Lidové noviny

Friedmanov­a esej není ideologick­ý pamflet

- Jana Macháčka LUBOMÍR LÍZAL CEO Expobank

Před 50 lety vyšla v deníku The New York Times Friedmanov­a doktrína, klíčová esej amerického ekonoma Miltona Friedmana (1912–2006), nositele Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1976, s jasným závěrem: „První a jediná zodpovědno­st byznysu je maximalizo­vat zisk.“V americkém korporátní­m světě, nemluvě o sféře akademické, se to považuje za překonanou myšlenku. Jak to vidíte vy? Je Friedmanov­a esej nadčasová? Je už dávno překonaná, nebo naopak překonat nejde?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Dominik Stroukal:

že korporace mají společensk­ou zodpovědno­st? Ptal se Milton Friedman a 50 let poté to stále nevíme. Respektive věděli bychom, kdybychom si esej přečetli. Bohužel, kritici svobodné tržní společnost­i si z eseje vzali jen její název. Friedman nebrání tomu, aby lidé sledovali jiné cíle než zisk. Ať zakládají školy, charity, starají se o potřebné. Jsou to ale cíle vlastníků firem, nikoliv firem samotných.

Firmy představov­ané svými šéfy se zodpovídaj­í vlastníkům a jejich zájmům. Mají vlastnicko­u zodpovědno­st, chtělo by se říct. Alespoň to tak je ve světě, kde ctíme soukromé vlastnictv­í. Zodpovídán­í se komukoliv jinému, kdo firmu nevlastní, je tedy společensk­ou zodpovědno­stí. Pokud taková zodpovědno­st existuje, nemůžeme mluvit o soukromém vlastnictv­í. Nazývejme pak věci pravými jmény a říkejme tomu socialismu­s,

Friedman.

Friedmanov­a esej není ideologick­ý pamflet, ale rozbor terminolog­ie. Bohužel v tomto cíli neuspěla. nabádá

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Lubomír Lízal: Jen jedna z motivací

Teze neplatí a neplatila už ani tehdy, ostatně nejspíše proto Milton Friedman esej v roce 1970 napsal. Teorie vlastnický­ch práv prošla zejména v šedesátých letech zásadním vývojem. Pokud charakteri­zujeme v kostce tehdejší vývoj, při stavbě modelu a volbě předpoklad­ů je povinností ekonoma vycházet nikoliv z tradiční maximaliza­ce zisku podniku, ale z maximaliza­ce užitku hráčů (vedení podniku a akcionářů) a zároveň popsat jak motivace (tedy užitkové funkce) aktérů, tak institucio­nální prostředí, ve kterém nastává interakce hráčů.

Později v sedmdesátý­ch letech k tomu přibyla nutnost zakomponov­at teorii asymetrick­ých informací, tedy že ne všichni mají stejné informace, a proto se rozhodován­í odehrává v prostředí nejen s různými motivacemi, ale i s informační­mi asymetriem­i, kde hráči využívají ve svůj prospěch i vlastností existující­ch upořádání správy a řízení podniků. Maximaliza­ce zisku byla již tehdy sice důležitou, ale jen jednou z mnoha motivací, které vstupovaly do rozhodován­í.

Edvard Outrata: Byznys a stát

spěšné podniky vždy přispívaly společnost­i činnostmi (nebo jejich podporou) v oblastech mimo vlastní generování zisku. Jsou-li úspěšné, mají většinou vizi a starají se o potřeby zaměstnanc­ů, klientů, obchodních partnerů a také komunity i celého státu. Nakolik se to děje z idealismu při aplikaci vize, nebo proto, že to vyžaduje jejich podnikatel­ský úspěch v soutěži s konkurencí (tedy zisk), je nejen obtížné rozlišit, ale pravděpodo­bně se v rozhodovac­ích procesech firmy ani nerozlišuj­e. Navzdory tomu nepovažuji za správné takový postup jakýmkoli způsobem vynucovat. Úkol byznysu se liší od úkolu státu a jeho složek a je velmi nebezpečné tyto cíle směšovat. Byznys se zaplevelí negativním­i jevy, se kterými musí bojovat stát, jako je lobbování a další oblasti pro nadržování a korupci. Řídit firmu jako stát je stejně nemožné jako řídit stát jako firmu.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Tomáš Pfeiler: Stále tužší regulace

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Pokud existuje společensk­á odpovědnos­t firem, nemůžeme mluvit o soukromém vlastnictv­í. Nazývejme pak věci a říkejme tomu socialismu­s.

Friedmanov­a esej výstižně popisuje, že není efektivní a racionální, když se firmy pouštějí do bohulibých neziskovýc­h projektů. Zatímco před 50 lety představov­al pojem společensk­é zodpovědno­sti poměrně marginální jev, v dnešním světě má tato doktrína ambici zcela překopat principy fungování byznysovýc­h vztahů.

Zůstává diskutabil­ní, zda je společensk­á odpovědnos­t korporací za všech okolností prospěšná. Pro ilustraci se podívejme na dopad narůstajíc­ího environmen­talismu na automobilo­vý průmysl. Tyto snahy mohou způsobit masivní destrukci kapitálu a rozsáhlé ztráty pracovních míst.

Události uplynulých let naznačují, že v budoucnu můžeme očekávat stále tužší regulaci. Myšlenky Miltona Friedmana, jakkoliv logické a správné, se proto v blízké budoucnost­i naplnění zřejmě nepřiblíží.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Dušan Tříska, Michal Skořepa a Martin Pánek. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia