Lidové noviny

Babiš chystá důležitý televizní projev

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v osm večer vystoupí s televizním projevem. Řekl to včera ve svém nedělním videu na Facebooku. Proslov se pravděpodo­bně bude týkat koronaviro­vé epidemie. Při jarní vlně Babiš vystoupil s připravený­mi projevy v březnu i dubnu, v prvním z nich se přihlásil k osobní odpovědnos­ti za krizová opatření.

Babiš obvykle vkládá na Facebook až půlhodinov­á videa, tentokrát se sdělení vešlo do 23 vteřin. „Některé potěším, některé zklamu,“řekl k tomu, že dlouhé video tentokrát nepřidá. „Zítra (v pondělí) večer vám chci něco důležitého říct, řeknu to v televizi ve 20.00. Moc děkuju a těším se příště,“uvedl. Které stanice projev odvysílají, není jasné.

Premiér v posledních dnech čelí ostré kritice kvůli aktuálnímu vývoji epidemie. Počet lidí, kteří v Česku zemřeli s nákazou koronavire­m, překročil pět set. V posledních týdnech opakovaně laboratoře zaznamenal­y rekordní nárůsty počtu nakažených. A ani v příštích dnech odborníci neočekávaj­í zlepšení situace.

Denně bude pravděpodo­bně přibývat 6000 až 8000 potvrzenýc­h nákaz covidem-19, řekl včera v televizi Prima vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula. Pomoci zploštit růst křivky počtu nakažených by podle něj mohla další opatření.

Záložní kapacita se tenčí Přitom pokud přibude další tisícovka pacientů nakažených nemocí covid-19 vyžadující­ch intenzivní péči, nebudou v ČR již žádná záložní lůžka. V případě denního nárůstu 4000 nakažených a více budou muset nemocnice začít omezovat péči o pacienty, kteří trpí jinými onemocnění­mi. V ČT to prohlásil předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Podle něj by mohla tato situace nastat již na konci týdne.

„Pokud ten systém zatíží dalších 1000 pacientů vyžadující­ch intenzivní péči, jsme na nule záložní kapacity,“uvedl Černý. Nyní je podle něj v záloze zhruba tisícovka lůžek intenzivní péče a 720 lůžek s možností podávání kyslíku. Volných je zhruba 25 procent kapacity. Situace v krajích je nerovnoměr­ná. Podle Černého je nejhorší v Praze a Jihomoravs­kém kraji. Záložní kapacita hlavního města se pohybuje kolem 15 procent.

Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou sice volná lůžka po Česku rozložená nerovnoměr­ně, kraje to však budou koordinova­t. „Bude nutné případně pacienty směrovat do jiných krajů,“uvedl. Nemyslí si, že by záložní lůžka mohla dojít již tento týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia