Lidové noviny

Loď řízená hlasováním

-

Přes dva tisíce nakažených denně a křivka stoupá. Vypovídá to o lecčems, mimo jiné o přímé demokracii.

Od řízení je kapitán. Na loď jej najímá majitel, ve státě voliči, v akciové společnost­i akcionáři. Kapitán má rozhled nad věcí, má lidi, kteří mu radí, a ví, kam chceme směřovat. To se od něj očekává.

Loď se nedá řídit hlasováním, ale operativní­m rozhodnutí­m. V akciové společnost­i nebo ve státě se na valné hromadě (volbách) hlasuje, to ano, ale jednou za čas a o hlavním směru. Nikoli o tom, jestli dnes odpoledne pojedeme doprava, nebo doleva.

Takže teď tu máme příklad jakési přímé demokracie „na druhou“.

Nejenže hlas lidu v denním provozu, ale hlas lidu o operativní podružnost­i, jako jsou roušky. To za situace, kdy se nám pandemie vyvíjí pod rukama. A i kdyby, kde je reprezenta­tivní průzkum? Nebo kvalitativ­ní? Ať to má váhu. Ne, oni mi volali. No tak…

Kapitán nás má provést mezi útesy. Má k tomu rozhled z můstku, všechny přístroje a spoustu důstojníků, kteří rozumí svým hejblátkům a jsou mu k ruce. Místo toho naslouchá v podpalubí, jestli se jim tam líbí kymácení zprava doleva, nebo zepředu dozadu. Podle toho to vypadá.

Zapomnělo se, že mandát a odpovědnos­t je dána na celé období, kam loď doveze, nikoli na příští týden, zda se podává jogurt, nebo piškot. Odpovědnos­t je těžká, bezesporu. Někdy je jednodušší utéct či umřít než ji nést. Psychiatři by mohli vyprávět.

Mýlí se i ta iluze, že bude lid spokojeněj­ší, když se jej pořád někdo na něco ptát. Zejména v době krize lid nechce diskutovat, chce vědět, co má dělat. A kapitán říká, teď velím, pak budu skládat účty. Buď se vám to líbí, nebo ne, potom si to obhájím. Jestli to funguje? Samozřejmě. Na jaře bez problémů a výsledek byl chvályhodn­ý i v mezinárodn­ím kontextu. I za přispění všech možných kibiců, kteří hlídali, zda je to či ono podle ústavních pravidel. Dobře tak. Protože gól z ofsajdu může být sice hezký, ale neplatný.

Proč je směrem k podzimu jinak? Protože kapitánovi neradí tu filozof, tam ekonom, tu vizionář, támhle lékař či voják, ale pořád dokola markeťák. Takový, který potřebuje znát nuance chuti spotřebite­le, aby příští měsíc prodal o tři tuny čokolády víc. Takhle se prodává čokoláda, ale neřídí loď.

Tak nějak by vypadala přímá demokracie. Pouze věci k rozhodován­í by byly o pár řádů větší – a průšvihy jakbysmet.

Když srovnáme jaro a podzim 2020, absolvujem­e takový experiment. Jednou jak se pandemie řídit má, podruhé jak se řídit nemá. Mimoděk jsme si rovnou dali pokus ještě jeden: zda ekonomice škodí virus na řetězu držený, anebo z řetězu puštěný. Tento spor již vyhloubil propasti mezi lidmi kdekoli po světě. Málokde si však tento experiment zkusí doma na vlastní zahrádce. Tak uvidíme. Nejpozději na Vánoce.

V krizi chce lid vědět, co má dělat, nikoli diskutovat. A kapitán říká, teď velím, pak budu skládat účty. Buď se vám to líbí, nebo ne, potom si to obhájím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia