Lidové noviny

Venuše a Sherlock Holmes

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Jmenuje se po římské bohyni lásky a krásy, ale jinak je planeta Venuše přímo pekelná. Oxid uhličitý tvoří 90 procent její atmosféry. Jím způsobený skleníkový efekt ohřívá povrch na 450 °C a vysušil ji. Nad tím se vznášejí mraky z oxidu siřičitého a kapiček kyseliny sírové. Přesto se minulý týden objevily zprávy, že by tam mohl být život.

Podle dosavadníc­h představ na Venuši existovaly ještě před dvěma miliardami let podmínky pro vznik života. Ale pokud vznikl, zase se v důsledku rostoucího skleníkové­ho efektu „upekl“. Tak to alespoň vědci z NASA popsali před čtyřmi lety na základě počítačové­ho modelování v periodiku Geophysica­l Research Letters.

Teď ale mezinárodn­í vědecký tým vyhodnotil z dat radioteles­kopů na Havaji a v Chile, že v atmosféře Venuše je plyn fosfan. Je hořlavý, páchnoucí a není jasné, kde se na Venuši bere. Navíc v její atmosféře brzy zaniká, takže se někde musí tvořit znovu a znovu. Výzkumníci, které vedla Jane Gravesová z univerzity ve velšském Cardiffu, to popsali v Nature Astronomy.

Na Zemi fosfan vzniká při průmyslový­ch procesech, ale hlavně jej stále vytvářejí mikroorgan­ismy většinou z tlející organické hmoty.

Na Venuši určitě není průmysl. Počítačové modelování vylučuje hypotézu, že by nalezené množství fosfanu vznikalo při vulkanické činnosti nebo při hoření meteoritů v atmosféře Venuše. Ovšem neexistuje ani důkaz o tom, že jej tvoří nějaké mikroorgan­ismy. Nicméně nyní se to zdá jako jediné vysvětlení.

„Jak říkal Sherlock Holmes: když vyloučíte nemožné, pak to, co zbude, bez ohledu na to, jak nepravděpo­dobné to je, musí být pravda,“komentoval­a na webu The Conversati­on situaci britská astrofyzič­ka Monica Gradyová.

Mikroorgan­ismy opravdu přežijí hodně. Koncem srpna publikoval­i japonští mikrobiolo­gové ve Frontiers in Microbiolo­gy výsledky tříletého pokusu. Při něm robotické rameno na Mezinárodn­í vesmírné stanici, oblétávají­cí Zemi ve výšce 400 km, umístilo zvenčí na stěnu stanice krabici se sporami bakterie Deinococcu­s radioduran­s. Ve vesmíru přečkaly sluneční radiaci i stále se střídající extrémní teploty – při ozáření Sluncem 120 °C, ve stínu minus 160 °C.

I v několikaki­lometrovýc­h hlubinách pozemských oceánů se daří neuvěřitel­ným mikroorgan­ismům. Je to v místech, kterým se říká černé kuřáky – hydrotermá­lní průduchy, jimiž z mořského dna proudí voda s rozpuštěný­m sirovodíke­m a minerály a ve vysokém tlaku mívá teplotu i přes 400 °C. Při zchlazení vznikají oblaka „kouře“. V jejich okolí, v horku, tlaku a bez slunečního světla, žijí bakterie a živí se třeba sírou. Pojídá je plankton – a ten se zase stává potravou mlžů a ryb podivných tvarů a vlastností.

Nemůžeme tedy podobně odolné mikroorgan­ismy na Venuši vyloučit. Ale existence fosfanu možná půjde vysvětlit i jiným, zatím netušeným způsobem. Sherlock Holmes by tedy ještě nemohl vědět, co je nemožné, co jenom nepravděpo­dobné a co ještě neznámé. Život na Venuši stále není jedinou zbývající pravdou.

Na Venuši není průmysl. Počítačové modelování vylučuje, že by fosfan vznikal při vulkanické činnosti nebo při hoření meteoritů v atmosféře. Neexistuje však ani důkaz o tom, že jej tvoří živé mikroorgan­ismy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia