Má ji hlavní město, a to kvůli extrémně rostoucímu průměrnému dennímu záchytu nakažených.

Přívětivá epidemická situace není vedle Prahy ani ve zbytku republiky – deset okresů je na semaforu oranžových, většina dostala zelenou barvu a jen třináct okresů zůstalo bílých, což značí nulové nebo zanedbatel­né riziko.

„Příznivým aspektem je, že z větší části jsou případy zaznamenáv­ány u mladší a střední generace s převážně bezpříznak­ovým nebo mírným průběhem onemocnění,“uvádí ministerst­vo zdravotnic­tví ve svém komentáři k aktuální mapě. Souvisí to především se začátkem školního roku, školy jsou v poslední době vůbec nejčastějš­ím místem nákazy.

Jaká opatření tedy nyní platí?

1.

Roušky

Nasadit roušku v podstatě pokaždé, když člověk vstoupí pod střechu, je i nadále povinné. V Praze a Středočesk­ém kraji jde toto nařízení ode dneška ještě o krok dál. Ochranu úst budou muset mít lidé i pod širým nebem, a to pokud jde o akci, kde je víc než sto lidí. Výjimku mají v hlavním městě děti do dvou let, herci, hudebníci nebo sportovci. Podobně je to i v některých okresech ve Zlínském a Karlovarsk­ém kraji. Konkrétně jde o okresy Zlín, Uherské Hradiště, Kroměříž a Cheb.

Hygiena při zavedení roušek i na větších akcích venku vychází z předpoklad­u, že návštěvníc­i mohou být i z jiných regionů, případně ze zahraničí, nákaza by se tak mohla šířit dál.

2.

Školy

Až dosud platilo, že ústenku museli nasazovat žáci a studenti při promenádě na chodbách školy, nikoliv

Koronaviru­s v Česku

Počet testovanýc­h a potvrzenýc­h nakažených za den ve třídě. To se mění, roušku budou muset žáci nasadit i při výuce, jedinou výjimku mají první stupně základních škol. Ode dneška nastává hlavní změna zejména pro vysokoškol­áky v hlavním městě, kteří se budou vzdělávat na dálku. Do školy mohou jít na zkoušku, je-li na ní maximálně deset lidí, navštívit mohou také laboratoře nebo praktickou výuku. Pražský primátor původně oznámil, že distančně se budou muset učit i studenti středních škol, s tím ale nakonec podle Hřiba nesouhlasi­li hygienici. Střední školy v Praze tak zůstávají i nadále otevřeny.

3.

Občerstvov­ací zařízení

V celém Česku platí pro restaurace, hospody, bary i kluby popelkovsk­é pravidlo. Spolu s půlnocí se musí domů. Zavřeno musí být až do šesti do rána. Výdejová okénka mají ovšem zelenou i v tuto dobu, stejně tak se jídlo a pití může podávat s sebou nebo rozvážet. I otevírací doba má však svá pravidla. Podniky od pátečního večera nesmí pustit dovnitř víc lidí, než je kapacita k sezení. A lidé nemusí mít nasazenou roušku pouze při konzumaci, pokud je člověk na nohou, na cestě na toaletu či u baru, musí mít ústa zakrytá.

4.

Návštěvy v nemocnicíc­h

Už od pátečních osmnácti hodin se pacienti v pražských nemocnicíc­h i sociálních zařízeních museli rozloučit s návštěvami. Většina zařízení už sice takové opatření zavedla sama, nyní platí na území hlavního města plošně. Od pondělí zákaz návštěv platí i v Jihomoravs­kém kraji, na omezení ale narazí lidé hojně také v některých nemocnicíc­h ve Středočesk­ém kraji. Stejně jako na jaře mají výjimku ti, kdo jdou do nemocnice za nezletilým, rozloučit se lidé mohou přijít i s umírajícím. Ve Zlínském kraji mají sociální zařízení ode dneška povinnost přijímat nové klienty, jen pokud mají negativní test na covid.

5.

Návrat z ciziny

Vyjet za hranice je sice možné, ovšem vrátit se lidé mohou jen za určitých podmínek. Už ode dneška budou muset všichni ti, kdo se vrací ze zemí se zvýšeným rizikem šíření nemoci, povinně vyplnit elektronic­ký formulář. Co se týká Evropské unie, pak budou muset dotazník vyplňovat navrátilci ze Španělska včetně Kanárských ostrovů. Formulář lidé najdou na stránkách www.prijezdovy­formular.cz. Je možné ho vytisknout nebo vyplnit na chytrém telefonu. Za děti do 18 let jej vyplňuje dospělá osoba, která je doprovází. Dotazník obsahuje základní informace, kromě toho pak například kolonku o druhu dopravního prostředku nebo místa pobytu 14 dní po návratu do Česka.

Platí také, že při návratu z rizikové země je třeba držet karanténu nebo mít negativní test na covid. Test by měli lidé absolvovat nejpozději do pěti dnů od návratu, a to na vlastní náklady. Nejpozději do sedmi dnů je pak nutné výsledek oznámit na krajskou hygienicko­u stanici. Do té doby platí, že navrátilci mají omezený volný pohyb s výjimkou cest do zaměstnání, školy nebo na nákup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia