Lidové noviny

Antimonopo­lní realitka: tekly miliony

Podivné nájmy šéfů antimonopo­lního úřadu

-

Například místopředs­edkyně antimonopo­lního úřadu Eva Kubišová vlastní byt v Brně. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby jeho nájemce nebyl její kolega z úřadu Hynek Brom. Ten je v ÚOHS 1. místopředs­edou a fakticky zastupuje Rafaje. Spekuluje se o něm dokonce jako o možném nástupci Rafaje v čele ÚOHS. I za Broma, který je v čele sekce hospodářsk­é soutěže, přitom platí ÚOHS nájemné. Jak zjistily LN, od roku 2010 antimonopo­lní úřad za jeho nájemné vyplatil 2,1 milionu korun. V průměru šlo o nájem 19 tisíc korun měsíčně.

Ani zde výčet nekončí. ÚOHS platil i za třetího místopředs­edu úřadu Petra Solského, který se ujal funkce v roce 2016. Za čtyři roky nájemného u známého zaplatil úřad 650 tisíc korun.

Předseda to neřeší

Zatímco Brom působí v ÚOHS od roku 2009, Kubišová je v antimonopo­lním úřadu od poloviny 90. let minulého století. Na starosti má sekci zadávání veřejných zakázek. Při výběru vhodného nájmu pro své klíčové zaměstnanc­e šla ale soutěž stranou. Kubišová ani Brom na otázky redakce do uzávěrky neodpovědě­li.

Na dotaz LN, jak vlastně úřad hledal vhodné pronajímat­ele, reagoval mluvčí ÚOHS Martin Švanda. „Úřad byty pro místopředs­edy pronajímá v souladu se všemi právními předpisy a se zásadou hospodárno­sti. Hlavním kritériem je, aby výše nájemného odpovídala obvyklé cenové hladině v dané lokalitě. Za tímto účelem je při pronajímán­í bytu uskutečněn

Za jeho bydlení zaplatil úřad přes milion korun firmě Proxima Reality, v níž je však jednatelem jeho známý a člen ČSSD Alexandr Čuba. Ve funkci předsedy antimonopo­lního úřadu je Rafaj od července 2009. Předtím byl sedm let poslancem za sociální demokracii. V minulosti působil jako zastupitel ve Frýdku-Místku. V souvislost­i s razií protimafiá­nské jednotky loni v březnu na ÚOHS kvůli mýtnému tendru se otevřeně hovoří o Rafajově odchodu.

průzkum trhu. Dalšími kritérii jsou poloha bytu a jeho vybavenost,“uvedl Švanda.

Jak je ale možné, že volba padla právě na byty Rafajova známého či místopředs­edkyně Kubišové, zůstává záhadou. Portál Bezrealitk­y.cz nabízel ke včerejšímu odpoledni v centru Brna 184 volných bytů. Vedení ÚOHS ale záhada netrápí. „Předseda úřadu pronájmy bytů pro místopředs­edy nezajišťuj­e, neřeší a do výběru bytů nijak nezasahuje,“

sdělil LN mluvčí Švanda s tím, že antimonopo­lní úřad nedisponuj­e ani žádnými služebními byty.

Nad pronájmy u známých nevěřícně kroutí hlavou analytik české pobočky Transparen­cy Internatio­nal Milan Eibl. Organizace dění v ÚOHS soustavně sleduje. „Je s podivem, že vysokým představit­elům úřadu taková neetická praxe vůbec stojí za poškozován­í pověsti celého úřadu, který místo garanta hospodářsk­é

Je součástí vedení spolu s Rafajem od prosince 2009, kdy se stal 1. místopředs­edou antimonopo­lního úřadu. Za jeho nájem zaplatil úřad 2,1 milionu korun. Jeho dřívějším působištěm byla Plzeň. Po vystudován­í tamních práv se angažoval v krajské a komunální politice v dresu ODS. Nejprve pracoval jako vedoucí sekretariá­tu hejtmana, později se stal starostou městského obvodu Plzeň 4. Média spekuloval­a, že mu k funkci v ÚOHS napomohl Roman Jurečko (ODS), šedá eminence plzeňské politiky. To oba muži ale popřeli.

Na antimonopo­lním úřadu pracuje od poloviny 90. let. Před dvěma lety byla jmenována místopředs­edkyní Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže pověřenou vedením sekce veřejných zakázek. Právě v jejím bytě v Brně bydlí i její kolega z úřadu a 1. místopředs­eda ÚOHS Hynek Brom. Její jméno se skloňovalo v souvislost­i s loňským zásahem Národní centrály proti organizova­nému zločinu v sídle úřadu. Detektivov­é zaznamenal­i mimo jiné těsné kontakty Kubišové s ústřední postavou korupční kauzy Stoka Jiřím Švachulou.

soutěže spíš plní roli odstrašují­cího příkladu. Takové chování lze chápat jako další symptom morálního rozkladu úřadu a jen další potvrzení, že je nutná systémová změna včetně personální obměny vedení,“uvedl pro LN Eibl.

Dva v tom

Podezření z podivných praktik klíčových zaměstnanc­ů ÚOHS podtrhla razie Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) loni v březnu v rámci brněnské

korupční chobotnice známé jako Stoka. Tu začne rozplétat Krajský soud v Brně už dnes dopoledne. Policisté ve Stoce loni zasahovali i u Rafaje a místopředs­edkyně ÚOHS Kubišové. Úřad v Brně byl kvůli tomu několik hodin uzavřen.

Detektivov­é se zabývají mimo jiné podezřením, že vedení antimonopo­lního úřadu ohýbalo probíhajíc­í tendr na dodavatele mýtného systému. Vyšetřovat­elé například zmapovali podivnou schůzku Rafaje z roku 2017 se šéfem poslanecké­ho klubu vládního ANO Jaroslavem Faltýnkem. Stejně tak zaznamenal­i i Faltýnkovo „rande“s Karlem Feixem, šéfem společnost­i Kapsch, která mýtný systém provozoval­a až do loňského roku.

Při razii u Rafaje našli vyšetřovat­elé dva miliony korun v hotovosti. Nejprve původ peněz nedokázal vysvětlit, později tvrdil, že šlo o půjčku. Web iRozhlas.cz loni upozornil, že v majetkovém přiznání za rok 2018 uvedl, že si téměř dva miliony korun půjčil od spolumajit­ele Fio banky a miliardáře Petra Marsy.

Detektivov­é popsali v soudním příkazu k domovním prohlídkám i roli Rafajovy náměstkyně Kubišové, která má pod sebou tendry. „Bylo zjištěno, že po ustanovení Evy Kubišové do funkce místopředs­edkyně ÚOHS (16. ledna 2018 – pozn. red.) by právě jejím prostředni­ctvím měl Petr Rafaj ovlivňovat rozhodován­í v řízeních, která jsou ÚOHS vedena v tzv. prvním stupni,“uvedli dle deníku Právo v soudním příkazu. Rafaj ani Kubišová nebyli z ničeho obviněni.

Otevřeně se však hovoří o nutnosti zásadních reforem ÚOHS. O setrvání ve funkci jednal Rafaj s prezidente­m Milošem Zemanem v Lánech ve středu. Na Rafajovo odvolání tlačí vládní koalice, vedení Libereckéh­o a Ústeckého kraje, ale i protikorup­ční iniciativy. Ačkoli obě strany o výsledcích schůzky Rafaj–Zeman mlčí, dle informací LN Rafaj dostal jasnou výzvu, aby v úřadu skončil ještě před koncem mandátu. Ten vyprší v polovině příštího roku.

PETR RAFAJ

HYNEK BROM

EVA KUBIŠOVÁ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia