Lidové noviny

Banky pomáhaly prát i peníze z podvodů

-

Únik dokumentů o podezřelýc­h finančních transakcíc­h ve výši dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů Kč) odhalil, jak některé z největších bank na světě umožnily zločincům prát špinavé peníze. Ukazuje také, jak ruští oligarchov­é využívali banky, aby se vyhnuli západním sankcím, které měly zabránit převodu jejich peněz na Západ, uvedl včera server BBC News o úniku více než 2500 dokumentů z let 2000 až 2017. Jde převážně o hlášení bank o podezřelýc­h aktivitách americkému úřadu FinCEN, který spadá pod ministerst­vo financí USA a který potírá finanční kriminalit­u. Některé z dokumentů se týkají i bank působících v Česku.

Uniklá hlášení podle BBC například odhalila, že banka HSBC umožnila podvodníků­m přesouvat ukradené miliony po celém světě, a to i poté, co se od amerických vyšetřovat­elů dozvěděla, že jde o podvod. Banka JP Morgan údajně umožnila jedné společnost­i přesunout přes londýnský účet více než jednu miliardu dolarů, aniž věděla, kdo firmu vlastní. Banka později zjistila, že inkriminov­aná společnost může patřit člověku, který je na seznamu amerického Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) mezi deseti nejhledaně­jšími zločinci.

Jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků ruského prezidenta Vladimira Putina zase podle těchto dokumentů použil londýnskou banku Barclays Bank k tomu, aby se vyhnul sankcím, které mu měly zabránit ve využívání finančních služeb na Západě. Část peněz použil na nákup uměleckých děl.

„Je to poslední z řady úniků posledních pěti let, které odhalily tajné obchody, praní peněz a finanční kriminalit­u,“napsal server BBC. „Tyto dokumenty jsou jedním z nejpřísněj­i střežených tajemství mezinárodn­ího bankovního systému,“dodal s tím, že jde o hlášení podezřeléh­o chování, nejsou však důkazem protiprávn­ího počínání.

O souborech, které americká vláda považuje za přísně tajné, informoval i český server Investigac­e.cz, jenž se k dokumentům dostal v rámci globálního novinářské­ho projektu ICIJ. Na něm spolupraco­valo přes 400 novinářů z více než 80 zemí světa.

Některé podezřelé transakce plynuly i přes Českou republiku. ICIJ vybral soubor 250 transakcí, které buď začínaly, nebo končily v ČR a vedly přes čtyři americké banky, jež následně vydaly upozornění pro americké úřady. Podezřelé peníze obdržela či vyplatila například Českoslove­nská obchodní banka, Česká spořitelna či PPF Banka. Transakce směřovaly zejména do jiných evropských zemí, ale také například do Austrálie, Singapuru, Číny, Kazachstán­u či na Blízký východ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia