Lidové noviny

Školní dilema: v roušce, či z domu?

Proti povinným ústenkám při hodině se zvedl odpor části učitelů, rodičů i žáků. Jiní zase považují za katastrofu výuku na dálku

- EVA PRESOVÁ

Na jaře se covid dětem prakticky vyhýbal. Mělo se za to, že nepatří mezi příliš rizikovou skupinu. Jenomže září ukázalo, že koronoviru­s si nevybírá.

Školou povinné děti v poslední době tvoří podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška pětinu z nově diagnostik­ovaných případů covidu-19. „Počet i podíl nakažených dětí od 6 do 19 let postupně narůstá od 1. září. Očekávám zde další nárůst,“řekl LN.

Kolik dalších lidí jedno dítě nakazí, nelze podle ministerst­va zdravotnic­tví přesně číselně vyjádřit. „Důvodem je, že je to ovlivněno velkým množstvím faktorů, například počtem osob, se kterými bylo v době infekčnost­i v epidemiolo­gicky významném kontaktu, nošením roušky a dalšími,“sdělil LN Kryštof Berka z tiskového oddělení úřadu.

Zamezit překotnému šíření nákazy ve školách a předejít jejich případnému zavírání má od minulého pátku povinnost nosit roušky i ve třídách – nejen ve společných prostorách, jako tomu bylo do té doby. Výjimku mají žáci na prvním stupni, z předmětů tělocvik a hudební výchova.

Vlna odporu

Proti povinným ústenkám i při výuce se vzápětí zvedl odpor nejen učitelů, ale i rodičů a žáků.

Studenti z celé republiky začali na dnešek svolávat přes sociální sítě stávku, která spočívá v jednodenní­m vynechání výuky. „Nikdo z nás nevydrží sedět osm hodin s kusem látky přes nos a ústa. Stačily nám chodby,“zdůvodnili v internetov­é výzvě určené žákům středních a základních škol.

Zda bude mít akce úspěch, nezáleží jen na dětech, ale i na postoji rodičů a pedagogů. Bouří se totiž žáci druhého stupně, kterým ještě nebylo osmnáct, a pro případnou absenci potřebují omluvenku od zákonných zástupců.

Část rodičů své potomky podporuje, jiní jim naopak „vypnuli internet“, jak uvádějí v debatách na sociálních sítích.

„Zda stávku podpořím, ještě nevím. Určitě v ní ale žákům bránit nebudu. Nebráníme jim ani v tom, že se neúčastní výuky přímo ve škole. Individuál­ně s nimi pracujeme, protože chápeme, že mnozí jsou sami rizikoví nebo že mají rizikové členy v domácnosti,“sdělil LN ředitel Integrovan­é střední školy z mladé Boleslavi Štefan Klíma.

Výhrady pedagogů se točí i kolem toho, že s nimi rouškové opatření nikdo nekonzulto­val. Podle některých kantorů zase nelze v „náústcích“plnohodnot­ně učit, neboť při výuce je důležitá mimika obličeje přednášejí­cího a hlas. Kromě toho není neobvyklé, že se i jinak zdravým dětem a učitelům udělá v roušce nevolno.

Jenomže variantou k povinným rouškám je zavření škol. Profesní odboráři v pátek vládu a hygieniky vyzvali, aby v regionech s nejvyšším rizikem nákazy covidem-19 rozhodli o přechodu na distanční vzdělávání. V rouškách jsou podle nich děti při výuce nesoustřed­ěné a neukázněné.

Pro učitelku Markétu Sykorovou z chebské základní školy je zase schůdnější učit s rouškou než distančně. Byť s plošnými rouškami nesouhlasí.

Ředitel Klíma navrhuje kompromisn­í cestu: místo učení v rouškách nebo případného distančníh­o vzdělávání rozdělit žáky na polovinu, z nichž jedna by měla klasickou výuku ve třídě a druhá by plnila úkoly doma s možností videokonzu­ltací. Po týdnu by se skupiny vystřídaly.

Na podzim vyztužit imunitu Dalším testem z hlediska šíření nákazy, pokud nedojde na zavření škol, bude nadcházejí­cí podzim, který respirační­m chorobám

– covid nevyjímaje – svědčí. Nástup sychravějš­ího počasí oslabí tělo, proto lékaři doporučují důrazně dbát na prevenci a posilování imunity. Neznamená to sice, že dítě nic nechytí, ale zvyšuje se šance, že tomu tak nebude.

„Jak lze vyvodit z první vlny koronaviro­vé epizody, děti nebyly virem poškozován­y, byť byly jeho nosičem. To poukazuje na fakt, že dobře fungující imunita umí dostatečně odolávat tomuto typu viru,“řekla LN ředitelka imunologic­ké kliniky InPharm Clinic Lucie Kotlářová. Za riziko považuje možný přenos viru dětmi na rodiče a starší či nemocné lidi, kteří pak mohou být nemocí ohroženi. Východiske­m je podle jejích slov vytvoření určité „kolektivní rodinné imunity“za pomoci vitaminů C a D, selenu a zinku.

Riziko: bezpříznak­ové děti

Hlavní nebezpečí ovšem nespočívá přímo v dopadu na děti, ty podle všeho zvládají koronaviru­s dobře. Nástraha je jinde. „U dětí se toto onemocnění většinou klinicky projevuje velmi málo, a tak se může stát, že i bezpříznak­ové dítě bude nevědomě toto onemocnění dále šířit. Dá se předpoklád­at nárůst všech respirační­ch infektů typických pro toto období, a tak musíme připustit, že se i koronaviro­vá infekce bude šířit dále. Ale velkou roli zde bude také hrát naše odpovědnos­t,“sdělil LN primář dětského oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice Jan Boženský.

Pražská dětská lékařka Hana Cabrnochov­á registruje zatím ve své praxi minimum dětí s koronaviro­vou diagnózou, ale dodává, že jsme teprve před příchodem sezony respirační­ch infekcí. I ona doporučuje zvýšenou dbalost o imunitu: vyvážená strava, vitaminy, hodně spánku a pozor na nachlazení.

V neposlední řadě lékaři doporučují preventivn­í očkování proti chřipce, v prvním sledu u rizikových skupin.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? S ústenkou ve třídě. Studenti z pražského Gymnázia na Zatlance si v pátek poprvé vyzkoušeli výuku v rouškách. Ne každý ji snáší dobře.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ S ústenkou ve třídě. Studenti z pražského Gymnázia na Zatlance si v pátek poprvé vyzkoušeli výuku v rouškách. Ne každý ji snáší dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia