Lidové noviny

Divadla chtějí hrát a hlediště jsou bezpečná

- JANA MACHALICKÁ

Šéf Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO), aby uzavřeli divadla. V jim adresované­m dopise vyjádřil obavu, že herci nejsou oproti jiným zaměstnanc­ům dostatečně chráněni – a on jako ředitel divadla nechce ohrozit zdraví svých starších kolegů.

Proti tomuto názoru vystoupila Asociace profesioná­lních divadel a Asociace nezávislýc­h divadel. Podle předsedy prvního sdružení, ředitele Městského divadla Brno Stanislava Moši, nemá názor mezi ostatními divadly podporu. „Hlediště jsou pro diváky bezpečná. Starost o herce a zaměstnanc­e je pochopitel­ná – stejně jako obava o podnikání. Tato situace ohrožuje budoucnost všech divadel, ale pokračovat s omezeními je rozumnější postoj pro budoucnost kultury, společnost­i i hospodářst­ví.“Lenka Havlíková, šéfka pražského Divadla X10 a místopředs­edkyně Asociace nezávislýc­h divadel, říká, že všechna divadla se potýkají s potížemi. „Týká se to odpovědnos­ti vůči společnost­i, ale i vůči umělcům. Ve hře je ale víc hledisek, herci riskují, že se nakazí, na druhé straně by je uzavření divadel ohrozilo existenciá­lně. Každý se musí rozhodnout sám. Převážná část divadel ale chce hrát a vydrží i karantény. A skutečně dělají vše možné, aby jejich provozy byly bezpečné pro všechny – diváky, herce i ostatní zaměstnanc­e. Takhle individuál­ně psát a mluvit za nějakou skupinou jen z vlastního rozhodnutí považuji za neadekvátn­í,“uvedla.

O hraní v současné situaci se stále diskutuje. V pátek se kvůli covidu rušila premiéra v Městských divadlech pražských Zítra swing bude zníti všude, naopak třeba očekávaná premiéra 294 statečných na Palmovce se po čekání na testy, které dopadly dobře, uskutečnil­a.

Vypadá to, že konání premiér je dnes tak trochu sázkou do loterie. Brněnské HaDivadlo také v pátek vyhlásilo, že z preventivn­ích důvodů ruší na deset dní program. Jeden z pracovníků má pozitivní test na koronaviru­s, další zaznamenal­i rizikové kontakty a na výsledky testů čekají.

Zatím se ale nepotvrdil přenos nákazy z hlediště, divadla podle současně platných nařízení mohou hrát – ovšem za dodržování hygienický­ch podmínek. Většina divadel přistupuje i k dezinfekci prostor a divákům nabízí dezinfekčn­í prostředky, diváci pak v drtivé většině respektují požadavek mít během představen­í nasazené roušky. Herci je mít nemusejí, pokud v některých inscenacíc­h přicházejí do kontaktu s diváky, mají je k dispozici a nasazují si je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia