Lidové noviny

Hromadné akce čeká omezení. Venku i uvnitř

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Restrikce spočívajíc­í v nošení roušek a povinné zavírací hodině hospod pojali někteří Češi ve stylu „muž s koženou brašnou nesmí projet“. Čili ne v logice nařízení, které má zpomalit průchod covidu společnost­í, aby nezkolabov­ala zdravotní péče, ale v logice formálního naplnění.

„Můžeme nakrásně zavřít bary a restaurace, ale akce se přenesly do soukromí, lidé se svolávají po Facebooku, to pak nemá smysl. Jde o to, abychom všichni pochopili, že nechceme omezit akce jako takové, ale šíření nemoci,“řekl včera vládní zmocněnec Roman Prymula v Partii na Primě.

Druhým příkladem je výjimka, jež logicky přináleží chvílím, kdy člověk jí a pije. Na koncertech, utkáních nebo oslavách se to ale často pojme tak, že stačí držet sklenici či plechovku, a rouška mizí pod bradu. Zároveň se skanduje, zpívá, objímá, když padne gól nebo nevěsta hodí kytici, což jsou optimální podmínky pro let kapének.

Odborníci při ministerst­vu zdravotnic­tví budou proto tento týden debatovat o dalším zpřísnění pro hromadné akce, venku i uvnitř. „Nepochybně se bude hledat cesta, jak některé akce limitovat. Různé společensk­é akce, kde dochází ke konzumaci, a nemyslím jen alkoholu,“dodal Prymula s tím, že jde o svatby, oslavy, recepce – a diskuse se povede také o sportovníc­h utkáních.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v České televizi řekla, že na stole už čeká několik návrhů, jimiž se budou experti zabývat, a dodala, že další omezení se zavádět určitě budou. „Máme navrženo například snížení počtu účastníků hromadných akcí, případně omezení určitých akcí vevnitř i venku, je tu další možnost opatření v restaurací­ch,“vypočítala bez podrobnost­í.

U hospod je možné, že se zavírací hodina posune z půlnoci na desátou večer, jak to zmínil vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD).

Restrikce nemá na vícehlavá shromážděn­í dopadnout šmahem, ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl v ČT, že se musí dělat chytrá selekce podle covidové rizikovost­i. „Nemá třeba smysl zavírat divadla, kde lidé v klidu sedí s rouškami. Ale zápasy, koncerty, tam by měla být pravidla nebo omezení počtu účastníků,“řekl. Ve hře jsou i sportovní utkání bez diváků, což se v mnohých sousedních zemích děje, například v Německu.

Epidemie se od začátku září začala šířit exponenciá­lně, roste podíl odhalených nákaz na počet provedenýc­h testů. A třebaže procento hospitaliz­ovaných je stále na čtyřce, nemocnice se zaplňují, protože procento se vypočítává ze stále většího základu nakažených. Křivka opadne až později po zavedení omezení, neboť covid má týdenní až dvoutýdenn­í inkubaci, ale restrikce jako takové zklidnění nedosáhnou. To zvládne jen jejich dodržování.

Můžeme zavřít bary a restaurace, ale akce se přenesly do soukromí, to pak nemá smysl

Roman Prymula epidemiolo­g

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia