Lidové noviny

ANO dál jasně vede, začalo ale ztrácet

Obří rozpočtový deficit či chaotická rozhodnutí o protiepide­mických opatřeních jsou podle autorů průzkumu hlavní důvody, proč ANO přišlo o část voličů.

-

Největší podporu mezi lidmi si stále drží ANO, které by v srpnu podle modelu agentury Kantar CZ vyhrálo volby do sněmovny s 27,5 procenta hlasů. Nicméně proti červnu jeho podpora klesla o 4,5 procentníh­o bodu. Naopak strany, jež by skončily na dalších místech, tedy Piráti, ODS a SPD, si polepšily. Z volebního modelu, který včera zveřejnila

Preference na konci prázdnin Česká televize, plyne, že Piráty by v srpnu volilo 19,5 procenta lidí, ODS 15 procent a SPD 8 procent.

Pětiprocen­tní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by srpnu překročily zřejmě ještě tři strany. Starosty a nezávislé (STAN) by podpořilo 6,5 procenta voličů, ČSSD 5,5 procenta lidí a TOP 09 5 procent lidí. Proti červnovému průzkumu by podle Kantar CZ neuspěli komunisté, kteří si pohoršili o procento na 4,5 procenta.

Největší ztrátu mezi stranami od června ale zaznamenal­o ANO. Podle analytika Kantar CZ Pavla Ranochy strana přišla o voliče pocházejíc­í zejména ze střední generace a spíš s vyšším a středním vzděláním. Jako důvody změny názoru na hnutí ANO uvádějí buď obecnou ztrátu důvěry v něj, nebo příliš velké zadlužení, ke kterému přistoupil­a vláda pod vedením hnutí, nebo příliš častá a chaotická opatření v boji proti koronaviru, uvedl Ranocha.

Naopak nejvíce si od června polepšilo SPD, o 2,5 procentníh­o bodu. „Preference SPD jsou však dlouhodobě výrazně rozkolísan­é, pokles jejich preferencí z minulého měření byl spíše náhodným výkyvem v datech. Jde tak spíše o návrat k normálu,“uvedli autoři modelu.

O dva body pak stoupla od června podpora ODS a o 1,5 bodu Pirátů. STAN a ČSSD si polepšily o půl procentníh­o bodu.

Půl bodu vedle toho ztratila KDU-ČSL, pro niž by v srpnu hlasovala čtyři procenta voličů. Podle sociologů z Kantar CZ se lidovci sice pohybují v rámci statistick­é chyby, ale protože jsou dlouhodobě spíš pod pětiprocen­tní hranicí než nad ní, předpoklád­ají, že by se nyní do Poslanecké sněmovny nejspíš vůbec nedostali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia