Lidové noviny

Trump vs. superaplik­ace

Zákaz čínských IT firem v USA je mnohem víc než jen předvolebn­í kampaň

-

Kdo by si myslel, že nejmocnějš­í muž světa o víkendu nepracuje a alespoň sedmý den týdne má trochu klidu, toho vyvedl Donald Trump včera z omylu. Ještě v pátek odpoledne jeho ministerst­vo obchodu potvrdilo, že od neděle platí v USA zákaz stažení populárníc­h čínských aplikací TikTok a WeChat. Za minutu dvanáct to ale prezident alespoň u prvního z nich dočasně odložil, když dal své „osobní požehnání“navrhované kompromisn­í dohodě s americkými firmami.

Pouhých šest týdnů před volbami se tak obhajující obyvatel Bílého domu nepochybně snaží ukázat jako muž činu. Číňanům dává v obchodní oblasti okusit jejich vlastní medicínu a nutí je prodat svoje úspěšné firmy v USA, úplně stejně jako to oni dělají u sebe těm zahraniční­m. Smést celý tlak na čínské aplikace jen jako předvolebn­í kampaň by ale bylo krátkozrak­é, vítězství jeho vyzyvatele Joea Bidena a demokratů může být pro firmy podporovan­é komunistic­kým totalitním režimem ještě mnohem tvrdší.

Co nechceš, aby jiní...

Jen málokdo si vzpomene, že za úspěchem TikToku, kde si povětšinou teenageři sdílejí několikase­kundová videa, stojí jiná čínská aplikace. Musical.ly nabízela možnost natáčet „hudební videa“jakoby na playback a předstírat, že dotyčný „zpívá“nejnovější hit. Tato typicky asijská zábava sice vznikla v Šanghaji, uspěla ale především v USA. Následně ji za miliardu dolarů koupila naopak v Číně úspěšná firma ByteDance a přetvořila ji na TikTok. Největším přínosem přitom je nikoliv samotné sdílení videí, to ostatně nabízí v nějaké podobě třeba Instagram, nebo samozřejmě YouTube. Průlomový je samoučící se chytrý algoritmus, který uživatelům nabízí video přesně podle jejich vkusu. Co víc, učí se na tom, co sám teenager nahrává, tedy tvoří. Kruh se tak uzavírá, úspěch je maximální.

Právě tento „kouzelný“algoritmus ale Číňani nechtějí dát z ruky. Když jim tedy Donald Trump dal jasné ultimátum – prodejte americkou část do Ameriky, nebo tady skončíte – zkoušeli vymyslet cokoliv, aby nemuseli srdce svého systému předat za oceán. Tím kompromise­m má být namísto prodeje partnerstv­í s kalifornsk­ým gigantem Oracle a taktéž domácím maloobchod­ním řetězcem Wallmart. Ti mají zaručit, že nově vzniklá americká pobočka bude bezpečná a data uživatelů zůstanou na domácí půdě, čímž se mají vyvrátit oficiální bezpečnost­ní obavy. Hlavní jádro aplikace ale zůstane v čínských rukou. Číňané se tak snaží obejít přesně to, co běžně jejich komunistic­ké totalitní úřady požadují po zahraniční­ch firmách při vstupu na svůj miliardový trh. Tedy aby svoje know-how předaly místním firmám.

Oproti tomu WeChat je takzvanou superaplik­ací. Na první pohled jde o chatovací program na krátké zprávy, jako je třeba u nás populární WhatsApp, jenže samozřejmě pod dohledem komunistic­kých špiclů a cenzorů. Ve skutečnost­i ale obsahuje mnohem, mnohem víc. Integruje v sobě další služby, především mobilní platby WeChat Pay a jde o nejpopulár­nější aplikaci pro chytré telefony na světě. Jeho mateřský Tencent je pak jednou z nejvýznamn­ějších IT firem světa. V jejich případě tak pravděpodo­bně nedojde na oddělení části v USA a její odprodej jako u TikToku. Pro WeChat tak včerejší zákaz platí, a i když se jejich případ drží v pozadí zájmu o krátká videa, dlouhodobě jde o zásah vlajkové lodě a mnohem větší ránu čínské technologi­cké expanzi za oceán.

JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku Číňané se snaží obejít přesně to, co jejich komunistic­ké úřady požadují po zahraniční­ch firmách při vstupu na tamní trh

Biden tvrdší Trumpa

Zákaz TikToku má sice zatím jen týdenní odklad, je ale dost možné, že k němu nakonec vůbec nedojde. Pokud čínská strana ustoupí tlaku, pustí si americké partnery blíže k tělu. Jde vlastně o obchodní jednání a výsledek, kdy USA získají maximum a ustoupí u bezvýznamn­é aplikace s krátkými videi, kterou za rok dva stejně zastíní nějaká nová, a přitom zarazí expanzi WeChatu, by byl velkým úspěchem v probíhajíc­í studené technologi­cké válce. Obavy, že pokud by vyhrál dnes favorizova­ný Joe Biden, přivede administra­tivu „k rozumu“, jsou liché.

Biden sám opakovaně prohlásil, že konkrétně TikTok vyvolává „skutečně znepokojuj­ící obavy“a Trumpův zákaz by pravděpodo­bně nechal v platnosti. Je to právě kampaň stávajícíh­o prezidenta, která se snaží tvrdit, že Čína by si jeho vyzyvatele přála za prezidenta. Bývalý šéf zahraniční­ho výboru amerického Senátu a dvojnásobn­ý viceprezid­ent by si nejspíš počínal obratněji a méně velkohubě než obchodník s realitami se zálibou v pozlacován­í nemovitost­í. S čínskou expanzí by ale tím spíš skutečně zatočil.

Obdobně se tak moc nemá na co těšit ani Huawei, kterou USA v poslední době odřízly od dodávek mikroproce­sorů, klíčových pro mobilní telefony. Americké a korejské firmy jim je kvůli zákazu odmítají vyrábět a místní čínské na to zatím nemají. Jak často poukazují levicoví kritici, velká část technologi­í v dnešních chytrých telefonech pochází z amerického vojenského výzkumu, proč by z něj tedy měly těžit čínské komunistic­ké firmy?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia