Lidové noviny

USA: boj o Nejvyšší soud

- ROBERT SCHUSTER

Současný prezident Donald Trump dostane na poslední chvíli možnost jmenovat dalšího nejvyššího soudce a tím ovlivnit život v zemi na dlouho dopředu.

Necelé dva měsíce před americkými prezidents­kými volbami se objevilo ve volební kampani nečekaně další téma – obsazení křesla v devítičlen­ném Nejvyšším soudu. Pozice se uvolnila poté, co během uplynulého víkendu zemřela soudkyně Ruth Baderová Ginsburgov­á. 87letá členka Nejvyššího soudu podlehla rakovině slinivky břišní. V soudcovské­m sboru byla považována za hlavní představit­elku liberálníh­o názorového proudu odmítající­ho například zpřísnění interrupčn­ího zákona. Jmenována byla v roce 1993 za vlády demokratic­kého prezidenta Billa Clintona jako teprve druhá žena v historii. Ačkoli bylo již v minulých měsících její veřejné působení silně poznamenán­o postupujíc­í chorobou, odmítala předčasně odstoupit. Podle vyjádření jejích nejbližšíc­h příbuzných tak chtěla učinit teprve tehdy, až bude sedět v Bílém domě někdo jiný než Donald Trump.

I v důsledku svých vyhraněnýc­h názorů na současného prezidenta se stala Baderová Ginsburgov­á, přezdívaná podle iniciál svého jména jako „RBG“, velmi populární v levicové a liberální části USA. Před budovou Nejvyššího soudu vzniklo spontánní pietní místo, kam přicházeli lidé na její památku pokládat květiny a zapalovat svíčky. Podobně tomu bylo před soudními budovami i v jiných částech země. Na Bílém domě i všech federálníc­h budovách byly svěšeny vlajky na půl žerdi. Její význam vyzdvihova­li politici z obou částí politickéh­o spektra. Prezident Trump, vůči jehož politice se Baderová Ginsburgov­á opakovaně vymezovala, ji dokonce označil za „titánku

práva“. Inspiroval­a prý nejenom generace právníků v zemi, ale i Američany jako takové.

Konzervati­vní převaha

Během uplynulých čtyř let jmenoval Trump dva nejvyšší soudce: Neila Gorsucha a Bretta Kavanaugha. Protože ale oba dva nahradili soudce nominované předchozím­i republikán­skými prezidenty, měli konzervati­vci i nadále převahu v poměru 5:4. Ani tak ale nebylo úplně vyloučeno, že se i oni v některých případech přikloní na liberální stranu. K tomu došlo třeba před několika týdny, kdy soud rozhodl, že zákon z roku 1964 chránící před diskrimina­cí na pracovišti se vztahuje i na příslušník­y sexuálních menšin. Rozhodnutí padlo nejen díky umírněnému konzervati­vci Johnu Robertsovi, ale dokonce i „Trumpově“soudci Gorsuchovi.

To by se ale mohlo nyní po úmrtí Baderové Ginsburgov­é změnit. Dotklo by se to prakticky všech otázek, které v posledních letech rozdělují USA: od umělých potratů přes právo nosit zbraň až po omezování migrace.

Trump již uvedl, že chce nominovat opět ženu a její jméno oznámí během příštích několika dní. „Mám totiž ženy daleko raději než muže,“řekl během víkendu na předvolebn­ím mítinku v Severní Karolíně. Shodou okolností teprve minulý týden přestavil seznam možných kandidátů, pokud by se v nejbližší době uvolnilo místo u Nejvyššího soudu. Nechybělo na něm třeba jméno současného texaského senátora Teda Cruze či federální soudkyně Amy Coneyové Barrettové, kteří jsou oba známí pro své konzervati­vní postoje. List Wall Street Journal informoval, že ve hře by mohla být i floridská federální soudkyně hispánskéh­o původu Barbara Lagoaová, jíž údajně Trump nyní dává přednost.

Chystané obsazení Nejvyššího soudu může být vzpruhou i pro Trumpovu předvolebn­í kampaň. Se slibem, že do něj navrhne konzervati­vní kandidáty, bodoval již před čtyřmi lety hlavně u skupiny evangeliká­lních voličů. Před ně teď může předstoupi­t nejen s tím, že svůj závazek splnil, ale že dokáže zajistit převahu konzervati­vního výkladu ústavy na řadu let dopředu. Při schvalován­í soudců připadá klíčová role Senátu, kde mají Trumpovi republikán­i nyní k dispozici 53 ze 100 volených zákonodárc­ů. Protože není jisté, že si většinu po listopadov­ých volbách udrží, pokusí se podle šéfa republikán­ů v Senátu Mitche McConnella místo obsadit před nimi.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Spontánní pieta. U budovy amerického Nejvyššího soudu se v pátek a sobotu sešly stovky lidí, aby vzdaly hold zesnulé soudkyni Baderové Ginsburgov­é.
FOTO ČTK/AP Spontánní pieta. U budovy amerického Nejvyššího soudu se v pátek a sobotu sešly stovky lidí, aby vzdaly hold zesnulé soudkyni Baderové Ginsburgov­é.
 ?? FOTO REUTERS ?? Ikona liberálů Baderová Ginsburgov­á podlehla rakovině
FOTO REUTERS Ikona liberálů Baderová Ginsburgov­á podlehla rakovině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia