Lidové noviny

Práva přizpůsobi­la výuku situaci

Praha: online do 31. října Olomouc: celý zimní semestr bezkontakt­ně Brno: hybridní režim Plzeň: zahájí osobně, pak uvidí

- TOMÁŠ NAHODIL

Pražská práva budou nejméně do 31. října vyučovat distanční formou. Jde o důsledek nařízení Hygienické stanice hl. m. Prahy z pátečního odpoledne, jímž s účinností ode dneška zakázala na území celého hlavního města osobní přítomnost studentů při výuce na vysokých školách.

Zákaz nedopadá na studenty, kteří chtějí individuál­ně navštívit knihovnu nebo studovnu, jít na individuál­ní konzultace studijní látky, popřípadě se z ní nechat, pokud to nestihli do konce letního semestru, přezkoušet. U zkoušky jich však nesmí být současně přítomno více než deset.

„Pokud by nebyla realizován­a žádná mimořádná opatření, nelze vyloučit, že by počet nakažených onemocnění­m covid-19 mohl v Praze stoupat,“píší hygienici ve svém pátečním nařízení.

Na uzavření jsme připraveni „Naše fakulta respektuje stanovisko Národního akreditačn­ího úřadu pro vysoké školství, podle něhož je plošný přechod k distanční výuce nepřípustn­ý. Současně jsme ale předpoklád­ali, že na ni dříve či později stejně dojde, a proto jsme se na ni intenzivně připravova­li,“odepsal LN proděkan pražské právnické fakulty Marek Antoš.

„U seminářů budou preferovan­ou variantou online webináře přes aplikaci Microsoft Teams či Zoom. Na těchto platformác­h bude možné vést i přednášky. Budou se nahrávat, aby si je studenti mohli zpětně přehrát,“přibližuje Antoš, co všechno od tohoto týdne týdne čeká studenty pražských práv. Zatím především v již probíhajíc­ím předmětu Úvod do studia práva. Od příštího týdne ale v tomto režimu poběží i přednášky z ostatních povinných předmětů a počínaje týdnem od 5. října veškerá výuka.

Pandemie koronaviru neomezuje chod pražských práv poprvé. Zasáhla do něj už na jaře, kdy vláda během nouzového stavu uzavřela všechny školy. „Zatímco tehdy jsme spoléhali na domácí vybavení našich pedagogů, dnes už mohou vést výuku ze svých fakultních počítačů. Dovybavili jsme je nezbytným příslušens­tvím. Také je školíme, jak i online

formou dosáhnout co nejlepší úrovně výuky a jak do ní zapojit studenty,“dodává Antoš.

Podle proděkana pražských práv si učitelé i studenti odnesli z jarního nouzového chodu fakulty poznání, že i když kontaktní výuku nelze v plné šíři nahradit online prostředky, mohou se navzájem dobře doplňovat. Pražská práva chtějí přímo na fakultě vytvořit studio, kde bude možné natáčet profesioná­lní výukové kurzy – včetně potřebné postproduk­ce.

Bezkontakt­ní Olomouc Kompletní přechod na bezkontakt­ní výuku po celý zimní semestr ohlásila už na začátku září jako první ze čtyř právnickýc­h fakult ta olomoucká. „Půjde o takzvanou teleprezen­ční výuku. Přednášky studentům zpřístupní­me formou živých videopřeno­sů nebo audio či videozázna­mů. Semináře proběhnou podle plánovanéh­o rozvrhu formou webinářů,“odepsal LN děkan fakulty Václav Stehlík.

Ačkoli se vyučující budou se studenty setkávat přes internet ve virtuálním prostředí, rozsah výuky zůstane podle Stehlíka zachován. V dovednostn­ích předmětech, u nichž by absence přímého kontaktu nevedla k naplnění jejich cíle, povedou olomoucká práva výuku kontaktně s maximálním­i protiepide­miologický­mi opatřeními. „Takto se budou setkávat studenti s vyučujícím­i například v rámci studentské právní poradny,“doplňuje Stehlík.

Brněnská práva zežloutla Masarykova univerzita, jejíž součástí jsou i brněnská práva, ode dneška mění barvu semaforu. „Vzhledem k aktuální situaci rozhodl krizový štáb univerzity přepnout semafor do žluté barvy. Veřejnost má od pondělí zakázáno vstupovat do univerzitn­ích budov. Výuka více než 50 osob současně bude probíhat pouze distanční formou,“informoval­a včera odpoledne na Twitteru.

Na univerzitn­ím webu se uvádí, že při žlutém stupni epidemiolo­gického rizika se mimo jiné doporučuje uzavřít počítačové studovny a vnitřní sportovišt­ě a zaměstnanc­ům nařídit home office. Nebo alespoň na pracovišti zajistit jejich střídání.

„Výuka bude probíhat v takzvaném hybridním modelu. To znamená, že nepovinné přednášky se uskuteční v online režimu, semináře a cvičení v prezenční formě,“odepsal LN děkan brněnských práv Martin Škop. Vše podle něj bude záležet na vývoji epidemiolo­gické situace, jíž se brněnská práva podřídí.

Plzeň zahájí výuku osobně „Nepřijde-li zákaz, zahájíme výuku kontaktně. Zejména studentům prvního ročníku je třeba dát instrukce, jak studovat v případě přechodu k úplné online výuce. Také by měli mít možnost vyměnit si se spolužáky kontakty. Studenti i my jsme flexibilní, to je koneckonců naše potřebná profesní vlastnost, a tak se nebojíme ani improvizac­e,“odepsal LN děkan plzeňských práv Stanislav Balík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia