Lidové noviny

Jak velký bude příští schodek?

- MIROSLAV PETR

Tým prezidenta Zemana podpořil koaliční návrh na zrušení superhrubé mzdy. Ale jen na dva roky. I kvůli tomu vyšplhá schodek státního rozpočtu v příštím roce na mnohem větší sumu než ministerst­vem financí prvotně navržených 116 miliard korun.

Vlna pandemií způsobenýc­h výdajů a vládních dárků typu pětitisíco­vého přilepšení pro penzisty táhne letos i pro příští rok rozpočtový schodek do hlubin. Pro příští rok sice bude nižší než letošních 500 miliard korun, ale zcela jistě vyšší než ministerst­vem financí právě oznámený první návrh na úrovni minus 116 miliard korun.

Po včerejším jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana

s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a šéfkou resortu financí Alenou Schillerov­ou (za ANO) je zřejmé, že do nákladů příštího roku bude potřeba započítáva­t mimo jiné i desítky miliard korun vlivem zrušení superhrubé mzdy.

Její Babišem navrhované zrušení dosud prezident kritizoval a označoval odhadovaný výpadek příjmů ve výši 70 až 90 miliard korun za pokus o nabourání díry do státního rozpočtu. Teď – alespoň částečně – změnil názor.

Zrušit dočasně. A pak se uvidí Zeman totiž nyní podpořil zrušení superhrubé mzdy, s nímž souvisí nižší výběr daně z příjmu fyzických osob, ale pouze na dva nejbližší roky. Další vláda by se tedy měla touto změnou zabývat znovu.

„Členové expertního týmu doporučili, aby snížení daně z příjmu na 15 procent bylo časově limitováno dvěma roky, a aby bylo kompenzová­no výrazným snížením objemu daňových výjimek,“napsal na Twitteru prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl také, že expertní tým projednal návrh státního rozpočtu na rok 2021. „Byla oceněna výše schodku a naopak kritizován­o snížení investic,“napsal mluvčí.

Superhrubá mzda – součet té hrubé a odvodů od firem, z jejíž výše dnes odvádí zaměstnane­c státu 15 procent daně z příjmu, zmizí z kalkulace finančních úřadů. Nově se pro výpočet daně bude počítat 15 procent z nižšího základu, tedy jen z klasické hrubé mzdy, tak jak ji běžně lidé a firmy sjednávají.

V tom případě by pak zaměstnane­c s průměrnou mzdou zaplatil státu místo 6800 korun měsíčně zhruba o 1700 méně (bez započítání různých slev). Od roku 2008 největší daňová revoluce na výplatnicí­ch a v peněženkác­h lidí by mohla vypuknout od ledna příštího roku. Alespoň tak se na tom už dříve shodli koaliční partneři Babiš za ANO a Jan Hamáček za ČSSD.

Ministryně financí Schillerov­á bude hledat shodu na prezidents­kém návrhu ve vládní koalici i s dalšími partnery, myšleno zejména s komunisty, jejichž hlasy pomáhají vládě při zásadních hlasováníc­h. Schillerov­á o víkendu připustila v České televizi, že před schvalován­ím rozpočtu se schodek pravděpodo­bně výrazně prohloubí kvůli dalším opatřením přijímaným kvůli koronaviru.

Podle jejího vyjádření tak jde v případě 116 miliard korun o teoretické číslo, které se nezakládá na realitě, bude se měnit i podle poslední makroekono­mické predikce. Údaj o reálném schodku ale zatím odmítla zveřejnit.

Miliardy korun ve vzduchu Učitelé by si podle návrhu měli v příštím roce polepšit o devět procent, nepedagogi­čtí pracovníci o 4,3 procenta. O 13 miliard na 85,4 miliardy by měly podle návrhu stoupnout výdaje ministerst­va obrany. Na investice, které by podle Babiše měly být hlavní cestou z koronaviro­vé krize, je v příštím roce vyhrazeno 142,1 miliardy, což znamená pokles o víc než 32 miliard korun.

Celkově dosavadní návrh počítá s příjmy 1633 miliard korun a výdaji 1749 miliard. „To je rozpočet, který nereflektu­je celou řadu závazků, které tato vláda udělala,“reagoval vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD). Odhaduje, že finální schodek nakonec bude „hodně přes 250 miliard“.

Ekonomové, jako například člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, mluví o riziku až trojnásobn­ě většího schodku, tedy kolem 350 miliard. Přispěl by k tomu například větší letošní pokles ekonomiky než ministerst­vem očekávanýc­h 6,6 procenta. Například Česká národní banka odhaduje propad až o 8,2 procenta. „Nezbývá než se modlit, aby druhá vlna neměla na ekonomiku tak tvrdý dopad jako ta první na jaře,“uvedl Kovanda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia